r
Nosalty Logó

Toros rakott kel

Jolimami
Toros rakott kel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

629
Kalória
33.1g
Fehérje
14.3g
Szénhidrát
49.2g
Zsír
299.6g
Víz
191g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
7.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 629 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3769 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 144 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    191 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1626 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    478 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    299.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3632 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3563 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    820 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 629 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    198.7 g

Zsír

  • Összesen
    295.4 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9756.3 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    317 mg
  • Kálcium
    1066 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    445 mg
  • Foszfor
    2867 mg
  • Nátrium
    5011 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    1797.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21791 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    39 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    254 mg
  • D vitamin:
    200 micro
  • K vitamin:
    558 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    754 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21377 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4920 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    635 micro
Összesen 3769 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    837 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    821 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 144 kcal

Elkészítés

  1. A kelkáposztából félreteszünk néhány szép külső levelet, atöbbit 2 ujjnyira felcsíkozzuk.
  2. A félretett leveleket és a csíkokat pár percig forralva előfőzzük (mikróban is lehet).
  3. Ezalatt kibontjuk a bélből a hurkát és a kolbászt, összedolgozzuk a darált hússal, sózzuk, borsozzuk, majorannával fűszerezzük.
  4. Összekeverjük a tejfölt, joghurtot, kiskanálnyi sót, és 2 deci vizet keverünk hozzá.
  5. Vékonyan megolajozunk (vagy még finomabb, ha van dugiban hurka- vagy kolbászzsír) egy nagy jénai sütőtálat, rétegesen lerakjuk a kelkáposztacsíkokat és a húsmasszát, a rétegeket pár kiskanál tejfölös keverékkel meglocsoljuk.
  6. A tetején szépen elrendezzük a félretett kelleveleket, alufóliával lefedjük, és 50 percig sütőben sütjük.
  7. Ekkor levesszük a fóliát, elosztjuk a tetején a többi tejfölt, és 20 percig tovább sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 70 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C

A  piacon nem tudtam ellenállni egy gyönyörű pár májashurkának és sütőkolbásznak, de a fele elég lett ebédre. A mélyhűtőben  már egy satnya fogpiszkálónak sincs hely,  Párom viszont napok óta rakott kelt akar enni. Így született meg a hurka-kolbász-darált hús trió ötlete, mint töltelék. Ettől a tölteléktől neveztem el "toros"-nak ezt a rakott kelt, a klasszikus toros káposzta mintájára, amit disznóvágáskor a friss kolbászhússal szoktak készíteni. A húsmassza fűszerezésével bátran alkalmazkodhatunk saját ízvilágunkhoz. Legközelebb több fokhagymával fogom elkészíteni, aztán kipróbálom őrölt köménnyel (a kömény a kolbászhoz is és a kelkáposztához is passzol), nyáron talán paradicsommal is gazdagítom. A tejfölt gyakran higítom joghurttal, részben mert pikánsan enyhén savanykásabb lesz az étel tőle, részben pedig kalóriaspórolás. Akinek nem kell kicentiznie a szénhidrátot, bátran tehet a húsmasszába előfőzött rizst, akár a húsmennyiség kisebb-nagyobb részének kiváltására, és ha a kalóriát se kell számolni, akkor elfér a tetején némi reszelt sajt, füstölt szalonnakocka is.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...