Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Toros káposzta Iluskától

Toros káposzta Iluskától
Toros káposzta Iluskától
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám sokszor készített ilyen ételt. Mindig szerettük, és most már az én családomnak én készítem. Egy jól befűszerezett toros káposzta isteni finom tud lenni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenféleképp valamilyen száraz bor illik hozzá, mivel az ízek így fognak jobban érvényesülni.

Ha ajánlhatom a saját káposztámat hozzá, amit megéri elkészíteni: Hordós káposzta Iluskától.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsíron megfonnyasztjuk a vöröshagymát, megszórjuk a pirospaprikával. Rátesszük a kockára vagdosott húst. Pároljuk mérsékelt lángon. Befűszerezzük (kivéve a borsikafüvet, mert azt a végén adjuk hozzá). A fokhagymát is belenyomjuk. Néha megkeverjük.
  2. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a káposztát (ügyelve arra, ha nagyon savanyú, egyszer mossuk ki). Jól átforgatjuk a hússal. Kevés vizet hozzáöntve, lefedve, néha megkeverve, még kis vízzel pótolva készre főzzük. A borsikafüvet akkor adjuk hozzá, amikor majdnem kész.
  3. Tejföllel, friss rozsos kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 85 084
elküldve: 7
receptkönyvben: 328
elkészítve: 16/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
696 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

káposzta sertéshússal, tejfölös toros káposzta, fűszeres toros káposzta

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Letti82
Letti82 Sun, 2016-12-18 18:57

Uhh, végre az a recept amit kerestem. Bár én a lustább verzióját szeretem: bele a római tálba a fűszerezett hús és a káposzta rétegezve, és sütőbe vele. Lefedve puhulásig aztán átpirítva. Mennyei. És én is minden fűszert használok, a borsika kivételével. De a következőben ki lesz próbálva vele. Saját tapasztalat hogy sokan félnek használni ezen fűszereket. Pedig ha tudnák milyen élményt hagynak ki.... ;)

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2016-12-19 13:14

Kedves Letti!!
Örülök ha jónak véled a receptem!!
Próbáld ki majd mindenképp a borsika füvet is,ha már bátran használsz más fajtát is,nem bánod meg,mert jó ízt ad!!Kellemes ünnepeket!!! :-))

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2014-11-22 11:08

Köszönöm Gregor!Igen, szerintem is csodálatosak a fűszerek,és izgalmas kipróbálni őket!Üdv!!-és szép napot! :-))

MPancika
MPancika Sat, 2014-09-27 12:31

Az én nagymamám 1908-ban született, Erdélyben élt, nagyon sok olyan fűszert használt és használtunk és én is a mai napig használok, amit itt Magyarországon sokan nem is ismernek. A konyhakertben termesztettük a fűszernövényeket, de a rétről szedtük pl. a köményt, a mezei kakukkfüvet stb. és használta ő is, tehát ismerte, nem kell azt feltételezni, hogy a nagymamáink csak sót, borsot meg paprikát használtak fűszerezésre! A toroskáposztát én is intenzívebben fűszerezem mint pl. az anyósom vagy az itteni rokonság és az én fiaim szerint is ízetlenül főznek. Kedves Ilus74 nyugodtan használj fűszereket és bátran kísérletezz minél több ízzel, én a mai napig magam keverem a fűszereket, persze mindig megkóstolom, nagyon ritkán használok csak sót, borsot paprikát:))

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2014-09-27 14:09

Szióka!Ne nekem írd,hogy használjak bátran fűszereket,hisz ezt én írtam másoknak én is....én tudom,hogy milyen ízt ad a kakukkfű,bazsalikom,oregano.....stb.Épp én is ezt szerettem volna sok embernek leírni,hogy ne ragadjanak le a szokásos fűszereknél.Örülök azért,hogy te legalább használsz hasonlóakat mint én is...:-)))

mery66
mery66 Thu, 2013-01-10 17:21

Katalinok!
Keveritek a székely káposztát és a toros káposztát.
A toros káposzta valóban többféle húsból készül,ám a fűszerezése sokkal intenzívebb,
erősebb mint a székely káposztáé.A fogyasztáskor meg hogy ki tejföllel szereti ,ki nem
az már saját szocpol probléma.
Szerintem mielőtt bármit is írtok előbb főzzétek meg ezt a fantasztikusan finom ételt,
csodálkozni fogtok az ízeken milyen összhangban vannak.
Üdvözlettel Mery66

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2013-01-10 17:31

Köszönöm,látom, te érted amit én írok és ismered e csodás fűszereket is!! :-))

katalinka3
katalinka3 Wed, 2013-01-09 20:50

Katalinka3.
Csatlakozom az előző - szintén Katalin - főzőtársamhoz. A sok fűszer, például: bazsalikom,
oreganó, kakukkfű, borsikafű, nem kell bele.
Üdv.
Katalinka3.

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2013-01-10 17:27

Csatlakozz nyugodtan.....de ezektől a fűszerektől nem rosszabb,hanem csak finomabb lesz.Sok ember ragaszkodik a tipikus,előírt fűszerekhez,és ha nem próbálnak ki más fajtát,akkor sok élménytől fosztják meg magukat.......:-))

Farkas Katalin
Farkas Katalin Wed, 2013-01-09 19:42

Ez biztos finom, de nem toros káposzta, hanem székely káposzta. A toros káposztát 2-3 fajta húsból pl. oldalas, lapocka, köröm, farok, húsos csont, annál finomabb,minél több fajta húsból készül. Tejfölt, pirospaprikát nem teszünk bele, csak só, bors, babérlevél, csöves erős paprika.

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2013-01-10 17:32

A székely káposztán van lé,mégpedig egy tejfölös habarás,ezen pedig nincs,sőt benne sincs tejföl,csak lehet hozzá kínálni.A pirospaprikától lesz szép a színe.Te tegyél csak bele olyan fűszert amilyet akarsz,én szeretem ha valami még finomabb.....
Egyébként nézd meg máshol is a toros káposztát hogyan készül,és megtudod tesznek e bele 'fűszerpaprikát',és 5 féle húst. :-))

mery66
mery66 Thu, 2013-01-10 17:37

ilus74!
Hiába fognak keresgélni máshol is,nem fognak találni.
Nagyon régóta kerestem én is,de csak a te receptedben
vannak azok az ízek amikre gyermekkoromból emlékszem.
Nagymamám szabolcsi volt és minden disznóvágás fénypontja
a toros káposzta volt számomra.
Ezután is sokszor fogom elkészíteni.
Köszönöm neked!
Üdvözlettel mery66

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-10 17:51

Kedves merry66
csak a megnyugtatásodra, van néhány toros káposzta fent a neten. Csak a Te kedvedért a szabolcsi toroskáposztát belinkelem:http://anihami.blogspot.hu/2009/03/szabolcsi-toltott-kaposzta.html
Egyikben sincs Ilus által felsorolt fűszer. Ettől függetlenül így fűszerezve is jó lehet, bár nekem is a klasszikus forma jön be. Azon viszont, és bocsáss meg !!! jót nevettem, hogy a feltételezhetően idős nagymamád (gondolom Te 66-ban születtél) kakukkfűvet, bazsalikomot stb.-t szór disznóvágáskor a toroskáposztába:)) A "régi öregeknek" mint az én echte vidéki nagymamámnak eszébe se jutna disznóvágáskor, káposztába ilyeneket szórni. Napjainkban sem....
Ilussal pedig csak annyiban ellenkezem, a székelyképosztát nem habarom be tejföllel, külön kinálom hozzá. Nem lisztezek, addig főzőm mig sürű lesz. De ez megint izlés és szokás dolga.
Bocs h beledumcsiztam...Szép napot Nektek, Gabi

mery66
mery66 Thu, 2013-01-10 19:48

Kedves Gabys!
Valóban van néhány "toros káposzta" recept a neten,de közük nincs hozzá.
Ami pedig a mamámat illeti nemcsak hogy használta de termesztette is a fűszer növényeket,
így nevetésre nem sok okod van.A korom pedig köszönöm, hogy ilyen fiatalnak gondolsz.
Egyébként pedig ízlések és pofonok....
És különben is nem értem miért bánt az téged,hogy van aki szereti az ízeket és a són kívül
más fűszert is ismer és használ.
Üdv mery66

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-10 20:06

Kedves mery,
félreértettél:) nem, dehogy bánt, én is használok fűszert, sokfélét mert különböző ízeket ad az ételeknek. Ezek szerint már te is egy modernebb fiatalosabb korosztályba tartozol, és bátran használsz olyan fűszereket amit az elődjeinknek kizárt, hogy használtak volna. Az én nagymamámnak viszont eszébe se jutott volna hagyományos disznóvágáskor toros vagy akár székelykáposztába kakukkfüvet és egyéb ilyen típusú fűszereket tenni. És ilyen növények a konyhakertjében elő sem fordultak. Ezen mosolyogtam egy jót. Ettől még Ilus érdekes fűszerezésű toroskáposztája jó lehet, eszembe sincs kétségbe vonni. Szép estét Neked, Gabi
Azért legalább a becsatolt linket nézd +, mielőtt kategorikusan kijelented, közük sincs hozzá. Ebben azért ellenkeznék, ha nem nagy baj..... sztem, van.

mery66
mery66 Thu, 2013-01-10 20:17

Kedves Gabys!
Ismerem anihami toros káposztáját.
Nekem nem jön be.Nálunk az egész család az erősebb fűszerezést kedveli.
Só,bors ez csak alap fűszerezés,kevés,érted már miért írtam amit írtam.
A fűszerek pedig nem most lettek"kitalálva" és hidd el az elődeink jobban tudták
mit mibe és mennyit.
Üdv mery66

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2013-01-11 10:07

Erre van jó történetem.A lányomat kínálták már meg több helyen ebéddel,pl;húslevessel.,töltött káposztával.Azt mondta mikor hazajött,hogy inkább ne tudjam meg milyen volt az íze,mert semmilyen,víz ízű volt.-nem olyan mint az enyém.Ezek szerint igenis a 'jó' és több fajta fűszerek kihagyhatatlanok,és a só,bors az csak töredék.
Aki csupán az előírott fűszereket használja,annak a családja sosem fog igazán jót enni!! üdv

Gregor
Greg / Gregor Sat, 2014-11-22 00:28

Használd csak nyugodtan az általad jól ismert fűszereket. Akik ezért megszólnak, azok megfosztják magukat egy csodálatos élménytől. A kísérletező szakácsok tiszteletet érdemelnek. Én is szoktam. Sajnos kevesebbszer, mint szeretném.

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2014-11-22 11:08

Köszönöm Gregor!Igen, szerintem is csodálatosak a fűszerek,és izgalmas kipróbálni őket!Üdv!!-és szép napot! :-))

345
sertészsír 2 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
sertéscomb 50 dkg
savanyú káposzta 80 dkg
fűszerpaprika 1 teáskanál
köménymag 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint