adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A tésztához
-
3 bögre finomliszt
-
1 csipet só
-
0.5 teáskanál cukor
-
2 ek olívaolaj
A töltelékhez
A sütéshez
-
1 ek olívaolaj
A tálaláshoz
611
Kalória
20.1g
Fehérje
90.8g
Szénhidrát
18.1g
Zsír
150g
Víz
44.5g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
1.3g
Cukor
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
113g finomliszt410 kcal
-
83g víz0 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
A töltelékhez
A sütéshez
-
2g olívaolaj18 kcal
A tálaláshoz
-
21g citrom3 kcal
Összesen
611
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
330g víz0 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A töltelékhez
A sütéshez
-
8g olívaolaj71 kcal
A tálaláshoz
-
85g citrom13 kcal
Összesen
2443
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
37.5g finomliszt137 kcal
-
27.5g víz0 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
1.3g olívaolaj12 kcal
A töltelékhez
A sütéshez
-
0.7g olívaolaj6 kcal
A tálaláshoz
-
7.1g citrom1 kcal
Összesen
204
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.1 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1292.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 591 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 90.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 150 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 92 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1015 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2217 micro
Összesen
611
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.3 g
Zsír
-
Összesen 72.3 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 178 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5170.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 184 mg
-
Kálcium 1149 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 205 mg
-
Foszfor 1247 mg
-
Nátrium 2362 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 363.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 17 mg
Víz
-
Összesen 600 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 588 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 367 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 489 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4058 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8869 micro
Összesen
2443
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 431.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 30.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 50.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 339 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 740 micro
Összesen
204
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttajuk a cukorral és kevés langyos vízzel.
- Mikor szép habos az élesztő, összekeverjük a liszttel, 2 ek olajjal, csipet sóval, és langyos víz hozzáadásával rugalmas, fényes tésztát dagasztunk. Gépben is lehet dagasztani.
- A tésztát letakarva pihentetjük kb 1 óra hosszat, amíg duplájára nem kel.
- A megkelt tésztát négyfelé vágjuk és kis gombócokat formálunk.
- Ekkor közepes tűzre teszünk egy nagyobb méretű, vastag aljú serpenyőt, amit megkenünk olajjal.
- Egyesével dolgozunk a kis tészta-gombócokkal: az elsőt oválisra, kb 1 mm vastagságúra nyújtjuk.
- A tészta egyik felére szórjuk az apróra vágott spenót egy negyedét, a negyed feta sajtot, picit sózzuk, borsozzuk és a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékre. Vizes kézzel belülről megkenjük a tészta szélét, és a széleket szorosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon majd kifolyni sütés közben.
- A félkör alakú tészta egyik oldalát a közepesen forró serpenyőben sütjük 3-5 percig.
- Mikor szép halványbarna az alsó fele, akkor megfordítjuk, és a tészta másik felét is ropogós aranybarnára sütjük.
- Forrón, cikkekre vágva, citromgerezdekkel tálaljuk: mindenki saját ízlése szerint csurrant-cseppent citromlevet a ropogós gözlemére. :) Jó étvágyat!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Sütés ideje: 15 p
Egyik kedvenc ételem! Könnyű és mégis laktató. A feta és a spenót iz kombinációja fenséges... a krémes állagú feta olvad a forró, ropogós tészta alatt... a citromlé megdobja frissességgel és egészséges is. A spenóttal a citrom lúgosító hatású. Alacsony kalóriájú, tehát fogyókúrázóknak is ajánlom :) A képen 1 gözleme van két cikkre vágva, egy nagy tányéron. Ez a recept 4 gözlemére szól, de készíthetünk ugyanebből kisebb méretűeket is, akkor a tésztát 6 felé osztjuk. Talán a 6 ideálisabb is lenne, mert az én oválisaim több, mint 20 cm átmérőjűek lettek, mikor 1 mm-re nyújtottam őket. A kisebb méretűt könnyebb sütni.