r
Nosalty Logó

Török gözleme

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Torma
Török gözleme
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 611 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 2443 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 204 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1292.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    591 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    150 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1015 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2217 micro
Összesen 611 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.3 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5170.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1149 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    205 mg
  • Foszfor
    1247 mg
  • Nátrium
    2362 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    600 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    588 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    367 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    489 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4058 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8869 micro
Összesen 2443 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    740 micro
Összesen 204 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttajuk a cukorral és kevés langyos vízzel.
  2. Mikor szép habos az élesztő, összekeverjük a liszttel, 2 ek olajjal, csipet sóval, és langyos víz hozzáadásával rugalmas, fényes tésztát dagasztunk. Gépben is lehet dagasztani.
  3. A tésztát letakarva pihentetjük kb 1 óra hosszat, amíg duplájára nem kel.
  4. A megkelt tésztát négyfelé vágjuk és kis gombócokat formálunk.
  5. Ekkor közepes tűzre teszünk egy nagyobb méretű, vastag aljú serpenyőt, amit megkenünk olajjal.
  6. Egyesével dolgozunk a kis tészta-gombócokkal: az elsőt oválisra, kb 1 mm vastagságúra nyújtjuk.
  7. A tészta egyik felére szórjuk az apróra vágott spenót egy negyedét, a negyed feta sajtot, picit sózzuk, borsozzuk és a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékre. Vizes kézzel belülről megkenjük a tészta szélét, és a széleket szorosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon majd kifolyni sütés közben.
  8. A félkör alakú tészta egyik oldalát a közepesen forró serpenyőben sütjük 3-5 percig.
  9. Mikor szép halványbarna az alsó fele, akkor megfordítjuk, és a tészta másik felét is ropogós aranybarnára sütjük.
  10. Forrón, cikkekre vágva, citromgerezdekkel tálaljuk: mindenki saját ízlése szerint csurrant-cseppent citromlevet a ropogós gözlemére. :) Jó étvágyat!
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 369
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 64
  • Össznézettség: 46928
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 21.

Ajánló

Lehet teljes kiőrlésű liszttel is készíteni, úgy még egészségesebb és laktatóbb! Én dán fetát használok, mert kevésbé sós és krémesebb, mint a görög feta. Húsos, gombás variáció is lehetséges, de vigyázzunk, ne töltsük vastagra a gözlemét, mert akkor nem tud jól átsülni. Jobb a lapos, ropogós! A spenótot nem kell előre főzni, vagy párolni, szépen megfő a közepes tűzön és összeolvad a fetával. Kis étkűeknek 1 gözleme főételnek elég, de bármilyen leves mellé is kínálható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyik kedvenc ételem! Könnyű és mégis laktató. A feta és a spenót iz kombinációja fenséges... a krémes állagú feta olvad a forró, ropogós tészta alatt... a citromlé megdobja frissességgel és egészséges is. A spenóttal a citrom lúgosító hatású. Alacsony kalóriájú, tehát fogyókúrázóknak is ajánlom :) A képen 1 gözleme van két cikkre vágva, egy nagy tányéron. Ez a recept 4 gözlemére szól, de készíthetünk ugyanebből kisebb méretűeket is, akkor a tésztát 6 felé osztjuk. Talán a 6 ideálisabb is lenne, mert az én oválisaim több, mint 20 cm átmérőjűek lettek, mikor 1 mm-re nyújtottam őket. A kisebb méretűt könnyebb sütni.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek