Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött zöldségek - Vegator

Töltött zöldségek - Vegator
Töltött zöldségek - Vegator
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma, amikor szinte minden fórumon azt olvassuk, hogy a világ még mindig csak tart az esélyegyenlőség felé, de közel sem ért még oda (biztos sárga busszal próbál meg odaérni), azt gondolom, hogy a hétköznapokban nekünk kell arra figyelni, hogy ember és állattársaink (sokszor ez egy és ugyanaz…, például a régi újépítésűlakókonténerparkos alsószomszédom, meg a felső… egyszerre tekintettem rájuk emberként és állatként, mivel az „emberré” válásuk során visszafejlődött a területfoglaló mirigyük, ezért a liftben üzengettek egymásnak post-it-en... ) egyenlő bánásmódban részesüljenek az élet minden területén. Ez közös ügyünk. Már az is előremozdítja a dolgot, ha mi magunk a közvetlen környezetünkben figyelünk erre. Számtalan mozgalom indult már útjára ez ügyben. Íme, néhány szemléletes, régi, klasszikus példa, hátha vki nem ismeri, és csatlakozni kíván:

-  Favédő program, ebéd: Hódpörkölt. 2011.06.-01. Helyszín: Kékobi Barkácsáruház  fűrésztelepe

-  Sün-Sün!-barátok hete, rendőröket és sündisznókat egyaránt szívesen látunk, 2011.53-54.hét. Helyszín: Deák tér-Blaha-Rákóczi út,…és végül:
-  A Kutya is ember program, ezen a napon nekünk, embereknek kell egymás fenekét szagolgatva fákat körbepisilni. Ennek a programnak van a legtöbb követője vasárnap hajnalban buliból hazafelé…

A fenti példák is jól ábrázolják, hogy vmi elindult. Azt gondoltam, beállok a sorba és egyenlő esélyeket követelek a vegáknak. Hogy jön bárki ahhoz, hogy megfossza őket egy élménytől azért, mert nem esznek húst. Felháborító. Disznóvágást, disznótort mindenkinek! Felhívás: "Te is vágyakozva nézegeted a ósan-teszkó heti akciós újságban a fotóshoppal feljavított, hungarocell tálcán kínált, 3 az 1-ben kolbász-hurka-véreshurka egyveleget? Igen? (gratulálok..., anyukád nem puszilgatott eleget...) De sajnos még sohasem vehettél magadnak, mert nem eszel húst: A társaságban mellőzött vagy, amikor mindenki a disznóvágásos sztorijait meséli, mert te vega vagy? Magadra ismersz? Ez a te recepted! Ez a te programod!" Hát milyen dolog az, hogy nekik nem lehet részük abban, amikor fogunk valamit, feldaraboljuk, ledaráljuk, és önmagába visszatöltjük. Persze, kizárólag vega módra.
Program indul. Reggel 4 óra van, kezdünk. Korán kell kelni egy ilyen programhoz, hiszen az alapanyagok is korán kelnek, és ilyenkor még könnyen „kezelhetőek”, ráadásul délre végezni kell. (Nem tudom, miért kell délre végezni, de eddig akárhány ilyenen voltam, ez volt. Biztos régen délben már a következő program indult: Söralátét gyűjtő verseny a helyi kocsmák között. Minden negyedik söralátét után ajándékba adtak egy ötödiket… ebből senki nem akart kimaradni). Ha mindenki megérkezett, akkor vegyük elő a legfontosabb kellékét a rendezvénynek, a pálinkát. Mindenki hajtson fel egy felest. Ez nem csak a reggel hideg ellen véd, hanem felpáncélozza, felvértezi a lelkünket a rituálé előtt, úgy is mondhatnám, egyfajta áldomás, áldozati ital. Hajtsuk fel! Ha megvan, akkor vágjunk neki.
Pécézzünk ki valami 24 órában nyitva tartó madaras teszkót, hiszen hajnal 4 óra van. Csoportosan támadjuk meg a még gyanútlanul szunyókáló zöldséges standot. Fontos, hogy csoportosan álljuk körbe, és mindenki rendesen kivegye a részét, mert ha nem figyelünk oda, akkor az áldozatok könnyen kicsúszhatnak a kezeink közül (ezekben a hyperekben vmi gombaölő vegyszerrel és viasszal kenegetik a zöldséget, hogy ne tűnjön fel az, hogy honnan jött és legfőképpen az, hogy mikor). Szóval, jó szorosan markoljunk meg a fenti zöldségeket, a fűszereket és a juhtúrót. Ha a befogással végeztünk, akkor irány haza.
Most jön egy kis késelés. Miután víz alatt alaposan megmostunk minden növényt, vágjuk le a burgonyák, a cukkini, a 2 db paradicsom és a padlizsán tetejét. Tehát nem félbevágjuk, hanem mintha csak megskalpolnánk őket. Ha ez megvan, akkor egy kiskanállal kapargassuk ki egy vágódeszkára a belsejüket. Inkább több lassú mozdulattal csináljuk. Azt kell elérni, hogy minél nagyobb részt tudjunk eltávolítani, és a zöldségeknek körben szinte csak egy kérge maradjon. Ha ez kész, akkor sózzuk meg őket egy-egy csipet sóval, és tegyük félre.
Fogjuk meg az újhagymákat, a fokhagymákat, pucoljuk meg őket. Az újhagymát kockázzuk apróra, és egy serpenyőben, olívaolajon pároljuk meg, ha kész, akkor reszeljük bele a kislyukún a fokhagymákat, tegyünk rá 1 kk barna cukrot, és pároljuk őket tovább 2-3 percig. Vegyük elő a húsdarálónkat (Ha vagyunk olyan felkészületlenek, hogy vegadisznóvágásra nem hozunk húsdarálót, akkor nagyon apróra felkockázhatjuk, vagy botmixerrel lezúzhatjuk, de ne pépesre!). A húsdarálón daráljuk le az összes eltávolított zöldségbelsőt. A sorrend mindegy, de a krumpli előtt 2 marék friss bazsalikomot és egy marék oregánót is daráljunk le, a végén a krumplit. Ha kész, akkor mehet rá 1 tk só, 1 kk őrölt feketebors, majd tegyük félre. A maradék 2 db paradicsomot kockázzuk apróra, és dobjuk a hagymához, pároljuk tovább 5 percig, majd borítsuk hozzá a ledarált zöldségkeveréket, alaposan keverjük el, és újabb 10 perc együttfőzés. Eközben elmaradhatatlan kelléke a vegadisznóvágásnak, akárcsak az igazinak, hogy a résztvevők felkínálják egymásnak a saját, emberi fogyasztásra szinte alkalmatlan házipálinkájukat. De azért mindenki iszik, mert muszáj. Ez egy olyan ősi rituálé, amivel senki nem mer sz@..kodni (Asszonyok oldalt csípőre tett kézzel nézik, miközben ők meg egymásnak a saját, szinte emberi fogyasztásra alkalmatlan, 3 napos pogácsáikat kínálják fel, ez is a rituálé része).
Fogjuk a juhtúrót, és belekeverjük a zöldségekbe, 1-2 perc alatt krémes állagú lesz. Kész, levesszük a tűzről, és félretesszük. A sütőt előmelegítjük. Vegyünk elő egy tepsit, kenjük ki olívaolajjal. Fogjuk a kivájt belsejű, előkészített egész zöldségeinket, majd a krémes állagú zöldségkeverékünket, szépen visszakanalazzuk önmagukba. Kicsit megtömködjük, mintha csak disznósajtot csinálnánk. A tetejükre mehet egy kis mozzarella, parmezán vagy sima reszelt sajt (esetleg mindhárom vegyesen). Az előmelegített sütőben lefedés nélkül betoljuk középre, és sütjük 30 percig, majd átkapcsoljuk grillfunkcióra, és 210 fokon addig sütjük, míg a teteje meg nem barnul.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez azért is jobb, mint az igazi disznóvágás, mert így nem kell keresgélni, hogy hová lett a negyedik sonka, meg azon vitázni, hogy ki szórt ennyi majorannát a hurkába.
Hát persze, hogy jófajta pálinkával ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden zöldséget alaposan mossunk meg, majd a cukkini, a padlizsán, a burgonya és 2 db paradicsom tetejét vágjuk le, de figyeljünk, hogy ne félbevágjuk, hanem csak a kalapját vágjuk le.
  2. A belsejüket kaparjuk ki kanállal egy vágódeszkára, próbáljuk úgy, hogy csak vékony kérgük maradjon.
  3. A kikapart zöldségek belsejét sózzuk meg egy-egy csipet sóval.
  4. Az újhagymát kockázzuk fel, és egy serpenyőben pároljuk meg, tegyük hozzá a barna cukrot, majd reszeljük bele a fokhagymát, és pároljuk őket együtt 2-3 pericg.
  5. Vegyük elő a húsdarálónkat (vagy késsel nagyon apróra kockázhatunk mindent), és daráljuk le az összes zöldség belsejét, a krumpli előtt az oregánót és a bazsalikomot is. Ha kész, tegyünk hozzá 1 tk sót és 1 kk őrölt feketeborsot, és tegyük félre.
  6. Vagyük elő a maradék 2 egész paradicsomot, kockázzuk fel, majd borítsuk a serpenyőbe a hagymákhoz, pároljuk együtt 5 percig, majd tegyük bele a ledarált zöldségeket, és újabb párolás kövtekezik 10 percig.
  7. A juhtúrót keverjük hozzá, krémes állagúra.
  8. A sütőt alsó felső sütés funkción melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsit kenjünk ki olívaolajjal, majd fogjuk a kivájt egész zöldségeinket, és töltsük meg a juhtúrós, zöldséges krémmel, kicsit tömködjük is meg őket, és tegyük őket a tepsibe.
  9. Mindegyik tetejére szórjunk parmezánt vagy sima reszelt sajtot, esetleg mozzarellát, majd toljuk be a sütőbe 30 percre, de ne fedjük le. 30 perc után tegyük 210 fokra, grill funkcióra, és süssük, míg meg nem pirul.



 

  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 140
elküldve: 1
receptkönyvben: 182
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött zöldség, töltött krumpli, töltött padlizsán, töltött cukkini, burgonya

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kkriszta
illalla / kkriszta Fri, 2011-06-24 14:34

Na már a sztorin is túl vagyok... hát nem tudom eldönteni hogy a nyálam csobog jobban, vagy a rekeszizmom görcsölt be menthetetlenül. Isteni.

kkriszta
illalla / kkriszta Fri, 2011-06-24 14:25

Ez brutál jól néz ki.... a mesét most nem olvastam végig, csak bele-bele... de... :D :D

csato
csato Wed, 2011-05-11 20:50

Hogy jöhet ki valakiből ennyi baromság??????????Azért élvezem ám!:)

csato
csato Thu, 2011-05-12 09:33

Szia!
Dicséret!Szoktam nézni mindig a receptjeid,és közben hangosan nevetek.Itthon olyankor azt hiszik szerintem,hogy dili vagyok!Bár lehet nem nagyon tévednek!:))
Várom a következőt!
üdv Csató

311
padlizsán 1 db
cukkini 1 db
paradicsom 4 nagy db
burgonya 3 db
újhagyma 3 db
fokhagyma 3 gerezd
bazsalikom 1 marék
oregánó 4 ek
juhtúró 10 dkg
barna cukor 0.5 teáskanál
0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
fekete bors 1 kk
trappista sajt 8 dkg