Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta Sünikétől

Töltött káposzta Sünikétől
Töltött káposzta Sünikétől
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyi receptje:)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát sós vizben meg abároljuk, lassan lefejtjük levelenként, ketté vágjuk a leveleket, és kivágjuk belőle a keményebb torzsa részeket, ezeket a fazék aljára felaprítjuk
  2. A megtisztított rizshez hozzáadjuk a darált húst, a fekete borsot, a sót és az ételizesítőt.
  3. A hagymát felaprítjuk apróra, és üvegesre sütjük olajon. Tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát.
  4. Amikor kihűlt hozzáadjuk a töltelékhez, és egy kanál paradicsom sűrítményt, ezt kézzel jól összedolgozzuk, betesszük  a hűtőbe 10 percre.
  5. A félbe vágott káposztalevél sarkába teszünk tölteléket, és felcsavarjuk háromszög alakúra, a vastagabb részénél betűrjük, hogy ne nyíljon szét, és elhelyezzük sorban a fazék aljára rétegenként. Félig rakjuk meg a fazekat.
  6. Megszórjuk ételízesítővel a káposztákat, a sűrített paradicsomot felöntjük egy kevés vízzel, hogy híg paradicsom levet kapjunk.
  7. A káposztákat felöntjük félig vízzel félig paradicsom lével. Ráhelyezünk egy olyan széles tányért, mint a fazék, és a tetejére súlyt helyezünk egy csésze vizzet, de ezt csak akkor, mikor már felfőtt a káposzta. Lassú lángon 25 percig főzzük. 
  8. Ha megfőtt, a levét egy külön edénybe öntjük.
  9. A káposztákat meleg dúcba helyezzük 15 percre.
  10. Tejföllel tálaljuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 607
elküldve: 2
receptkönyvben: 155
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Sünike

Mióta szakács: 2012.03.01.
32 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

káposztás húsos egytálétel, húsgombóc káposztalevélben, nagyi töltött káposztája

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti Wed, 2014-03-12 12:55

A recept jó, de a töltött káposztába gersli való nem rizs. A rizs ez esetebben "istenkáromlás" Akár rizs akár gersli az 1kg sok.

andika31
andianyu / andika31 Sun, 2012-06-10 06:43

Az én mamám is szabolcsi volt - sok az egyezés a receptben, persze vannak eltérések is, pl a töltött káposzta nem az igazi a fokhagyma nélkül. Dehát ahány ház annyi szokás. Teljesen jó a recept - ma ez a menü :-D

Sünike 18
Sünike / Sünike 18 Sat, 2012-04-21 23:36

Én 25percig szoktam főzni, nem szeretem ha szétfől de aki igen akkor lehet tovàbb is főzzni:)

witch
witch / witch Sat, 2012-04-21 21:39

Azt hittem, hogy el lett irva. Amugy nagyon jol hangzik! Latom, hogy a Nagyid receptje, biztos szep emlekek fuzodnek az etelhez es azert is keszited igy! Jol teszed, en is sok mindenhez ragaszkodom az emlekek miatt. :)

zöldárviz
zöldárviz Sat, 2012-04-21 20:43

Ez a szabolcsi töltött káposzta.Anyósom Nyirbátorban mindig ezzel a finom étellel várt bennünket és a meleg dúcból vette elő mikor megérkeztünk,ami nem volt más mint a dunyha melege.A rizs nekem is sok egy picit,egyébként tökéletes a recept.

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Sat, 2012-04-21 20:36

Vannak tájegységek, ahol így készítik a töltött káposztát. Ennyi hús, ennyi rizs, nem savanyú káposzta, nem füstölthús,és ez teljesen természetes. Nem értem a negatív megjegyzéseket.Ha valaki megfőzte, és nem ízlett, akkor jogos a kritika, de így látatlanba? vagy inkább főzetlenbe???

zafirov
zafirov Sat, 2012-04-21 18:13

Hát ha rizses húst akarok enni 1 kg húshoz, akkor sem teszek 1 kg rizst, nem ,hogy egy töltött káposztába. Kicsit soknak találom, persze ha kínai vendégeket vár az ember............ Inkább egy kis füstölttel kellene fel turbózi, mint ennyi rizzsel.

szeag
Sz. Ági / szeag Sat, 2012-04-21 18:02

Biztos, hogy 25 perc alatt ez megfő?
Irtó jól hangzik, hogy "meleg dúcba helyezzük", olyan autentikus, de nem tudom mi az...

Galambdúc...? Biztos nem.

vadgesztenye
vadgesztenye Wed, 2012-11-07 21:38

"meleg dúcba helyezzük" (dúc=dunszt) dunsztolás lényege az, hogy ételt még forrón párnákkal takarókkal betakarjuk így sokáig meleg marad, és további tovább párolódik. A 25 perc főzés így elég. Kíméletesebb főzés és takarékosabb.

1057
rizs 1 kg
sertéstarja 1 kg
vöröshagyma 3 közepes fej
napraforgó olaj 2 dl
fekete bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
sűrített paradicsom 150 g
káposzta 3 közepes fej
tejföl 200 g