Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött kaliforniai paprika marhahúsból

Töltött kaliforniai paprika marhahúsból
Töltött kaliforniai paprika marhahúsból
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor Skóciába érkeztem, az első dolgom az volt, hogy az alapvető konyhatechnikai problémákat megoldjam, merthogy tudniillik itt csak kis mennyiségben kapható őrölt vöröspaprika, de az jó drágán és üvegfalú edényben, amitől sajnos a színe hamar kifakul. Tehát, miután megérkezett a megrendelt kalocsai csomagom, nekiláttam kedvenc ételem elkészítésének nagymamám receptje alapján. A második meglepetés akkor ért, amikor bevásárolni mentem, ugyanis ezen a vidéken a TV paprika ritka, mint  fehér holló. A nagy boltok nem árulják, mert a kaliforniai sokkal mutatósabb, kiadósabb, és itt a paprika nem része a mindennapi étrendnek - kivéve talán a chilit, ami viszont általános csípős ízesítő. Komolyan, úgy használják, mint mi a borsot otthon.

Szóval hazatértem egy csomag basmati rizzsel (ki kellett próbálni, bejött), 4 szem különböző színű kaliforniai paprikával (a látvány kedvéért), 2 doboz passata-val (ez otthon is kapható már akárhol), és rittyentettem egy olyan vacsorát, amitől fülünk-farkunk kettéállt.:-)))

Ja, igen, még egy apróság: a kaliforniai paprika NAGY, tehát 1 paprika = 1 ember.:-)

hozzávalók / 4 adag

A paprikához

A paradicsommártáshoz

ajánlat

Köretnek az elmaradhatatlan petrezselymes főtt krumplit ajánlom, ahogy a Klauzál téri Kádár étkezdében csinálják.:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tölteléknek való anyagokat gyúrjunk össze, majd sóval és borssal fűszerezzük meg. A fűszerezésnél ügyeljünk rá, hogy a szokásosnál élénkebb ízvilágot adjunk, mert a főzés során a só és bors íze kifő.
  2. A tölteléket paprikákba töltjük. A paprikákat előtte a szokásos módon készítjük elő, vagyis a magházakat kiszedjük, és a magokat eltávolítjuk a paprika testéből. Tipp: A megadott mennyiségű töltelék körülbelül 15 TV paprikához vagy 8 kaliforniaihoz elegendő, mivel utóbbi nagyobb testű. Én legutóbb például 4 kaliforniait készítettem, a többi töltelékből egyszerűen húsgolyókat gyúrtam.
  3. A megtöltött paprikákat és a kész gombócokat egy lábos vagy kukta aljára helyezzük, majd az edényt feltöltjük annyi vízzel, hogy a húsárut ellepje. Ekkor beletördeljük a húsleveskockát, és felrakjuk főni.
  4. Kuktában forrás után 30 percig vagy lábosban forrás után 40 percig főzzük.
  5. Miközben a húsgombócok főnek, a lisztből, az olajból és a vöröspaprikából vörös rántást készítünk. Ezt a vörös, sár állagú anyagot hagyjuk hűlni, míg a húsáru megfő.
  6. Amikor a húsáru elkészült, a gombócokat kivesszük a lábosból, a rajta lévő lét pedig átmenetileg átöntjük valahová.
  7. A lábosban elhelyezzük a vörös rántást, és ráöntjük a paradicsomot, majd folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a húsról leöntött levet. Két merőkanálnyi lé átöntése után picit összerottyantjuk, majd a maradék lével beállítjuk a paradicsomszósz sűrűségét. Amikor a kívánt sűrűséget elértük, megfűszerezzük sóval, cukorral.
  8. Ha az édeskés paradicsomszószt kedveljük, akkor sok cukorral és egy csipet sóval dolgozzunk. Nem szabad elfelejteni, hogy a húslé már eleve ízesített egy picit. Tipp: a paradicsomszószt kezdetben kis lángon főzzük addig, amíg az első két merőkanálnyi húslét bele nem raktuk. Ekkor csavarjuk fel a "hangerőt". Ízesítéshez használhatunk egy kis citromlevet is, finom, pikáns ízt kaphatunk.
  9. Amikor az ízesítéssel megvagyunk, a húsgombócokat és a paprikát visszahelyezzük a szószba, és összerottyantjuk őket, hogy az ízek összeérjenek.
  • elkészítettem: 23 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 263
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Lorem Ipsum

Mióta szakács: 2011.10.19.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
babakonyha: baba-mama

egyéb elnevezések

disszidáns töltött paprika, paradicsomos töltött paprika, töltött kaliforniai paprika, basmati rizzsel töltött paprika

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bkrissy1
bkrissy1 Fri, 2016-01-29 00:38

De jo hogy megtalaltam ezt a receptet. Iszonyatosan meg kivantam a toltott paprikat de Angliaban se nagyon van tv paprika.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-08 22:06

Nekem bejön, tetszik, miért is ne, kaliforniai paprikával is finom lehet, bár a basmati rizst én kihagyom, az örök érvényű szöveggel élve:"van másik!" bocs.:-O
A story is tetszett.:-O
Köszönöm szépen.
Éva-Anyóca

kapitalista
Lorem Ipsum / kapitalista Tue, 2013-01-22 23:43

@Éva-Anyóca: egészségedre, ebben a kajában az a jó, hogy igazándiból bármiből készítheted, amíg hús és rizs van benne. Ha jól emlékszem, akkor a paradicsomszószt is hasonlóan csinálják a Kádárban. :-)

650
piros kaliforniai paprika 10 db
leveskocka 1 db
darált marhahús 500 g
basmati rizs 150 g
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
tojás 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
passzírozott paradicsom 10 dl
cukor 1 ek
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
finomliszt 4 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek