Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött csirke ahogy witch készíti

Töltött csirke ahogy witch készíti
Töltött csirke ahogy witch készíti
150 perc / előkészület: 30 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Horváth Ilona receptje, és nálunk annyira bevált, hogy dupláznom kell az adagot, pedig csak hárman vagyunk. A töltelékben hiába van gomba meg máj (a lánykám két legnagyobb ellensége), legelőször az tűnik el az utolsó morzsáig. Annyit azért változtattam rajta, hogy nem zsírral locsolom le a sütés elején, hanem csak vajjal vékonyan bekenem, mert sokkal szebben megpirul tőle.

A sütési idő nekem azért ilyen sok, mert az itteni "csirkék" már nagykorúak. Ha szerencsés vagyok, akkor kapok 3 pound-osat, ami kb. 1,3 kg. 

hozzávalók / 4 adag

  • 1 egész csirke
  • só, bors, majoranna
  • kevés vaj

a töltelékhez:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek reszelt vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • a csirke mája
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2 tojás
  • 1 cs petrezselyem felaprítva
  • 0,5-0,5 tk só, bors, majoranna

ajánlat

Nálunk a mellette sült krumpli szinte kötelező. A csirkéből meg a krumpliból kisült lében pedig rizst főzök, amihez zöldborsót adok, amikor kész, akkor pedig egy nagy csokor petrezselyemmel ízesítem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket készítsük el. A felhevített olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott gombát, puhára pároljuk. Félrerakjuk hűlni.
  2. A zsemléket tejbe vagy vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, szétmorzsoljuk. A májat elkapirgáljuk, és az összes többi hozzávalóval jól eldolgozzuk.
  3. A csirkét kívül-belül sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával. A mellénél óvatosan elválasztjuk a bőrt a hústól, és megtöltjük, a maradék tölteléket a hasüregbe kanalazzuk. A lábat kössük össze konyhai zsineggel (elvégre egy ifjú hölgyről van szó).
  4. Forró sütőbe rakjuk (230 C) 20 percre.
  5. Kivesszük a csirkét, és vékonyan bevajazzuk, kevés vizet öntünk alá, és közepesre letekert lángon sütjük tovább. 15 percenként locsoljuk a levével.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 39 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 11 943
elküldve: 9
receptkönyvben: 142
elkészítve: 17/19
Facebookon megjelent: 1

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hagyományos töltött csirke, magyaros töltött csirke, Horváth Ilona töltött csirkéje

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anyanéna
anyanéna / anyanéna Fri, 2013-05-10 16:52

Kedves Witch!
Nálatok is halízű a boltban vásárolt csirke??
Mikor ott éltem , nem volt az.
Itthon viszont, ha nem háztályi, hanem supermarketes, akkor, legtöbbször (nem mindíg azért, akad csirke ízű is) hal"illatú" amikor sül, és ízű amikor elkészül.
A fűszerek nagyban segítenek és egészen ehető lesz.:)
Ez a recept klassz, mindíg így készítjük a családban.
Finom,.Köszi, hogy mostmár mások is tudják.:)
További jó főzést kívánok!

witch
witch / witch Fri, 2013-05-10 20:19

Kedves anyanena!
De jot nevettem: "akad csirke izu" csirke. :)) Hat en rengeteg kiserleten mentem keresztul es itt
is igaz, hogy ugyanoda erdemes menni, ahol mar egyszer kaptunk jo minoseget. Megvan mindennek a helye, az egyik boltban a hus minosege + ara jo, a masikban a zoldseg + a tejtermek, a harmadikban pedig a kenyer. Mindegyik supermarket (sot hiper, mert ruha, butor, sport felszereles, cipo, auto felszereles, stb. is van), de nem tudom le egy helyen a bevasarlast es ezert. Es termeszetesen ezek a boltok megcsak nem is egyiranyban vannak, hanem a szelrozsa minden iranyaba kell csatangolni.
Az anyukam is Horvath Ilonatol tanulta a toltott csirket, en meg "kolcsonvettem" az O szakacskonyvet. :))
udv:witch

anyanéna
anyanéna / anyanéna Fri, 2013-05-10 20:36

Én '84-ben mentem ki, és az Anyukámék küldték utánam a Horváth Ilonkát.:)
Abból tanultam meg főzni, ott , 18 évesen, kezdtem , és azóta is forgatom a könyvet, de vennem kellene már egy újabb kiadást, mert már szétesett.
Majd a lányom örökli.
Minden jót!!
Jó hétvégét!!

witch
witch / witch Sat, 2013-05-11 13:42

Par evvel ezelott en mar vettem egy ujat, mert az enyem is
szinte lapokra van esve, de akkor is csak a regit nyuzom. :))
Szep hetveget Neked is!
udv:witch