Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökmagos kenyér

Tökmagos kenyér
Tökmagos kenyér
105 perc / előkészület: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újra itt az ősz, és ilyenkor szívmelengető a frissen sülő kenyér melege és illata...

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba tesszük, belekeverjük a korpát, a sót és a durvára vágott tökmagot.
  2. A liszt közepébe mélyedést készítünk a kezünkkel és ide tesszük a cukrot meg az élesztőt. 3 dl langyos vizet öntünk hozzá, és kanállal kevés lisztet is beleforgatunk a masszába. Lisztet húzunk a tetejére és kb. 1 órán át hagyjuk érni a kovászt.
  3. Ezután még kb. 4 dl langyos vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Konyharuhával letakarva egyenletesen meleg helyen újabb 1 óráig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat.
  5. Kettévesszük a tésztát és hosszúkás vekniket formázunk belőlük, amit egy-egy kiolajozott, kilisztezett 10x30 cm-es magas oldalú formába tesszük. A tetejüket haránt irányban kb. 2 cm távolságra bevagdossuk. A sütés előtt hagyjuk még legalább fél órát kelni.
  6. A sütőt közben begyújtjuk és a rács alá vizet teszünk egy tepsiben, hogy az így képződő pára megakadályozza a kenyéren a kéreg túl gyors képződését.
    Először magas hőmérsékleten (200 C-on) sütjük 10 percig, majd 180 C-ra mérsékelve kb. 35-40 perc alatt megsütjük a kenyeret.
    Ha túl gyorsan pirulna a teteje, tegyünk rá több rétegben összehajtogatott konyhai kéztörlőt, ez megakadályozza, hogy megégjen.
  7. Ha megsült, kivesszük a formákból, és rácson hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 15 950
elküldve: 1
receptkönyvben: 148
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kenyér tökmaggal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

samu49
samu49 Mon, 2012-03-05 21:15

Sokszor olvasom hogy egy kis ecetet is tesznek a kenyérbe.Mire jó,s milyen kenyérhez javasolják vagy nem. H Zoltán

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2012-03-06 02:17

kedves Zoltán!
megmondom őszintén, én még nem hallottam ezt a trükköt.
az, hogy a rétestésztába, vagy a hájas tésztájába mehet egy kis ecet/fehér bor, már igen, de bevallom, nem tudom, hogyan hat. csak így szoktuk ;-)
üdv,
toma

valaki esetleg tudja, hogy mire való az ecet a kenyérbe?
köszi!

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2011-12-01 01:19

kedves Zoltán!
a kenyeret én "tömörebbnek" szeretem, mint egy kalácsot, ezért gyúrom át kétszer a tésztát.
ha csak egyszer kelesztjük, akkor az olajat már az elején hozzá lehet adni.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

samu49
samu49 Tue, 2011-11-15 14:57

Mikor összeállítom a kenyértésztát és első kelesztésre félreteszem,gyönyörűen megkel.Másodszorra is jól átgyúrom és nagyon nehezen és jóval kevesebb térfogatúra jön fel.Tehát azt kérdezném,miért kell másodjára is átdolgozni??Tisztelettel,Horváth Zoltán

609
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 100 dkg
búzakorpa 100 g
tökmag 100 g
olívaolaj 1 dl
instant élesztő 1 tasak
2 tk
cukor 2 teáskanál
víz 7 dl