Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban

Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban
Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban
105 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben volt sütőgépem, amiben különféle receptek alapján próbáltam kenyeret sütni, több-kevesebb sikerrel. Leginkább egy olyan fehér kenyér recept vált be, amihez sikérpor és kovászpor is kellett. A készre kevert kenyérporokból is elég jó kenyeret tudtam sütni. De vágytam valami finomra, amihez nem kellenek extra hozzávalók, nem is drága, és mentes a kétes hatású adalékoktól, meg lehetőleg szép cipó formája van és ropogós héja is, amit a géppel nem tudtam varázsolni. A gép ráadásul tönkrement, és nem feltétlenül akartam másikat vásárolni. A bolti kenyerek általában nem igazán jók, egyetlen pékség süt errefelé jó kenyeret, de a boltjuk messze van.

A Nosalty-n találtam rá Évi néni dagasztás nélküli kenyerére, nekem azonban nincs teflonos lábasom, a simába meg beleragadt a kenyér. Találtam viszont egy pataki tálas kenyérreceptet, és végül e kettő alapján több kísérlet eredményeképpen lett ez a recept. Szeretném hangsúlyozni, hogy az alaprecept Évi nénit dicséri, ez igazából csak annak egy változata.

Nagyon szeretem a rozsos-magos kenyereket, így ennek megfelelően alakítottam át az alapreceptet. Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, ez a kenyér önmagában is nagyon-nagyon finom. Más magokkal is készíthető, de a lenmagot különösen ajánlom, az emésztésre gyakorolt jó hatása miatt. A ropogós kéreg tetején csücsülő, megpirult napraforgómagokat meg olyan jó lecsipegetni.:-)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a kétféle lisztet a sóval és a cukorral, valamint a lenmaggal és a napraforgómaggal (ebből egy keveset tegyünk félre a kenyér megszórásához).
  2. Hozzákeverjük az élesztőt, a joghurtot és a vizet. Nem kell dagasztani, csak annyira gyúrjuk össze, hogy egynemű legyen.
  3. A tésztát vizes konyharuhával letakarjuk, és 12 órán át kelesztjük. Továbbra sem szükséges dagasztani, de ha tehetjük, akkor a kelés folyamán néhány alkalommal érdemes egy kicsit "megdögönyözni", ez jót tesz a tésztának. A vizes konyharuha azért kell, hogy a hosszú kelés alatt ne száradjon meg a teteje.
  4. Egy római (pataki) tálat legalább 30 percre beáztatunk.
  5. A tésztát belisztezett deszkára borítjuk, és megformázzuk: tenyerünkkel kilapítjuk, majd téglalapot formázunk belőle. Ezután a két hosszabbik oldala felől középre hajtjuk a tésztát, végül feltekerjük. A tetejét éles késsel bevagdossuk, kicsit megkenjük vízzel, és megszórjuk napraforgómaggal.
  6. A római tál alját kikenjük olajjal, majd beletesszük a tésztát, és letakarva 30 percig kelesztjük.
  7. A kenyeret megszórjuk a magokkal, a tálra rárakjuk a tetejét, és hideg sütőbe toljuk (meleg sütőben a tál elrepedhet). 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon.
  8. Ezután levesszük a tál tetejét, és a kenyeret vízzel megkenjük. Majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-15 perc alatt piros, ropogós kérget sütünk rá.
  9. Ha kész, a tálat kivesszük a sütőből, és ha már kézzel meg lehet fogni, akkor kivesszük a cipót, amit aztán rácson kihűtünk (= izgatottan levágjuk a csücskét, hogy megkóstoljuk).
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 699
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

FionaG

Mióta szakács: 2015.01.11.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

magos kenyér, rozskenyér, magos rozskenyér, lenmagos-napraforgómagos kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

383
kenyérliszt BL80 30 dkg
rozsliszt 45 dkg
2 teáskanál
cukor 2 teáskanál
lenmag 2 ek
napraforgómag 3 ek
friss élesztő 0.8 dkg
joghurt 2 dl
víz 4 dl