Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojássaláta Fahéj konyhájából

Tojássaláta Fahéj konyhájából
Tojássaláta Fahéj konyhájából
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer réges-régen, amikor még a krumplileves is bonyolultnak tűnt, a majonéz pedig egyszerűen kivitelezhetetlennek, férjem anyukája mesélte, hogy az egyik családtag micsoda finom tojássalátát tud készíteni. Mit mondjak, szétvetett az irigység. :) Olyat én is akarok! És legalább olyan szinten! Bele is vetettem magam a hidegkonyha rejtelmeibe, és nem hagytam, hogy a kudarcok elvegyék a kedvem. Aztán eltelt néhány év, és anyósom nyugdíjas búcsúztatójára már én készítettem a hidegtálakat. Persze rettenetesen izgultam, mert úgy éreztem, szánalmas tákolmány az egész. Amikor aztán a kollégái nagyon dicsértek minden falatot, és a főnöke kézcsókját küldte nekem a pazar lakomáért, akkor megnyugodtam. Nem is olyan bonyolult ez az egész, különösen nem ez a kis egyszerű tojássaláta. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki nem akar majonézkészítéssel pepecselni (bár percek alatt megvan), az egy kis tubus majonézzel készítse, ugyanúgy fűszerezve.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 10 tojást megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk.
  2. 1 tojássárgát a mustárral kikeverünk, majd habverővel folytonosan keverve hozzácsurgatunk annyi olajat, hogy sűrűvé és krémessé váljon.
  3. Ízesítjük citromlével, sóval, cukorral, borssal, szerecsendióval, majd hozzákeverjük a tejfölt. Ha kell, utánaízesítünk.
  4. A főtt tojásokat egyenként beleszeleteljük a tartármártásba, közben finoman beleforgatjuk, hogy mindenütt érje, de a tojásszeletek azért ne nagyon törjenek össze.
  5. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy a tojás átvehesse az ízeket.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 34 489
elküldve: 12
receptkönyvben: 589
elkészítve: 25/42
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

majonézes tojássaláta, natúr tojássaláta szerecsendióval, mustáros tojássaláta

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-10-24 20:17

Szerintem jó lenne. :) Ó, karácsonyi pulykasült... ! Már nincs is olyan messze, hogy kipróbálhasd így együtt a kettőt.
Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

paperika
paperika Mon, 2013-12-30 21:52

Most készült el,nagyon finom lett:)) Mentve,- ezután csak így készítem! Köszönöm !!

2n2a
2n2a / 2n2a Tue, 2013-07-02 19:08

Óóóóó, igen! A tökéletes majonézes tojássaláta receptje! Milyen régóta kerestem és valóban borzasztó egyszerű. Köszönöm, nagyon finom! :))

szumiku
szumiku / szumiku Fri, 2013-06-07 19:45

Épp az imént készítettem el ezt a receptet, bár sajnos se citrom, se citromlé nem volt itthon, de azért szerintem jól sikerült. Várom, hogy apukám is megkóstolja, ő a nagy kritikus. :) Én annyit változtattam, hogy tettem bele metélő hagymát (nagyon szeretjük a hagymákat) :) Köszönöm a receptet! Nagy örömömre szolgált, mert már régóta áhítozom egy jó tojás salátára :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-06-08 00:14

Örülök, hogy jól sikerült! A metélőhagyma csakis javíthatott rajta, jól tetted, hogy beletetted. :) Jó étvágyat hozzá!
Üdv: Fahéj

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-02-27 19:05

Kedves Fahéj! Egy észrevételt, ha megengedsz....
Én is nagyon szeretem a majonézes tojás salátát. A majonéz tekintetében én úgy tanultam, ahány tojássárga, annyi deci olaj, így nem lehet hibázni. Bár a Tv Paprikán legutóbb Magos Zoli 1,5 dl olajat adott egy tojáshoz....
Másrészről fehérbor nélkül ez majonéz mártás (igazából tejszínnel), nem tartár. De attól még tutira finom lehet, most jól is esne pont...:)))
üdv.: Kornél

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-02-27 19:41

Kedves Kornél!
Én is úgy tanultam, 1 tojássárga, 1 dl olaj. Viszont az a tapasztalatom, hogy nem mindig kell beleerőltetni az 1 dl olajat, amint olyan jó sűrű krémes állagú a majonézem, hogy már nem csöppen le a habverőről, én többet nem öntök hozzá. Így nyugtatom a lelkiismeretemet, hogy kímélőbb ételt készítek, ha kevesebb benne az olaj. (Még ha csak picit is kevesebb.) Azt viszont még nem hallottam, hogy a tartárba feltétlenül fehérbor kell, én úgy tudtam, hogy vagy fehérbor, vagy pár csepp citromlé. Mindig tanul az ember. De mindegy ám, hogy nevezzük, csak finom legyen. És ez az! :))
Üdv: Fahéj

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-02-27 20:06

a lényeget elmondtad: csak finom legyen!
Amúgy a tartárba citromlé és fehérbor is kell...:)))

Üdv.: Kornél

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-02-28 14:42

Sok recept meg egyiket se írja. Persze egye kutya, eztán én teszek bele mindkettőt, csak jobb lesz tőle. :)
Üdv: Fahéj

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2012-02-28 18:01

biztos velem van a baj, mert én a szakács tankönyvből tanultam, illetve sok receptet a mai napig abból használok. Nem biztos, hogy csak ez a jó, bár hozzáteszem: nekem még nem okozott csalódást...:)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-02-29 10:20

Szóval Te szakács vagy? De jó lehet szakácsnak lenni, biztos sok fortélyt megtanulhattál, amit mi, autodidakták a saját kárunkon tanulhattunk csak meg. :)

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2012-02-29 11:01

nem fogod elhinni, de autodidakta szakács vagyok én is...:)))
Ennek ellenére olasz étteremben voltam már konyhafőnök olyan tulajnál, ahol nem a papír, a végzettség számított, hanem a produktum.
Ettől független az említett Pető féle tankönyvet, illetve a benne lévő recepteket nagyon jónak tartom.

hoti
hoti Sun, 2012-02-12 17:19

Nálunk is kedvenc a tojássaláta! Én 1-2 fej lilahagymát is teszek a tojások mellé, vékony cikkekre vágva, így egy kicsit több idő kell, hogy összeérjenek az ízek. Sültek mellé kiváló!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-02-12 17:51

Semmi kétségem, hogy a hagyma nem rontja el. Nekem van egy jó hagymás virslis krumplisaláta receptem, ami a család kedvence, azt mindig kell csinálnom, ezért nem teszek a tojássalátába hagymát, hogy ne legyen minden saláta hasonló ízű. Azért így is finom. :)

570
tojás 11 db
napraforgó olaj 1 dl
mustár 1 tk
1 kk
cukor 2 teáskanál
citromlé 4 csepp
bors 3 csipet
szerecsendió 4 csipet
tejföl 375 g