Érdekesség, hogy a lazacban eléggé hangsúlyos az umami íz, tehát az ötödik alapíz. Az alapvető édes, sós, keserű, savanyú íz mellett, 1908-as publikációjában említi először Kikunae Ikeda vegyész professzor az umamit. Ikeda, a japán konyha tradicionális alapanyagából, a kombu nevű tengeri algából nyerte ki az umamit kiváltó glutaminsavat. A nyugat nem igazán hitt neki, amíg 1996-ban a Miami egyetem kutatói umamira specializálódott receptorokat találtak a nyelvén.
Hozzászólások (5)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2018. június 27-én kiemeltük cikkünkben: 12 szójaszósszal fűszerezett hal fél órán belül
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2014. július 16-án kiemeltük cikkünkben: D-vitamin napfény nélkül
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácshölgy!
Sajnos a hiányos angol tudásommal nem tudtam megfejteni a nevedben lévő " dnb " rövidítést, de ez a kisebbik baj. Nagyon gusztusos a tálalásod és szép a fénykép, de az egész sztori nekem teljesen " japánul " van. Átnéztem a többi receptedet is , azokat értem . Ebben viszont olyan alapanyagokat írsz, amiről azt sem tudom, hogy micsoda. Kisvárosban lakom, ezért az alapanyagokat, ha tudnám is , hogy mi, nem tudnám beszerezni. Ezért légy szíves le, mivel lehet helyettesíteni. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen műveletlen. Egyébként figyelmedbe ajánlom a vietnami cápaharcsa, vagy pangasius tenyésztését ( megtalálod, ha rákeresel ) és garantálom, hogy többet nem fogod használni. Várom a válaszod:
Zoli
Kedves Zoli!
Kezdjük azzal, hogy a helyes megszólításom inkább úr lenne :)
Ha rákattintasz az adott alapanyagra, előjön egy leírás róla. Ha pedig beírod a nevét a google-ba sok ezer leírást találsz.
Helyettesíteni nem igazán lehet az alapanyagokat, mivel semmihez sem hasonlítható az ízük. Talán a sake helyett lehet használni száraz sherryt, de úgy nem az eredeti ízeket kapjuk.
Ezeken a helyeken meg lehet rendelni a hozzávalókat, bárhová kiviszik:
http://www.culinaris.hu/
http://www.tokyoplaza.hu/
Kedves Szakácsúr!
Köszönöm a gyors választ és a tanácsokat. További jó sütés - főzést kívánok!
Zoli