Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tekert rozskenyér

Tekert rozskenyér
Tekert rozskenyér
95 perc / előkészület: 40 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt a születésnapomra kenyérsütőt kaptam, így hát belevágtam a házi kenyérsütésbe (no meg mindenféle-fajta péksütemény készítésébe).Abban az időszakban az internet számomra mást sem jelentett, minthogy a különféle kenyérreceptek lelőhelye. Így találtam Limarára, és E.Margitra, akik sok hasznos tanáccsal láttak el, és kezdtem a kenyereket másféleképpen is sütni, pl. sütőben. Eddig saját magam alakítottam a kenyereket vekni formára, de nemrégiben felfedeztem Limaránál, hogyan is kell az igazi veknit formázni.Így hát gondoltam kipróbálom. szokták mondani gyakorlat teszi a mestert, úgyhogy nem adom fel! ;-)
De erre a kenyérre sajnos nem lehet ráfogni, hogy vekni! Keresgélni kezdtem hát megfelelőbb jelzőket, és leginkább a tekert illett rá.
Persze az ízén ez mit sem csorbított!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az igazi vekni formázása itt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű vizet és joghurtot összekeverjük a cukorral, és a kenyérsütőbe öntjük. Hozzáadjuk az élesztőt és lezárjuk a tetejét.
  2. Közben kimérjük a liszteket, és az összes száraz alapanyagot összekeverjük, majd a kenyérsütőbe öntjük. Végül mehet hozzá az olaj.
  3. Dagasztó programra állítjuk, és hagyjuk, hogy szépen kidagassza a gép a tésztát.
  4. Ezután olajozott edénybe tesszük, és hagyjuk duplájára kelni.
  5. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kinyomkodjuk belőle a levegőt. Vekni alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt formába tesszük és hagyjuk megint kelni.
  6. Előmelegített sütőbe vizet spriccelünk, vagy a sütő aljába vizet teszünk, és miután a megkelt kenyeret bevagdostuk betesszük sülni.
  7. Az első 10-15 percben 200-210 fokon sütjük, majd 180 fokon további 40-45 percig. Akkor sült meg igazán, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 27*11*8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 250
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

mumuska

Mióta szakács: 2010.07.21.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

háromlisztes rozskenyér, joghurtos rozskenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-24 09:31

Egyetértek Veled, szemmel tartom a kenyér receptjeidet! tovabbi jo sütés- főzést, üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-01-23 16:01

Mindegyik kenyered szép! Remélem még mindig sütöd őket? A tatu kenyered különösen tetszik; szerintem szebb, mint a Limara zsemlekenyere...minden jót, üdv, Torma :)

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Thu, 2013-01-24 09:13

Kedves Torma!
Igen, azóta is sütöm a kenyereket. Vannak jól bevált receptjeim, illetve azt gondolom hogy csak egy recept kell a jó kenyérhez, aztán azon belül lehet az arányokat, illetve a hozzávalókat (liszt, folyadék, stb.) változtatni, próbálgatni. Mivel nagyon sokat tanultam Limarától, ezért még jobban esik a dicséreted! Köszönöm!

393
rozsliszt 130 g
finomliszt 90 g
rétesliszt 180 g
sikér 1 tk
instant élesztő 3 g
joghurt 1.4 dl
víz 1.3 dl
napraforgó olaj 0.5 teáskanál
1 kk
cukor 0.5 teáskanál
aszkorbinsav 1 késhegynyi