Nosalty Logó

Rozsos kenyér jénai tálban sütve

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Rozsos kenyér jénai tálban sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 642 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2569 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 214 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1428.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    1028 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 642 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.6 g

Zsír

  • Összesen
    23.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5712.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    1004 mg
  • Nátrium
    4111 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    552.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    389 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    412 micro
Összesen 2569 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    342 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 214 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fél csomag élesztőt összemorzsolunk, 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel kovászt készítünk, melyet 1-1,5 óráig hagyunk kelni.
  2. 40 dkg lisztet, 15 dkg rozslisztet, sót, burgonyát és a vizet jól összedagasztjuk.
  3. A tésztát olajozott tálba duplájára kelesztjük.
  4. Veknit formázunk belőle és olajjal kikent jénai tálban fél órát kelesztjük, a tetejét bevágjuk és vízzel lekenjük.
  5. Hideg sütőbe tesszük és addig sütjük, míg az alja elkezd pirulni (kb. 40 perc), majd levesszük a jénai tál tetejét és pirítjuk még kb. 10 percig
  6. Ha ilyen szép piros lett a kenyér teteje, rácsra kivesszük és vízzel lekenjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 28950
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 18.

Receptkategóriák

Ez a kenyér hasonló lesz, mint a kemencében sült, mert ugyanúgy gőzben sül meg.

Hozzászólások

nagyleila

Szia! Gyönyör? a kenyered :) Írtad, hogy g?zben sül, az a víz elég, mely a tetejére kell? Vagy külön még szükséges a süt?be tenni? Eddig egyszer próbáltam csak süt?ben kenyeret készíteni, de elég ronda, lapos lett. :)

csahebo

Szia! Én mindig süt?ben sütöm a kenyeret, mert a kenyérsüt?ben sütve nagyon vastag lesz a kérge. Valamelyik receptnél olvastam a következ? trükköt, így sosem lesz ronda, lapos meg egyáltalán. Kelesztés után átgyútom a tésztát és csak úgy kézzel, az öklömmel kilapítom olyan 4-5 cm-esre. Aztán felhajtom a közepére mind a 4 oldalát. Megfordítom, mert ez lesz az alja. Kicsit kézzel kenyérformára igazítom és süt?papíros tepsibe teszem. A tetejét késsel vagy 4-szer meghúzkodom mindkét irányban (mint a pogács rácsozása, csak nagyban). Latakarva fél órát pihentetem. Alsó fels? sütéssel sütöm el?melegített süt?ben, 200 C°-on kerek 40 percig, de nem a középs? rácsra teszem, hanem alulról a másodikra. Mindig tökéletes és még többnaposan is puha. Próbáld ki ha van kedved és majd referálj kérlek.

nagyleila

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, és a sok tanácsot, tuti elkészítem, és beszámolok róla! Kellemes hétvégét!

Törölt felhasználó

Nem kell a süt?be külön vizet tenni.

Évi néni

Gyönyör? a kenyered, majd kicsattan az egészségt?l. Gratulálok hozzá. Üdv: Évi néni

aantee

Nagyon szép a kenyered! Mi is nagyon szeretjük a rozsos otthon sütött kenyeret, de két problémára még nem találtam megoldást: - az enyém kicsikét morzsálódik (egyáltalán nem vészes, de engem zavar) - Tudom, h a krumpli segít ezen, de nem szeretem a krumplis kelt tésztákat, érzem az ízén. Olvastam, h búzasikért érdemes hozzátenni pluszban a tésztához, de nem találok a boltokban. - harmadnapra elég er?s éleszt?íze lesz a kenyérnek - ti találkoztatok ilyennel, mit lehet ellene tenni? Olyan jó ez a kenyér, h a maradékot is meg szeretjük enni. :-)

Törölt felhasználó

Csináltam már krumpli nélkül is ezzel az aránnyal nem morzsolódik nekem. Ha már több rozslisztet teszek bele, akkor igen. Búzasikérrel még én sem próbálkoztam, mert boltban nem találtam.

Törölt felhasználó

Szia! Nem vagyok profi kenyérsüt?, de többnyire itthon sült kenyeret eszünk. Az én tapasztalatom az, ha teszek a tésztához 2 ev?kanál olajat/zsiradékot, akkor nem lesz morzsálódós a kenyér. Azt olvastam, hogy ezen a problémán segíthet még egy csipet aszkorbinsav. Búzasikért többnyire minden bio vagy reform boltban tudsz venni. Üdv: Bea

csahebo

Szia! Nekem a szárított éleszt?nél van az, hogy éleszt?szagú. A sárga csomagos friss éleszt?vel készítettnek nem lesz éleszt? szaga. Üdv!

tatilu

Én felszelem,szeletenként lefagyasztom,majd összeszedem zacskóba,mindig annyit veszek el? amennyi kell.Igy biztos nem lesz más íz?

Éva-Anyóca

Fantasztikusan guszta, ropogós, csodás kenyér.:-) Köszönöm. Sokan szánták rá magukat az utóbbi id?ben, hogy kenyeret készítsenek. Meg is osztották velünk, ahogy Te is.:-) Biztos, mert jobban jönnek ki árban is, azért is, mert tudja/tudjuk, hogy mi van benne, és az illat és íz, teljesen más, na meg az eltarthatóság se utolsó,...mindez nincs meg a boltiéban !! :-) Éva-Anyóca

Olaszné Anci

Nagyon szép, gratulálok !Üdv: Anci

agapanthus

Búzasikért bioboltokban lehet kapni.Úgy tudom ennyi mennyiség? liszthez kb.1 ev?kanálnyi kell bel?le.

Kata58

Lehet 1 ev?kanélnyit is hozzátenni, de kicsit spóróltam, de nem ment a kenyér rovására..a gyerekev?kanál csak egy kiskanálnyi mennyiséggel kevesebb

Kata58

Megcsináltam! Gyönyör? és finom lett krumpli nélkül is! tettem hozzá egy gyerekev?kanál sikért és egy késhegynyi ascorbint. kicsit nehezen kelt meg, de meghálálta, hogy türelmes voltam....

timigabi

Krumpli nélkül készítettem el. Nagyon szépen megkelt!!!! Gyönyör? és ízletes kenyér!!! A férjem nagyon dícséri, most már minden hétvégén kenyérsütés! Köszönjük a receptet!!!! :D

Törölt felhasználó

Nagyon guszta a kenyered. Szeretném megkérdezni, hogy finomliszt helyett lehetne-e kenyérliszttel készíteni. Köszi, Kati

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.