Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejlabdák szirupban

Tejlabdák szirupban
Tejlabdák szirupban
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rohini Dévi Dászi receptje. Biztos orvosság depresszió ellen! Ez az egyik legkedveltebb India édesség.

Egy kedves barátnőmnek és családjának elkészítettem (Indiai származásúak). A férje teljesen oda volt érte állítolag olyan volt mint amit otthon ettek Indiában. Kell ennél nagyobb elismerés:)
 


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kevés cukros lével tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejport, a lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat.
  2. Lassan hozzáadjuk a langyos tejet, hogy egy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk.
  3. 15 golyót formálunk belőle a következő módon: egy golyónyi tésztát szorosan a tenyerünk közé szorítunk, és körkörösen mozgatni kezdjük a tenyerünket. Az ujjainkat ne használjuk. 4-5 másodperc múlva fokozatosan engedünk a szorításon, miközben egyre gyorsabban mozgatjuk a tenyerünket. Ha jól csináltuk tökéletes golyót kapunk, melyen nincs repedés. 
  4. Lassú tűzön melegítjük a ghít, beledobjuk a golyókat kb. 25 percig sütjük. Többször forgassuk meg sütés közben. A golyók barnák lesznek, és felfúvódnak. 
  5. A sütés vége felé kissé nagyobbra vehetjük a lángot.
  6. Közben elkészítjük a szirupot:a vizet és a cukrot 10 percig forraljuk együtt, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a rózsavizet. (Kardamon maggal is lehet a cukros vizet ízesíteni.)
  7. Kiszedjük a ghíből, szitán lecsurgatjuk, majd legalább 1 órára a szirupban áztatjuk őket.

  • elkészítettem: 80 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 154
elküldve: 4
receptkönyvben: 382
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Gulab dzsamun, tejben sült tej, indiai süt tejgolyók

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bamoni
bamoni Sun, 2012-04-15 17:48

Kedves Kristina!
Nagyon örültem a receptednek, valamikor régen ettem ilyet, s nagyon ízlett. De valahogy nagyon "féltem" az otthoni elkészítésétől. De most nagyon rászántam magam. Tejport hol lehet beszerezni? Mindegy , hogy milyen márkájú?

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2012-04-15 18:41

Kedves Bamoni!
Nagyon örülök, hogy rá találtá itt:) Tejport a legtöbb üzletben belehet szerezni és mindegy, hogy milyen márkájú. Igaz nagyon oda kell figyelni az elején néha nekem sem sikerült, de azért nagyon megéri a fáradságot. Vigyázz arra, hogy ne legyenek repedések a gombócokon mert külömben szétfőnek. Sok sikert és további kellemes főzöcskézést.

bamoni
bamoni Sun, 2012-04-15 19:02

Kösziiii! A többi recepteddel is szemezgetek...:) én is nagyon szeretem az inidiai konyhát...de még egyáltalán nem készítettem...most aztá összeszedem magam! :)
Köszi még egyszer!

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2012-02-19 13:34

Pannimaci,
A viz a szirup elkeszitesehez kell. A tej a gombocok elkeszitesehez. Ovatosan adagold a tejet, ha tul sokat raksz bele akkor nem lehet a labdakat szepen meggyurni. Keves tejporral lehet kompenzalni ha megis megtortenik. A recept nem konnyu, igaz teljes hitelessegeben tukrozi az Indiai konyhat. Sok sikert.
Udv.
Raw

Pannimaci
Pannimaci Wed, 2012-02-22 21:36

Kedves Raw,
Köszönöm a válaszodat, de a mennyiségekkel van gondom "1 1/4 l víz" az egyenlő 1l és 2,5dl? és a 1 1/4dl tej? Ne haragudj, hogy ilyen értettlen vagyok, de nagyon szeretném kipróbálni, de addig nem merek neki látni amíg, nem vagyok biztos benne.
Üdv
Panka

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2012-02-22 23:28

Kedves Panka,
Teljesen igazad van, erre nem is gondoltam. A tejbol pontosan 120ml-re van szukseged.
A vizbol pedig 1liter es 2,5dl pontosan ahogy irtad. A 2,5dl elfog parologni amikor a szirupot keszited.
Neha a tejpor szarazabb, de van olyan is amikor meg frissebb es egy kicsit nyirkos (ha lehet ilyet mondani)ezert is nehez a tej mennyiseget pontosan meghatarozni.
Vigyazz arra, hogy ne legyen repedes a gombocokon ugyanis attol szetmalik a sutesnel.
Akkor jo ha a golyok barnak lesznek es felfuvodnak. Akkor tudod biztosan, hogy megsultek ha vissza ugranak az eredeti formajukra miutan ket ujjunk kozott osszenyomtuk oket. De szet is vaghatsz 1-et es belul latszik ha meg nyers:)
Sok sikert kivanok, es koszonom az erdeklodesed a receptem irant.
Udv
Raw

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2011-12-06 19:29

Tisztelt Szasztisz!

15 golyót formálunk belőle:) A vízet a szirup elkészítéséhez használjuk. Így a szirup teljesen ellepi a labdákat, ami "nagyon fontos". A masszába csak a tejet teszed bele ( 1-1 1/4). Nekem a cukor volt sok ...nagyon sürű édes szirupot kell főzni. Köszönöm a dicséretet, őszintén bevalom minden sok ebben az édeségben. Nem ajánlom az elkésztítését, túl édes, egészségtelen, vitamin szegény.....

Tisztelettel Kristina
Go Raw:)

1014
víz 12.5 dl
cukor 1 kg
rózsavíz 1 ek
tejpor 20 dkg
finomliszt 50 g
szódabikarbóna 1 kk
vaj 2.5 ek
tej 125 ml
ghee 10 dkg