r
Nosalty Logó

Tejes zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gizi
Tejes zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 11% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 232 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1860 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 261 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    370.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 232 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2965.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    425 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    566 mg
  • Nátrium
    1694 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    308 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 1860 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    414.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 261 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet langyosítsuk meg, és kb. 1 dl-t keverjünk össze a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel. A vajat olvasszuk fel, és hűtsük vissza. A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk át.
  2. A keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az átszitált lisztet, majd a robotgép dagasztó szárával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
  3. A megdagasztott tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.
  4. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk el nyolc egyenlő részre, majd formázzuk meg a gombócokat.
  5. Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vékonyan vajjal, enyhén lisztezzük, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük bele a tésztagombócokat. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra. (sütés közben a tészta meg fog nőni, és kitölti majd az egész formát)
  6. Amikor a tészta újrakelt, kenjük le langyos tejjel, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon 25-30 perc alatt süssük a zsemléket aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
  7. A sütőből kivéve hagyjuk a zsemléket pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen. A kihűlt zsemléket kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, de készíthetünk belőle szendvicset is. Ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal.... Én most szezámmaggal szórtam meg.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 1520
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek