Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsemle házilag kenyérsütőgép nélkül

Zsemle házilag kenyérsütőgép nélkül
Zsemle házilag kenyérsütőgép nélkül
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kenyeret, zsemlét vagy akár kiflit sütni nem igényel haladó konyhai szakértelmet, és nem kell feltétlenül kenyérsütőgép sem hozzá. Íme egy egyszerű recept, amit kezdők is bevállalhatnak; a kivitelnek pedig a fantázia szab határt.:-)

hozzávalók / 12 adag

12 db-hoz

ajánlat

Házilag készített fasírttal vagy hummusszal a legfinomabb! 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet).
  2. A lisztet összekeverjük a tojással, tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd a szőlőmagolajat.
  3. A tésztát hólyagosra keverjük, és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 12 db gombócot formálunk, és olajjal kikent tepsire helyezzük. 
  5. Sütőpapírt is használhatunk helyette, de akkor a szilikonos fajtát válasszuk, különben leragadnak a zsemlék. A tetejét tojássárgával megkenjük, és megszórjuk szezámmaggal, mákkal, stb.
  6. További fél órát pihentetjük még így, majd előmelegített sütőben 180°C-on (közepes hőmérsékleten) 15-20 perc alatt megsütjük. 3-4 napig is ropogósan friss marad.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 20 505
elküldve: 20
receptkönyvben: 506
elkészítve: 12/17
Facebookon megjelent: -

szakács

ÍZEK BLOGJA

Mióta szakács: 2013.01.07.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, buci, croissant, burek, briós, kifli, hamburger-buci, bagel, pita, édes leveles

egyéb elnevezések

házi bucik, magos zsemle, zsömle házilag, zsemlye

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsiDorka
kicsiDorka Thu, 2019-04-18 18:06

Szia! Sajnos kimaradt hogy mennyi víz kell! Leírnád légyszi? A megadott anyagokból csak egy morzsás liszt lesz, semennyire nem áll össze.. Köszi!!

ngmacsek
ngmacsek Tue, 2013-01-15 18:32

Kedves Ízek blogja! Kipróbáltam a receptet. Annyit módosítottam rajta, hogy a liszt egyik fele az rozsliszt volt. A belseje finom puha lett, de a külső "burkolat" kőkemény. Nekem ízlik így is, de a családnak nem. Ami a recept elkészítésénél kérdésként merült fel bennem, hogy hogyan kell a tésztát hólyagosra keverni. Azaz mivel, kézzel, vagy géppel? Én nem lágy tésztát kaptam, így gyúrnom kellett. Nyilván a rozsliszt miatt. De azért próbáltam géppel is megdolgozni. Ha tudsz tanácsot adni, akkor azt megköszönöm, mert nem akarom feladni a próbálgatást.

Szilvia865
Szilvia865 Sat, 2016-05-14 14:45

Kedves Ngmacsek!

Nem kötözködésből szeretném írni,mert én NEM sütöttem meg, de a rozsliszt nehezebben sül,mert nehéz önmagában is nehéz egy alapanyag. Én tk lisztet használok, de az is hasonló mint a rozsliszt.Az a lényege, hogy nehezebben szívódik fel a gyomorban és nem emeli drasztikusan a vércukorszintet.

IZEK BLOGJA
ÍZEK BLOGJA / IZEK BLOGJA Sun, 2013-01-13 10:43

Sziasztok! Válaszok sorban (és köszi a kérdéseket):
Boribon - kevered és hagyod megkelni, de dagasztani külön nem kell. Annyit tegyél csak, hogy hagyd meleg helyen pihenni. Hólyagossága a keverés intenzitásától függ, szerintem egy 5-6 perc kevergetés után már tökéletes. Én úgy szoktam, hogy műanyag tálba teszem a tésztát, megszórom a tetejét liszttel, letakarom konyharuhával és békén hagyom fél óráig.

Godotravarva: teljes kiőrlésűből még nem próbáltam, szerintem akkor több zsíradék kell, mert a teljes kiőrlésű elnehezíti a tésztát. Papírzacskóban szoktam tárolni és nem a hűtőben.

Vjeanette: mindkét tojás a tésztába kell és kell még 1-2 a kenéshez.

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2013-01-12 16:27

Szia, nekem is lenne egy kerdesem: a teszta lagy lesz, tehat tenyleg keverni kell es nem dagasztani? Kb mennyi ideig tart, mig holyagos lesz? Koszi!

godotravarva
godotravarva Sat, 2013-01-12 16:03

Tetszik a recept. Két kérdésem van: teljeskiőrlésű lisztből is jó ez az arány, és hogy tároljam, hogy ropogós maradjon? Próbáltam már kenyértartóban, zacsiban, hűtőben... ? Köszi a választ!

vjeanette
vjeanette Sat, 2013-01-12 12:46

2 tojás van a hozzávalóknál. Az egyik a tésztába kell, a másik pedig a kenéshez?

187
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tojás 2 db
szőlőmagolaj 1 ek
tej 1.5 dl
1 kávéskanál
szezámmag 2 ek