Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes Frenchbread pussycattól

Tejes Frenchbread pussycattól
Tejes Frenchbread pussycattól
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kenyér most egy újabb változata az öregtésztás kenyeremnek, de egy kis élesztőt is tettem bele, mert most gyorsabban akartam, hogy megkeljen és amúgy is különlegesebbet akartam sütni, azért tettem bele víz helyett tejet. A másik új dolog amit tanultam, hogy olajos kézzel sokkal könnyebb a tésztával bánni, mint lisztezni. Nem ragad és nem lesz túllisztezve a tészta. Kívül finom ropogós, belül meg puha, lágy lett.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Két jó ötletem van arra, hogy ha nem elég meleg a konyha a kenyérkelesztéshez. Az egyik, - de most nem szabad nevetni - hogyha van egy elektromos paplan, vagy elektromos pokróc a családban, abba beleburkolva egyenletesen lehet tartani a meleget. A másik az, ha valakinek az autója kint áll a napon, persze olyankor, amikor nincs túl hideg kint sem, de a kocsi olyan jó meleg tud lenni, hogy az egy tökéletes inkubátor a kelt tésztának. Ha a kocsi az utcán áll, először ajánlatos körülnézni, nem lát-e valaki...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az öregtésztára ráöntjük a meleg tejet és az olajat.
  2. A lisztet, sót, cukrot elkeverjük, majd a tejes keverékkel jól kidagasztjuk.
  3. Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. 1 óra (hőmérséklettől függő).
  4. Olajos kézzel átgyúrjuk és formázzuk. Két hosszúkás kenyér lett.
  5. Sütőpapiros tepsire tesszük, és újrakelesztjük, hogy megint majdnem a duplája legyen. 
  6. 220 fokra bemelegített sütőbe dugjuk, dobunk a sütő aljába 3-4 db jégkockát. 5 perc után csökkentjük 190-re, és pirosra sütjük. 
  7. Kivesszük, hűtőrácsra tesszük, bespricceljük vízzel, és letakarjuk egy konyharuhával. 10 perc múlva a ruhát levesszük és tovább hűtjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x36 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 452
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér, zsúrkenyér, francia kenyér

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-13 18:45

Nagyon finom kenyér lehet! Még jobban segít az olajos kéz mellett az, ha egy vékonyan kiolajozott tálban keleszted a tésztát. Ez főleg a teljes őrlésű lisztből készülteknél válik be, amik nagyon ragadnak amúgy :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-14 01:47

Ugy szoktam, csak annyira termeszetesnek tunt, hogy el is felejtettem leirni. Koszi szepen a hozzaszolast!:)

nettunderke
nettunderke Tue, 2013-02-12 23:03

Nem birtam varni a hetvegeig; es ma megsutottem. Ez a kenyer izlett nekem is es a paromnak is a legjobban. Nagyon finomra sikerult. Koszonjuk szepen!

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-14 01:50

Nagyon koszonom a visszajelzest, orulok, hogy jol sikerult, es mindkettotoknek izlett! Udv. Veronika

nettunderke
nettunderke Sun, 2013-02-10 19:54

A jovoheten en is elkeszitem. Kulon tetszik hogy tepsiben sul. Kerdesem az hogy nem kell-e letak arni? Ma sutottem egy kenyeret de sajnos nallunk nem kaphato sem kacsa suto tal sem pedig egyebb sutoedeny; igy maradt a tortaforma.

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-11 01:44

Ezt en sem takartam le, en is kacsasutot, vagy olyan jenait szeretnek venni amelyiknek fedele van. Az "oregtesztas kenyer"-emet fedeles jenaiban sutottem, de szeretnek egy ovalisat amiben hosszu kenyeret lehet sutni (konnyebb szeletelni), de sajnos en sem kaptam meg sehol. Tovabbi jo sutogetest!Udv. Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-11 01:49

Szia Piroska!
Orulok, hogy tetszik, nagyon szivesen, talan mara fent lesz a garlic bread amit ebbol keszitettem. Udv.Veronika :)

472
öregtészta 20 dkg
finomliszt 50 dkg
tej 5 dl
olívaolaj 3 ek
2.5 tk
instant élesztő 3 kávéskanál
cukor 1.5 teáskanál