Nosalty Logó

Élőkovász

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
helena26
Élőkovász
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 543 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1086 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 161 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 543 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    576.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    113 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    221.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    413.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 1086 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    85.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 161 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1. nap: Az üvegtálba szórjuk a lisztet és egy új fakanállal fokozatosan hozzákeverjük a vizet. Naponta 2x keverjük át.
  2. 2. nap: Hozzákeverünk 100 g lisztet és 125 ml meleg vizet.
  3. 3. nap: Szintén 100 g lisztet és 125 ml meleg vizet keverünk hozzá.
  4. 4. nap: Megismételjük ugyanazt.
  5. 5. nap: Süthetünk belőle kenyeret.
  6. A kovászból tegyünk el 200 g-ot egy befőttes üvegbe, ne zárjuk le teljesen. Itt tárolhatjuk legalább 10 napig.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 10427
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 13.

Ajánló

Az utolsó napon elveszünk a tésztából legalább 16 evőkanállal, egy befőttes üvegbe, lefedjük és hűtőbe tesszük. 10 napig is eláll. A kenyér kelesztése hosszabb és a sütése is, legalább 75 percig tart.

Receptkategóriák

helena26 458 recept

Sokféle kenyeret megsütöttem már, de nemrég ráakadtam egy cseh oldalra, ahol élesztő nélküli kenyérreceptet találtam. Én még emlékszem, mikor az édesanyám sütötte otthon a kenyeret. A tésztából mindig tett félre egy kis cipót és megszárította. A következő sütésnél, előtte való este langyos vízbe áztatta és ezt adta a liszthez. Sajnos már nem él, és nem tudom tőle megkérdezni, hogy adott-e hozzá még élesztőt, de főtt krumplit igen. Ehhez a kenyérhez nem írtak élesztőt. Arra még emlékszem, hogy a kenyérsütést nagyon korán elkezdte dagasztani és csak délután szokta megsütni. Ebből a tésztából sütöttek lángost is kemencében. Ennek a kenyérnek több idő kell a kelesztésre, legalább 5-10 óra.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Köszönöm szépen, ki fogom próbálni.:-)

helena26

Kár,hogy nem tudok adni kóstolót! Nekem ízlett nagyon finom puha,utolsó falatig elfogyott. Üdvözlettel:helena

Éva-Anyóca

Egy falatka jól jött volna,:-) - de biztosan nagyon finom, ki szeretném majd próbálni.:-) Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

helena26

Szívesen adtam volna! Megéri játszani vele. Lángost szeretném még kipróbálni ezzel a tésztával. Viszont kívánok szép estét! Helena

pussycat

Kedves Helena! Szeretnem megkerdezni, hogy amig etetjuk a kovaszt, milyen homersekleten kell tartani? Itt ugyanis ahol en elek most nyar van es elegge meleg van a konyhaban, nem tudom, hogy a legkondis szobaba, vagy a hutoben tartsam? Elore is koszi, udv. Veronika

helena26

Kedves Veronika!Legjobb f?tött meleg helyen tartani,de nem kell egy h?t?testhez tenni. Üdvözlettel:helena26

Törölt felhasználó

Segítség! Sík lüke vagyok a kenyérsütéshez. Ezért kérek Mindenkit ne nevessetek ki, de megkérdezem, hogy ebben a csudi nagy melegben nem kell a h?t?be tenni a kovászt? Úgy értem, az els? bekeverést?l számítva? Vagy kint hagyhatom lefedve a konyha asztalon?! Nem savanyodik meg? Nem romlik meg? Választ MEGKÖSZÖNÖM! * Már ott tartok, hogy nem nevesítek, de mindenféle kenyért?l szó szerint rosszul vagyok. Így szeretném megpróbálni, ha én készíteném el, abban biztos nincsen semmiféle adalékanyag! Ezért KÉREM és MEGKÖSZÖNNÉM a segítséget!

helena26

Nem úgy születünk,hogy mindent tudunk. Talán már nem is aktuális a válaszom,de nem voltam utazás miatt a gép el?tt. Szerintem kamra teljesen megfelel,ha h?vösebb. Több véleményt szoktam én is elolvasni ,hogy eldöntsem melyik választás a legjobb. Üdv.:Helena

Aurélia

Kedves Helena! Van nekem egy régi szakácskönyvem, Ábrahám Gézáné:Vasi, zalai parasztételek cím?, abban elég hosszasan írják le a kenyér készítését, a storyban felmerült kérdéseidre is meglelhet? benne a válasz. Ha írsz nekem egy email címet, akkor beszkennelem és elküldöm neked. :) Aurélia

helena26

Kedves Aurélia! Nagyon kedves vagy,örülnék nagyon és el?re is köszönöm! E-mail címem:helekal@entrum.sk Üdvözlettel:Helena

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.