Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Élőkovász

Élőkovász
Élőkovász
85 perc / előkészület: 10 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokféle kenyeret megsütöttem már, de nemrég ráakadtam egy cseh oldalra, ahol élesztő nélküli kenyérreceptet találtam. Én még emlékszem, mikor az édesanyám sütötte otthon a kenyeret. A tésztából mindig tett félre egy kis cipót és megszárította. A következő sütésnél, előtte való este langyos vízbe áztatta és ezt adta a liszthez. Sajnos már nem él, és nem tudom tőle megkérdezni, hogy adott-e hozzá még élesztőt, de főtt krumplit igen. Ehhez a kenyérhez nem írtak élesztőt. Arra még emlékszem, hogy a kenyérsütést nagyon korán elkezdte dagasztani és csak délután szokta megsütni. Ebből a tésztából sütöttek lángost is kemencében. Ennek a kenyérnek több idő kell a kelesztésre, legalább 5-10 óra.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Az utolsó napon elveszünk a tésztából legalább 16 evőkanállal, egy befőttes üvegbe, lefedjük és hűtőbe tesszük. 10 napig is eláll. A kenyér kelesztése hosszabb és a sütése is, legalább 75 percig tart.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1. nap: Az üvegtálba szórjuk a lisztet és egy  új fakanállal fokozatosan hozzákeverjük a vizet. Naponta 2x keverjük át. 
  2. 2. nap: Hozzákeverünk 100 g lisztet és 125 ml meleg vizet.
  3. 3. nap: Szintén 100 g lisztet és 125 ml meleg vizet keverünk hozzá.
  4. 4. nap: Megismételjük ugyanazt.
  5. 5. nap: Süthetünk belőle kenyeret.
  6. A kovászból tegyünk el 200 g-ot egy befőttes üvegbe, ne zárjuk le teljesen. Itt tárolhatjuk legalább 10 napig.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 875
elküldve: 7
receptkönyvben: 124
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

kovász kenyérhez, házi kovász kenyérsütéshez, élesztő nélküli kenyér sütéséhez való kovász

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aurélia
Aurélia / Aurélia Mon, 2013-09-23 17:59

Kedves Helena!
Van nekem egy régi szakácskönyvem, Ábrahám Gézáné:Vasi, zalai parasztételek című, abban elég hosszasan írják le a kenyér készítését, a storyban felmerült kérdéseidre is meglelhető benne a válasz. Ha írsz nekem egy email címet, akkor beszkennelem és elküldöm neked. :)
Aurélia

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-09-23 21:00

Kedves Aurélia!
Nagyon kedves vagy,örülnék nagyon és előre is köszönöm!
E-mail címem:helekal@entrum.sk
Üdvözlettel:Helena

Negyedik2012
Negyedik2012 Tue, 2013-06-18 18:54

Segítség! Sík lüke vagyok a kenyérsütéshez. Ezért kérek Mindenkit ne nevessetek ki, de megkérdezem, hogy ebben a csudi nagy melegben nem kell a hűtőbe tenni a kovászt? Úgy értem, az első bekeveréstől számítva?
Vagy kint hagyhatom lefedve a konyha asztalon?! Nem savanyodik meg? Nem romlik meg?
Választ MEGKÖSZÖNÖM!
*
Már ott tartok, hogy nem nevesítek, de mindenféle kenyértől szó szerint rosszul vagyok. Így szeretném megpróbálni, ha én készíteném el, abban biztos nincsen semmiféle adalékanyag! Ezért KÉREM és MEGKÖSZÖNNÉM a segítséget!

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2013-06-26 16:22

Nem úgy születünk,hogy mindent tudunk. Talán már nem is aktuális a válaszom,de nem voltam utazás miatt a gép előtt. Szerintem kamra teljesen megfelel,ha hűvösebb. Több véleményt szoktam én is elolvasni ,hogy eldöntsem melyik választás a legjobb.
Üdv.:Helena

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-01-25 07:35

Kedves Helena! Szeretnem megkerdezni, hogy amig etetjuk a kovaszt, milyen homersekleten kell tartani? Itt ugyanis ahol en elek most nyar van es elegge meleg van a konyhaban, nem tudom, hogy a legkondis szobaba, vagy a hutoben tartsam? Elore is koszi, udv. Veronika

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2013-01-26 00:17

Kedves Veronika!Legjobb fűtött meleg helyen tartani,de nem kell egy hűtőtesthez tenni.
Üdvözlettel:helena26

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2013-01-13 20:08

Kár,hogy nem tudok adni kóstolót! Nekem ízlett nagyon finom puha,utolsó falatig elfogyott. Üdvözlettel:helena

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-01-14 10:48

Egy falatka jól jött volna,:-) - de biztosan nagyon finom, ki szeretném majd próbálni.:-)
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-01-14 19:08

Szívesen adtam volna! Megéri játszani vele. Lángost szeretném még kipróbálni ezzel a tésztával.
Viszont kívánok szép estét!
Helena

543
kenyérliszt BL80 200 g
víz 250 ml
finomliszt 100 g
víz 125 ml