Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejbegríz forever

Tejbegríz forever
Tejbegríz forever
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem, nem tévedés, stimmel a kép és a szöveg, ez csak tortának látszik, valójában omlóstésztába töltött, sült tejbegríz :)
fagyi kapcsán már meséltem, hogy a családban mára már csak én vagyok a tejbegríz szerelmese, és hogy mindenféle csínytevés árán tudom csak lenyomni szeretteim torkán. Nos, ez a torta is az álcázás projekt egy újabb - remélem, sikeres - darabja.
Tejbegríz rulez :))
 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához:
  • 25 dkg búzaliszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 csapott tk só
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2 csapott tk porcukor
  • 1 dl zsíros langyos tej

A töltelékhez:

  • 10 dkg búzadara
  • 7 dkg cukor
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 2 tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 1 lime reszelt héja
  • 2 dkg vaj
  • csipet só

ajánlat

Gyümölcs- vagy csokoládéöntettel az igazi. 

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta készítése:


  1. A vajat egy tálba tesszük, és fakanállal szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját.
  2. A cukrot hozzáadjuk a tejhez. Folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adjuk.
  3. A lisztet átszitáljuk, majd a vajas keverékhez adjuk.
  4. A tésztát fakanállal összedolgozzuk, majd belisztezett munkalapon, könnyedén átgyúrjuk.
  5. Gömböt formázunk belőle, kissé lelapítjuk, és becsomagoljuk folpackba. Hűtőben pihentetjük min. 2 órán át.

A töltelék készítése:

  1. A búzadarából és a tejből tejbegrízt készítünk, kihűtjük, majd a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót.
  2. A mandulát serpenyőben aranybarnára pirítjuk.

Összeállítás:

  1. A tésztát 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk. A nagyobb félből gombócot formázunk, és lisztezett munkafelületen a tortaformánál 2 cm-rel nagyobb átmérőjű, 5 mm vastag körlapot nyújtunk belőle. A kisebb adag tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  2. A nagyobb adagot lisztezett nyújtófára tekerjük, ráhelyezzük a kivajazott tortaformára (én szilikonformában csináltam), és kibéleljük vele úgy, hogy a tészta széleit a forma oldalához nyomkodjuk, az alját villával megszúrkáljuk
  3. Megszórjuk a tésztát a mandulával, majd ráöntjük a tölteléket, kicsit hagyjuk megdermedni
  4. A maradék tésztából egy tésztaszúró segítségével virágokat formázunk és óvatosan a töltelékre helyezzük
  5. Megkenjük a tetejét 1 ek vízzel higított tojássárgájával, és 50 perc alatt készre sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 37 537
elküldve: 2
receptkönyvben: 559
elkészítve: 4/11
Facebookon megjelent: 2

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

grízes torta, tejbegrízes pite, tejbedarás torta, tejbedara vajastészta alapon sütve, sült tejbepapi-torta

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 Mon, 2014-11-03 11:32

Most olvastam vissza a hozzászólásomat: természetesen tejbegrízrajongó férjeM, nem, férjeK :D

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 Mon, 2014-11-03 11:31

Elkészítettem a tejbegrízrajongó férjek születésnapjára és nagy siker lett! A kommentek alapján én is csak egy csipet sót raktam a tésztájában, illetve megkentem a tésztát pár kanál házi baracklekvárral, mielőtt rátettem a mandulát. Nagyon jó lett!

Az omlós tészta pedig, bár nem a klasszikus recept, nekem nagyon bevált, úgyhogy szerintem ezt fogom használni máskor a quiche-ekhez is!

Sancho
Sancho Fri, 2012-05-04 10:57

A napköziben csak úgy neveztük, hogy bébiflekken.

kl
kl Tue, 2012-03-20 17:29

én is megcsináltam fele mennyiséggel. A csipet só tényleg bőven elég bele. Kissé nagyon lime-os ízű lett valszeg csak fél lime-al kell csinálnom következőleg, de finom volt főleg a tészta része. :)) köszi a receptet

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-08 16:21

Megcsináltam, szép lett, finom lett, de a tésztába a 2 teáskanál só rengeteg! Egy csipet bőven elég. Így salty lett... :) de azért csokiöntettel elfogyott:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-09-09 11:28

Hát hallod, hogy valaki egy sima tejbegrízt, amit amúgy imádok, ilyen álcázás alá vessen!!Nem semmi!Megéri a dicséretet.Receptkönyvben, hamarosan készítem.Csak a virágmintákat, hogy sikerült rávarázsolni???Éva-Anyóca

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-09-09 14:51

Éva-Anyóca@a virág gyártmányozás nem volt túl bonyolult művelet, kiszúró kell hozzá, illetve egy fülpiszkáló (én azzal nyomom ki a tésztát a formából, ha ütögetésre nem jön ki).
Kiszúróformát innen rendelhetsz, ismerem őket, nagyon korrektek:
http://sodrofa.co.hu/hu/catalog/kiszuroformak/ de szerintem a Kátaynál is kapni mindenfélét. üdv, Anikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-09 15:30

Kedves Modosa!

Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk ezt a kiszúróforma oldalt. Nagyon hasznosnak tűnik.

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-09 10:13

Mi már kipróbáltuk........................Szerelem van.
ISTENKIRÁLYSÁGOSCSÚCSSZUPERES lett.
Tejbegríz rulez! És eperlekvár.
Köszönjük! :-)
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-09 09:09

Ez tényleg jól néz ki.
Annyit fogok módosítani,hogy gríz helyett túró lesz a töltelék.

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-09-09 14:17

csokika@Ez esetben túrótortának fogják hívni, ez persze nem csökkenti az érdemeit, azt is nagyon szeretjük :) üdv, Anikó

bokine
bokine / bokine Thu, 2010-09-09 08:45

Gratulálok, nagyon dekoratív ez a gríztorta... Gyümölcs öntettel pedig egyenesen fenséges lehet....
Természetesen betettem a receptkönyvembe és hamarosan ki is próbálom.
Köszi...

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-09-09 14:14

bokine@köszönöm :) Tesztelés után várom a beszámolót! üdv, Anikó

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 Thu, 2010-09-09 07:51

Ezt nevezem...én mindig irigylem a kreatív embereket...:)gratulálok.Biztos vagyok benne,hogy nemcsak a szemet gyönyörködteti,hanem az ízlelőbimbókat is.

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-09-09 14:13

crazygirl26@köszönöm, igyexem :)
Az ízlelőbimbóid nem fognak csalódni, remélem! üdv, Anikó