Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rizike

Rizike
Rizike
40 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom nagyon kedves étele. Nagymama sokszor készített ilyet vacsorára, és mi unokák ott tolongtunk a konyhában a tűzhely körül, hogy mikor lehet már enni belőle.

hozzávalók / 4 adag

A darás felfújthoz

A tetejére

A panírozáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe beletesszük a cukrokat. Gyenge tűzön, folytonos keverés közben beleszórjuk a búzadarát. Teljesen sűrűre főzzük.
  2. Ezután a grízes masszát egy deszkára öntjük, és vizes kézzel téglalap alakúra lapítjuk (kb 1 cm vastagság elegendő).
  3. Amikor teljesen kihűlt, tetszőleges alakúra vágjuk.
  4. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban szép aranybarnára sütjük.
  5. Langyosan, fahéjas porcukorral meghintve fogyasszuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 95 815
elküldve: 21
receptkönyvben: 937
elkészítve: 30/30
Facebookon megjelent: 2

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
346 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olajban sült bundázott tejbegríz, bundázott olajban sült tejbedara, bundában sült dara

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bea.32
Bea.32 Sun, 2017-01-22 06:09

Jaj mikor nemrég megláttam ezt a receptet nagyon megörültem! Ezer éve nem ettem már ilyet... Mindig a nagymamám csinálta nekem reggelire... Most h anyuka vagyok, én is csinálhatok a kislányomnak. Köszönöm szépen ezt a receptet mert TELJESEN vissza hozta azt az ízvilágot amit anno a nagymamámtól kaptam! Nagyon nagyon jó! Puszi :*

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2017-01-22 15:38

Kedves Bea!
Boldog vagyok, hogy örömet szereztem a recepttel és így, felidézhetted a szeretteiddel töltött időket. A kisfiam nem eszi meg a "tejbedarát", de a Rizikét sok-sok fahéjas cukorral imádja! További szép napot! Andi

kittike23
kitti25 / kittike23 Tue, 2015-09-08 19:35

Kedves Andrea,

Felénk nem csináltak ilyen édességet, de annyira tetszik hogy a hétvégén ki fogom próbálni :D Köszönöm a receptet :) (a burgonyával rakott cukkinit most sütöm :) )
Kitti

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2015-09-13 12:12

Kedves Kitti!
Köszönöm a visszajelzésedet. Biztosan ízleni fog, ha elkészíted. További jó főzőcskézést! Andi

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2015-09-08 02:47

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.09.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

szikszay.tibor
szikszay.tibor Mon, 2015-09-07 19:25

Nekem az Édesanyám készítette Pest megyében aki az idén lenne 100 éves . Eddig soha, sehol nem hallottam ezt a receptet és tőle sem siketült megtanulnom. Sok mindennek csak úgy szólt a receptje, hogy gondolomra . . . Köszönöm Lizinka, most már tudom!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Mon, 2015-09-07 20:30

Kedves Tibor!
Nagyon örülök a visszajelzésednek! Remélem ha elkészíted ugyan olyan finom lesz ahogy emlékeidben él.
További szép napot! Andi

tundebeata
tundebeata Thu, 2015-02-12 16:28

Én Békés megyéből származom és nekem anyukám készítette mindig. Imádom! :)
Ő mondjuk jenai üvegedénybe öntötte főzés után, megvárta míg teljesen kihűl, majd felszeletelte, panír, sütés és még forrón megszórta kakaóval és cukorral.

b-n
b-n Wed, 2015-01-21 15:52

Ez egy olyan étel, amivel érdemes bűnbe esni újra és újra...

A.Eszter
A.Eszter Tue, 2014-10-07 12:30

Nekem is a nagymamámtól maradt rám a rántott tejbegríz, mint gyors, finom édesség, Ő Fejér megyei volt, én Pécsen élek, de itt senki nem ismerte.
Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy ti is Fejér megyeiek vagytok-e, vagy azért más országrészben is ismerték ezt a finomságot!
Ja és még egy megjegyzés, írod, hogy langyosra hűtve kellene enni... de van ember aki kibírja várni, hogy kihűljön? :-) Ez az ami elsőre mindig megégeti az ember száját, mert képtelenség várni amíg langyos lesz... :-D

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Tue, 2014-10-07 18:38

Kedves Eszter!
Én Komárom-Esztergom megyében élek, szomszédságban Fejér megyével. Nagyi sok egyszerű, de annál ízletesebb étel receptjét hagyta ránk. Ezek pénztárcakímélő, kiadós, hamar elkészíthető étkek. Jó hogy tanulhatunk az "elődeinktől".
Üdvözlettel: Andi

tolnai99
tolnai99 Mon, 2014-10-06 20:40

Szia, lehet én értem félre de ez egyszerűen rántott tejbegríz? Ám elmentem és remélem a héten tudok csinálni egy adagot, kíváncsi leszek rá.

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Mon, 2014-10-06 21:24

Szia! Tulajdonképpen igen. Gyerekként azt hittem ez egy kislánynak a neve. De felvilágosítottak, hogy: tejbeg riz-i-ke. Ha elkészíted meglátod, hogy nagyon fincsi!

3masmama
3masmama Mon, 2014-10-06 14:44

Milyen jó, akinek volt nagymamája:-( Sose hallottam róla, de ki fogom próbálni, hátha egyszer lesznek unokáim, és megérem azt az időt.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2014-10-05 01:30

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.10.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2014-10-04 09:16

Kedves Andrea!
-Jót nevettem, magamon, mert, a cím alapján én, "gomba-ételre" számítottam, ugyanis felénk, az egyik, fenyvesekben növő, csodálatosan szép, narancssárga színű és finom ízű gombát nevezik így...

Ez viszont, biztos egy nagyon finom édesség.
(Az ilyesmiket én "nagymama sütiknek" hívom, vagyis az olyan édességeket, amiknél, általában, nem a sok drága és különleges alapanyag, hanem a "találékonyság" a lényeg.
-Azt akarom kinyögni, hogy mindig elcsodálkozom, hogy néhány "kéznél levő" alapanyagból, pl., mennyiféle finom édességet, (meg persze sok más ételt is) "alkottak", -mindenféle "csoda gépek" és "csoda sütők" nélkül!
Az igaz, hogy szerintem, ezek nagy része még akkori recept, amikor, már "gyereklányként" el kellett kezdeni sütni-főzni tanulni, így "nagymama korra" már hatalmas "rutinnal", és sok-sok recepttel rendelkeztek.
-Pl.: -a te recepted is egyszerűnek tűnik, DE, hogy elsőre "pont jól" eltaláljuk a "tejbegríz állagát", hogy szépen szeletelhető és szépen panírozható stb., -szóval ilyen szép legyen mint a fotódon...

-Na, mindenkitől, de elsősorban tőled, elnézést kérek, ezért az "össze-vissza filozofálgatásért", bocs.
-Én, mindig örülök, ha ilyen "nagymama süti- vagy ételreceptet" (is) találok, szerencsére, itt, nagyon sok van.
Köszönöm a receptet, és még egyszer bocs., a sok "süketelésért".

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Mon, 2014-10-06 17:29

Kedves Zsuzsa!
Szívesen készítem ezeket az "ősi" recepteket. Ezek a nagymama sütik tényleg egyszerűek és nagyszerűek! Édesanyám is a legalapvetőbb hozzávalókból fantasztikus kajákat készített. Korán elveszettem őket. De legalább ily módon közöttünk vannak. Visszatér a hangulat, a kedves emlék.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-10-04 01:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.10.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

cilucica
cilucica Fri, 2014-10-03 06:45

Ez olyan, mint a spanyoloknál a sülttej! Én azt szoktam elég gyakran készíteni, mert imádjuk!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2014-10-03 01:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.10.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

603
tej 5 dl
búzadara 150 g
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 2 csapott ek
fahéj 2 teáskanál
porcukor 2 púpozott ek
finomliszt 15 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 15 dkg