r
Nosalty Logó

Tarkabableves kibédi hagymával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Sárika konyhája-Bíró Sára
Tarkabableves kibédi hagymával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 326 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1950 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 99 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    725.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    432 micro
  • β-karotin
    1087 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 326 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4353.6 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    1296 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    1030 mg
  • Foszfor
    1716 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    347.1 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

VÍZ

  • Összesen
    428 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    651 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2048 micro
  • Kolin:
    358 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2594 micro
  • β-karotin
    6519 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    615 micro
Összesen 1950 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    131 micro
  • β-karotin
    328 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    130 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 99 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk, másnap feltesszük főni, amikor felforr az első főzőlevet leöntjük. Felöntjük a sonkalével és feltesszük főni.
  2. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget, hagymát, szárított zöldfűszereket. Amikor megpuhult a bab, serpenyőben rántást készítünk, az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és egy kicsit pirítjuk, majd rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, közben kavargatjuk.
  3. Amikor felfő, beleöntjük a levesünkbe. A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és lehet tálalni. Felvágjuk a hagymát, megsózzuk és azzal fogyasztjuk.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 427
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tarkabableves kibédi hagymával
Sárika konyhája-Bíró Sára 70 recept

Gyerekkori íz került ma terítékre. Persze ősszel, télen gyakran készítünk bablevest, de hagymával kevesen eszik. Erdélyi szokás a szemes paszuly mellé hagymát enni. Már sok székelyföldre látogató ismerősom mondta, hogy mennyire ízlik, sőt be is iktatták a menütárába. A kibédi hagymát viszont kevesen ismerik. Pedig aki egyszer megkóstolta, húsos, édes, zamatos ízét, az többet nem felejti, főleg a hosszúkás változat nagyon ízletes. Kibéd, a Kisküküllő mentén Erdély szívében, Szováta közelében található, közel Küsmödhöz 🙂 Gyerekkoromban szekéren hozták a hagymapalántát, mindig vettünk, aztán beültettük az ágyásokat. De valamiért a kibédi talaj más, az ott termesztett finomabb volt. Most egy szép fonott koszorú hagymát kaptam ajándékba, így ez a mai ebéd főszereplője.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek