r
Nosalty Logó

Szüreti kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Szüreti kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A kenéshez

Összesen 1199 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A kenéshez

Összesen 14375 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A kenéshez

Összesen 342 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    61.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1734.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    733 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    643 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.7 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 1199 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    315.8 g

Zsír

  • Összesen
    734.6 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    159 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    434 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20816.9 g
  • Cink
    69 mg
  • Szelén
    484 mg
  • Kálcium
    8796 mg
  • Vas
    81 mg
  • Magnézium
    2825 mg
  • Foszfor
    7717 mg
  • Nátrium
    769 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    58 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1724.8 g
  • Cukor
    744 mg
  • Élelmi rost
    174 mg

VÍZ

  • Összesen
    679.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1886 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    212 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1641 micro
  • Kolin:
    833 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1768 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1378 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1061 micro
Összesen 14375 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 342 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfutott élesztőt, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
  3. Jól összedolgozzuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentetjük 1 órán át.
  4. Közben elkészítjük a kétféle tölteléket: a mákos töltelék hozzávalóit egy tálban leöntjük a forró tejjel és jól összekeverjük. Ugyanígy járunk el a diós töltelék készítésekor is.
  5. A kelesztési idő leteltével négy cipóra osztjuk a tésztát. Mindegyiket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra.
  6. kettőt megkenünk a mákos, a másik kettőt a diós töltelékkel ( a széleket 1,5 centi szélességben szabadon hagyva).
  7. Feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymás mellé, úgy hogy mindegyik csavarás vége alul legyen. (A négy rúd pont elfér egy gáztepsiben.) A tetejüket megkenjük tojással.
  8. Egy órán át kelesztjük.
  9. Majd forró (kb. 200 fokos) sütőben pirosra sütjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 60
  • Össznézettség: 75089
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 01.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a kalácsot nem én készítettem, viszont annyira, de annyira finom, hogy nem tudtam volna nem megosztani a receptjét mindenkivel. Hétvégén szüreteltük apukám szőlőjét, és mint minden éveben, most is, anya barátnője, Judit néni ezzel a finomsággal készült. Külön köszönöm neki a kalácsot az idei szüretkor, ugyanis szegény beteg volt, ennek ellenére megsütötte, mert tudta, hogy e nélkül nem szüret a szüret.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Van egy elég ostoba kérdésem: az almát levestül rakjam a töltelékbe? Köszönöm a választ.

Törölt felhasználó

Ez lett idén a húsvéti kalácsunk (életem els? kalácsa). Nagyon finom, jó sok töltelékkel! Csak az a problémám, hogy laposra sikerült és kifolyt bel?le az értékes tartalom :-( Mire figyeljek legközelebb? Mit ronthattam el?

Petra

Kedves Varagnes, jó szorosan tegyed a kalácsokat egymás mellé a tepsibe, és alul legyen az illesztés, így elvileg nem folyik ki!

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a válaszodat! Nem tettem szorosan egymás mellé a rudakat (mert csak diósat készitettem) és úgy emlékszem, hogy nem figyeltem a tekercsek széleire sem, hogy alul legyenek. Gondolom, hogy a többi kalács receptnél is hasznos lehet ez a tanács. Majd legközelebb vigyázok!... Hamarosan ;-) Ági

Törölt felhasználó

Ez ISTENI!!!!!!! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

A hétvégén megsütöttem!Gyönyör?séges és nagyon finomra sikerült,szerintem ott lesz a helye a karácsonyi asztalon is! Köszönjük a receptet!

Törölt felhasználó

Sokat sütöttem már,de ez egyáltalán nem sikerült a teteje hamar megsült a közepe viszont teljesen nyers maradt!Pedig csak 30 dkg mákkal lett töltve és így is nagyon nyers!a diótöltelék kevesebb és az még sültebb belül!Mi lehet az oka,hogy ennyire elázott a tészta?!9

Petra

Sajnálom:-( Valószín?leg túl forró lehetett a süt?. Ha látjuk, hogy túl gyorsan sül a teteje, lazán le lehet takarni zsírpapírral, vagy alufóliával, hogy ne égjen meg, a belseje viszont átsülhessen.

Törölt felhasználó

Szia Mese 65! Hogyan sütötted?Légkeveréses süt?d van,vagy a hagyományos gázos? Nekem is nagyon hamar elkezdett megpirulni a teteje(én légkeverésesen sütöttem)aztán gyorsan levettem alul-felül süt?sre.Én is így jártam majdnem!:-)

Törölt felhasználó

Marty30 Szia,köszönöm hogy Te is elárulod a kudarcokat is,mert a titkokat sajnos nem mindig tudjuk meg a receptekb?l!Én alul-felül süt?sen sütöttem,mert a kelt tésztának igen is nagy sütés kell,és szerintem nem szabad a négy tekercset egybe rakni mert ezért is nem sül át!Nekem a kelt tészták közül, az ilyen nagy tekercsek fognak ki rajtam,sajnos!Ehhez kellenének a jó tanácsok! A süt?ben a 200 fok az 200 fok,és igen amikor már újra sütöttem kettesével,akkor már persze le kellett takarnom!

Törölt felhasználó

A légkeverésesben is jól lehet sütni beiglit, de azt tudni kell, hogy a légkeveréses 200°C fok = 220°C fok légkeverés nélkülivel. A légkeverés arra jó, hogy egyenletesen süt kívül belül - alul felül, mert a leveg?t keveri egyenletesen a süt?ben, nem kell forgatni a tepsit, mert a süt? belsejénél jobban süt, vagy fordítva. Érdemes megpróbálkozni úgy a sütéssel, hogy élb?l lejjebb venni 20°C fokkal a süt? hómérsékletét légkeverés esetén. Bocsánat a közbeszólásért! A legjobbakat, és sok sikert a beiglisütéshez: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Nagyon is örülök a közbeszólásodért!Csak annyit kérdeznék még,hogy a légkeverés nem szárítja ki a tésztát?

Törölt felhasználó

Nekem nem szokta, de a kelt tésztáknál jó eredményt ad, ha egy másik kis tepsiben jégkockát vagy vizet teszel be alulra, a süt? aljába, és ez párásítja a leveg?t. és finom lesz az eredmény. Vagy más süt?álló edénybe.

bokine

Kedves emese65! Teljesen egyetértek Mrs. Smith hozzászólásával, én is négy rúd kalácsot szoktam egy tepsibe sütni és gyönyör?en megsül légkeveréses 175 fokon. Valóban egy másik tepsibe vizet rakok a kalácsos tepsi alá, így párát is kap a tészta. A két tepsi között b?ven legyen hely, hogy a légkeverés m?ködni tudjon. Ezenfelül fontos, hogy a töltelék ne legyen híg, mert szétrepeszti a tésztát. S?t én meg szoktam szúrkálni a tetejét húst?vel, hogy a fölösleges g?z ki tudjon jönni. Elnézést, hogy beleszóltam. Sok sikert a sütéshez! Bokros Erika

Törölt felhasználó

Nagyon örülök a beleszólásoknak,mindíg tanul az ember!Ezt a vizes módszert még nem alkalmaztam,de ki fogom próbálni,ha ennyire sikerült már Nektek,és köszi!

nyamóka

Kedves Petra! Megtaláltam pár recepted (-több NoSaltys recepttel együtt-) ezen az oldalon forrásmegkelölés nélkül. http://edessutik.blogspot.com/ :( Nem tudom, tudsz-e róla, de gondoltam, szólok. Üdvözöl: Éva

Petra

szia Éva, ó, már megint... köszi, hogy szóltál, intézkedem! szép estét, Petra

mézecske74

Kedves Petra! jól sikerült a bejgli ízlet a családnak máskor is elkészítem .Kellemes Ünnepeket kívánok a2011-es évre.üdv Mézecske74

Törölt felhasználó

Örülök,hogy rátaláltam a receptedre! Karácsonyra készitettem el a családnak-osztatlan sikert aratott-mert annyira finom! Ajánlom minden kedves háziasszonynak,hogy próbálja ki !Üdözlettel:Hajni-Ircsi

Törölt felhasználó

Ez a recept úgy ahogy van annyira, de annyira jó, hogy ha ez lenne itt az egyetlen recept a NOSALTY-n, már érdemes lett volna regisztrálni!! Hálás vagyok Neked, Petra, hogy ezt megosztottad az olvasókkal.

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek