Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti fonott kalács

Húsvéti fonott kalács
Húsvéti fonott kalács
135 perc / előkészület: 60 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tésztát a televizíóban láttam, egy nagyon idős néni készítette és kemencében sütötte. Nekem annyira megtetszett, hogy még aznap elkészítettem. Fergeteges sikere lett, jöttek a lányaim, adtam a szomszédnak, és azóta csak ezt lehet sütni húsvétkor. Nagyon könnyű a tésztája, és ami nem tudom, hogy feltűnt-e, de a kenésen kívül nem kell bele tojás.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ajánlani csak azt tudom, hogy szívvel-lélekkel dolgozzuk ki, és amit én minden kelt tésztánál teszek, a tepsiben van egy kis lábosom (pici!) amit csak erre használok, és sütés előtt beteszem a vízzel teli (kb. 1 dl) edényt a sütőbe, ezáltal magasabb és könnyebb lesz a kelt tészta.
Ha kevesebb cukrot teszünk a tésztájába, kenyérnek is megállja a helyét.
Sőt, ha a főtt sonkát, vagy csülköt kihűtjük, feldaraboljuk, belegöngyölhetjük a tésztába, és azzal süthetjük meg.
Az asztal körül ülve, mikor felvágom, senki nem tud ellenállni a látványnak és a gyönyörű, finom ételnek.
Ha édességnek készítem, egy finom aromás tea, vagy kakaó ilik hozzá, ha hússal töltöm, akkor pedig, valamilyen finom rozé bort tudok elképzelni mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet előmelegített tálba tesszük és jól összekeverjük.
  2. A tejből elveszünk egy fél bögrényit, egy kávéskanál cukrot teszünk bele, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy csipet lisztet szórunk a tetejére.
  3. A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval, beletesszük az olvasztott zsírt (vagy margarint), kevés lisztet szórunk rá, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. A langyos tejjel elkezdjük kidolgozni. (Amikor már látjuk, hogy közepesen lágy a tészta, de még maradt egy kicsi tej, azt megisszuk, de a tésztához már nem adjuk hozzá!)
  4. Elkezdjük a tésztát szépen kidolgozni, 5 dkg margarinnal körbekenjük a tálat, és a tésztát alulról fölfelé húzva elkezdjük a dagasztást, majd amikor a tálról elfogyott a margarin, megint körbekenjük szintén 5 dkg-mal. Ezt harmadszorra is megismételjük, tehát 15 dkg margarint dolgozunk így bele a kalácsba. (Így tehát marad még 5 dkg margarinunk.)
  5. Amikor a tészta szép hólyagos, pici liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  6. Amíg kel, a gyúródeszkát is megmelegítjük, a nyújtófával együtt.
  7. A tésztát kivesszük a tálból és a következőt csinálhatjuk: vagy három darab szép fonott kalácsot készítünk, ami annyit jelent, hogy 3 x 9 rudat sodrunk, majd hármasával megfonjuk. (Akár hosszúkásan, akár koszorúvá formálva lehet készíteni.)
  8. A másik megoldás pedig, hogy a fele tésztából készítünk egy nagy vagy két kisebb kalácsot. A másik fele tésztát pedig kinyújtjuk, a megmaradt margarin felével megkenjük, összehajtogatjuk, majd nyújtjuk, megkenjük a maradék margarinnal és összehajtogatjuk. Addig, míg pihen, elkészítjük a kalácsokat.
  9. A hajtogatott tésztát kinyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd lekvárral megtöltjük. Lehet úgy összefogni, mint a túrós batyut, de lehet úgy is, hogy rombuszra fordítjuk a tésztát és a két csücskét összecsippentjük.
  10. 1 egész tojást és 1 sárgáját 1 evőkanál tejjel kikeverünk és ezzel kenjük meg a kalácsokat és a lekváros tésztácskákat. Mint a kelt tésztát, előmelegített sütőbe sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 881
elküldve: 4
receptkönyvben: 203
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mióta szakács: 1970.01.01.
recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

húsvéti kalács

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

EdesMindegy
EdesMindegy Mon, 2014-04-14 13:42

Nagyon csalódott vagyok, épp az elöbb dobtam ki 3kg lisztet, 1l tejet, másfél tojást és másfél élesztőt, mert hűen követtem a recept hozzávalóit. Összegyúrhatatlan! Mivel még sosem készítettem kalácsot, hittem a receptnek... sosem jártam még így. Több, mint 30 éve sütök, főzök! Húsvéti kalácsnak szántam, nem lesz belőle semmi! Kérem a Nosalty-t nézzen utána a receptben leírtaknak, nehogy más/mások is úgy járjanak, ahogyan én.

Gibrock
Gibrock Sat, 2014-04-19 14:14

Kedves Édes mindegy!
Már nincs egyedül,én is kipróbáltam a receptet.Egy pár tésztát már megsütöttem életem során,de ez a recept,csak egy valamire volt jó a kidolgozás után:Gépjármű kerekére kiegyenlitő ólomsúlynak.Aki ezt beküldte még nem látott normális KELT tészta receptet és nemis csinált.Az ilyen emberek még köriteni is tudnak,pedig már az sem menti meg ezt a tésztát!Ne dobja ki ezt a tésztát,ami sajnos még kenyér tésztának sem jó,de feljavitva,POGÁCSÁNAK elmegy.Az illetőt ki kell tiltani az oldalról,most ezen leszek!Üdvözletem!És ha igazán jó receptet szeretne,irjon nekem.Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kivánok!Gábor.

cica76
cica76 Sun, 2013-03-31 13:44

10 perce sült ki az első kalács.
Nagyon szép lett és remek az íze.
Az első olyan recept a neten,ami jól sikerült,köszönöm szépen drops!-nekem nem kellett a tej!

Papsajt
Papsajt Sat, 2013-03-30 13:55

Idén harmadik éve készítem,az arányokhoz némi érzés is kell,avagy ahogyan megboldogult nagyanyám mondta amikor egy receptről kérdeztem,"gondolom formán".Aki szereti és készíti is a kelt tésztát,egy idő után már nincs szükség csak a tapasztalatokra és minden megy mint a karikacsapás,természetesen ez igaz minden ételnél...
Szóval épp most készül és nem tudom más szóval jellemezni,mint mennyei.

cs.juci
Juci / cs.juci Sat, 2011-04-23 22:27

Fele adagban megcsináltam most Húsvétra. Eszméletlen finom lett. Életemben ilyen finom kalácsot még nem csináltam. Köszönöm!! :)

drops
drops Sat, 2011-04-23 23:46

nagyon szépen köszönöm, nálunk is változatlanul a kedvenc.

drops
drops Tue, 2011-03-22 02:58

Neked igazad van és elnézést kérek, a tejhez elfelejtettem hozzáírni 1/4 litert, amivel az élesztőt futtatom fel. A többi minden stimmel. Itt van a kezemben a szakácskönyvem és sorról sorra egyeztettem . Csak ez maradt ki. Még egyszer köszönöm az észrevételt, és bocsánat.

bellad
bellad Mon, 2011-03-21 12:02

Biztos, hogy jók az arányok?nekem nem állt össze a tészta mindent felezve, csak még 1,5 dl tejjel.

2335
finomliszt 200 dkg
rétesliszt 100 dkg
cukor 15 dkg
5 dkg
élesztő 6 dkg
tej 1 l
disznózsír 5 dkg
margarin 20 dkg