Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Születésnapi csokitorta

Születésnapi csokitorta
Születésnapi csokitorta
195 perc / előkészület: 120 perc főzés: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint látszik, édesanyám 49. születésnapjára készült ez a torta. Nem felejtettem el: NEM KELL BELE SÜTŐPOR.

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy mély tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és kézi habverővel jó kemény habot verünk.
  2. Kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük a habverővel. Ha a cukorral végeztünk, jöhetnek egyesével a tojások sárgái, még mindig a habverőt használjuk, nehogy összesen a massza.
  3. Miután belekerült mind a 8 tojás sárgája, összekeverjük a lisztet, a keményítőt és kakaót, és egy fakanállal óvatos mozdulatokkal kanalanként belekeverjük a tojásos egyvelegbe.
  4. Ha kész vagyunk, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a piskótatésztát, és közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. 20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik, és a tortaforma oldalát nem szabad megkenni és kilisztezni, mert különben púpos lesz a piskóta.
  5. A krémhez a lisztet, a kakaót és a tojások sárgáját csomómentesen elkeverjük a tejjel, és sűrű krémet főzünk belőle. Amikor a krém megfőtt, forrón beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Félretesszük kihűlni, de időnként meg kell keverni.
  6. A szobahőmérsékletű vajat beletesszük a tálas mixerbe, és addig kevertetjük, míg habosodni nem kezd, ekkor hozzáadjuk a porcukrot, majd apránként a kihűlt főzött krémet.
  7. Ha a piskóta kihűlt 3 részre vágjuk. A krémet három részre osztjuk. Az első harmaddal megkenjük az első lapot, ráhelyezzük a másodikat, azt megkenjük a második harmad krémmel, majd befedjük az utolsó lappal. A maradék krémmel bevonjuk a tortát, mert így nem szívja magába a csokimázat.
  8. A csokimázhoz felteszünk főni egy edénybe vizet, ráteszünk egy fém tálat, betördeljük a csokoládét, és hozzáadunk 4 ek olajat. Megvárjuk, míg felforr.
  9. A bevonáshoz leterítünk egy darab sütőpapírt, a közepére teszünk egy tortarácsot, arra ráhelyezzük a tortát, a közepére öntjük a csokimázat, és hagyjuk, hogy a felesleg lefolyjon, majd elsimítjuk. Ha megdermed, tetszés szerint díszítjük a tortát.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 734
elküldve: 6
receptkönyvben: 153
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Móni főz

Mióta szakács: 2011.11.24.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin-nap
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

csokoládétorta, csokikrémes torta, csokis torta, csokitorta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hederahelix
hederahelix Fri, 2012-08-24 10:26

Helló, Köszönöm a receptet, elég sokat néztem át és ez volt amelyik nem volt tele fixálókkal, persze nem is lett olyan szép de azért nagyon finom lett. Életem első tortája a nem hivatalosa szülinapom alkalmából leptem meg magam :)

Bejke
Bejke Fri, 2012-03-02 13:12

Köszönöm a receptet elkészítettem és nagyon ízlett a családnak.A dísz úgy oldottam meg hogy,félbevágott baba piskóta tetejét belemártottam a csokimázba és körberaktam vele a tortát. A tetejére (szintén csoki mázba mártogatott) meggyel raktam körbe. Mivel késő este készítettem el így másnap délutánra a piskóták is kellően megpuhultak .

Zsaber
Zsaber Fri, 2012-02-17 09:15

Szia!
A tortaforma oldalát sütőpapírral sem béleled ki?

batane.monika
Móni főz / batane.monika Fri, 2012-02-17 12:52

Szia!
Nem. A nagymamám úgy tanította, ha megkenem liszttel és meglisztezem, akkor púpos lesz a piskóta, én ezért sütöpapírt sem teszek a szélére. Amikor meghűlt egyszerűen körbevágom egy késsel szorosan a forma mellett.

keller teri
Mucus / keller teri Sat, 2012-01-28 19:31

Igen, az eszközre gondoltam, mert olyan szép szabályos betűk. Azt látom, hogy vajkrém! Bocsi ezt nem írtam.

batane.monika
Móni főz / batane.monika Sun, 2012-01-29 10:05

Sima habzsák, csak vannak betűsablonjaim. Ráteszem a torta tetejére és követem a sablont. A férjem hozta a sablont Barcelonából, nálunk nme tudom hol lehet kapni....

494
tojás 8 db
cukor 8 ek
rétesliszt 5 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
étkezési keményítő 2 evőkanál
1 csipet
tej 6 dl
rétesliszt 3 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tojás 2 db
vaj 15 dkg
porcukor 15 dkg
tortabevonó 20 dkg
napraforgó olaj 4 ek