Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlős pite

Szőlős pite
Szőlős pite
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pitét nem csak a megszokott töltelékekkel (pl.: meggyes, almás, túrós), hanem az ősz meghatározó gyümölcsével, szőlővel is készíthetünk. A szőlős pite tésztája egy linzeres jellegű tészta, amely frissen még ropogós, később – a tölteléknek köszönhetően – omlós és puha lesz. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat...
(A pite készítéséről néhány fázisfotó itt található.)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A szőlőt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leszemezzük. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk és eltávolítjuk a magjukat A kisebb szemeket hagyhatjuk egészben.
  3. Az előkészített szőlőszemeket megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, keményítővel és jól elkeverjük.(A tölteléket ne hagyjuk sokáig állni, mert sok levet ereszthet.)
  4. A tésztát kettéosztjuk, cipókat formázunk belőlük, amelyeket jól lisztezett felületen 22x33 cm-es lapokká nyújtjuk.
  5. Az egyik tésztalapot egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráöntjük a szőlős tölteléket, elegyengetjük és a másik kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A pite tetejét villával megszurkáljuk, majd felvert tojással megkenjük.
  6. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük.
  7. A kész pitét legalább 30 percet pihentessük, ezt követően szeletelhetjük.
  8. Porcukorral megszórva kínáljuk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 949
elküldve: 8
receptkönyvben: 353
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

madul
madul Mon, 2011-09-19 11:01

A hétvégén megsütöttem és bizony nagyon fincsi lett! Köszönöm a receptet! :-)
madul

selenaxxx
selenaxxx Fri, 2011-08-26 09:42

 Hat lanyok en ugy döntöttem ma nekikeseredek ennek a sütinek......ha valaki olvasna, drukkoljatok :) Addig is üdv mindenkinek, majd jövök a beszamoloval. M.

624
finomliszt 30 dkg
mangalica zsír 12 dkg
cukor 10 dkg
tejföl 2 ek
tojás 1 db
sütőpor 1 tk
0.5 kávéskanál
tojás 1 db
szőlő 40 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 ek
fahéj 1 kávéskanál
étkezési keményítő 2 evőkanál
zsemlemorzsa 4 ek