r
Nosalty Logó

Szlovén babos krumpliragu savanyú káposztával (Jota)

Lakos Benedek
Szlovén babos krumpliragu savanyú káposztával (Jota)
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A raguhoz

267
Kalória
11.9g
Fehérje
46.7g
Szénhidrát
4.6g
Zsír
259.4g
Víz
-
Koleszterin
10.9g
Élelmi rost
3.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A raguhoz

Összesen 267 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A raguhoz

Összesen 1067 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A raguhoz

Összesen 74 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1527.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    1092 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    259.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    303 micro
Összesen 267 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6110.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    387 mg
  • Foszfor
    746 mg
  • Nátrium
    4367 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    186.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    1037.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    127 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1212 micro
Összesen 1067 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    430.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 74 kcal

Elkészítés

A raguhoz

  1. Egy nagy fazékban a hagymát az olajon megdinszteljük, nagyjából 5-7 percig, amíg üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát, és tovább pirítjuk 2 percig.
  2. A hagymás alapot lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük, és alacsony lángon visszatesszük, hogy enyhén lepiruljon. Vigyázzunk, ne égessük meg a paprikát.
  3. A meghámozott és nagyobb kockákra vágott krumplit a fazékba tesszük, alaposan átkeverjük, hogy mindenhol fűszeres legyen. Ekkor hozzáöntjük a babkonzerveket, a levükkel együtt. Öntsünk hozzá még 1.5 konzervnyi vizet, és forraljuk fel.
  4. Miután felforrt, takarékon főzzük nagyjából 30 percig, vagy amíg a burgonya már puha, de még nem esik szét. Ekkor vágjuk durvára a savanyú káposztát, és adjuk a fazékhoz. Ha nem szeretjük a nagyon savanykás ízt, előtte át is moshatjuk a káposztát. Főzzük további 10 percig a ragut. Ha elkészült, tálaljuk friss kenyérrel, petrezselyemmel megszórva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 40 p

A tradicionális, vidéki, szlovén konyha jellegzetes fogása a jota, ami tulajdonképpen egy gazdag, savanykás ízű krumplifőzelék. Bár leginkább a paprikás krumpli, a krumplifőzelék és a székelykáposzta ötvözeteként tudnám leírni. Az ízek tehát abszolút ismerősek lehetnek a magyar gyomornak.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...