Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény OsztriGa konyhájából

Szilvás lepény OsztriGa konyhájából
Szilvás lepény OsztriGa konyhájából
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukám szerint ez az igazi szilvás lepény. Anyukám sok-sok gyümölcsös pite és lepény után ezt találta megsütni egy vasárnapi ebéd utánra. Egy régi recepteskönyvében bukkant rá, maga sem értette, hogy miért nem sütötte meg eddig. Ez a mennyiség akár másfél adagot is kitesz (igen, 30 dkg lisztből 1,5 tepsi süti!), én egy nagy gáztepsit (28x38 cm) és egy kisebb tepsit (18x25 cm) töltöttem meg, a család nagy gyönyörűségére. Nagyon nagy előnye, hogy nem vastag a tésztája, és nagyon szaftos.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 kk cukrot beleteszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, lisztet, citrom héját. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és fakanállal jól eldolgozzuk.
  3. Lisztezett tepsibe kenjük a tésztát (ez egy kb. egy nokedlimasszához hasonló állagú, lágy tészta lesz, nem lehet nyújtani, kicsit macerás is a tepsibe simítani, de nem kell tökéletesre törekedni, mert kelés közben szépen elterül majd).
  4. Hagyjuk a tepsiben megkelni. (Legalább egy 40 perc kell neki, de akár 1,5 óra is lehet.)
  5. Magozzuk ki a szilvát.
  6. A megkelt tésztát kenjük meg tojásfehérjével (óvatosan, mert a tészta nagyon lágy), és rakjuk meg jó gazdagon a szilvával úgy, hogy a gyümölcs héja lefelé kerüljön. Minél gazdagabban megrakjuk, annál finomabb lesz.
  7. Szórjuk meg fahéjas cukorral (ez el is hagyható, ha édes a gyümölcs).
  8. Előmelegített sütőben megsütjük.


 

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28x38 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 585
elküldve: 10
receptkönyvben: 129
elkészítve: 1/12
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

igazi szilvás lepény, szilvás lepény, szilvás sütemény, kelt tésztás szilvás lepény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vritus
vritus Mon, 2012-10-01 10:48

Ez a kelt tésztás gyümölcsös pite nálunk is családi kedvenc. Anyósomtól tanultam annyi változtatással, hogy a tej mennyisége 4 dl, tojássárgája 2 db, a vaj helyett olajat használunk. De így is kipróbálom majd!

629
finomliszt 30 dkg
vaj 15 dkg
tojássárgája 4 db
cukor 6 dkg
tej 2 dl
élesztő 3 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
finomliszt 1 evőkanál
tojásfehérje 1 db
szilva 2 kg
cukor 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint