r
Nosalty Logó

Szilvás lepény Gréti konyhájából

Gréti
Szilvás lepény Gréti konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

711
Kalória
10.2g
Fehérje
88.9g
Szénhidrát
36.6g
Zsír
173.7g
Víz
31.6g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
37g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 711 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5680 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 220 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.9 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    173.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 711 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    81.8 g

Zsír

  • Összesen
    292.8 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    114 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2248.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    353 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    381 mg
  • Foszfor
    1248 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    711.5 g
  • Cukor
    296 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    1389.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2439 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    328 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    334 micro
  • Kolin:
    325 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2067 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    4249 micro
  • β-crypt
    501 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1350 micro
Összesen 5680 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 220 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztkupac közepébe mélyedést képezünk, ide reszeljük bele a jól lehűtött margarint, nagylyukú reszelővel.
  2. Majd háromkanál tejföllel összedolgozzuk a tésztát, melyet két félbe vágunk (az egyik picit lehet nagyobb, ez lesz az a süti alja).
  3. A tészta azonnal nyújtható, de hűtőben 2-3 napig is eláll.
  4. Egy nagy tepsit kikenünk a margarin papírján maradt résszel, erre helyezzük a lepény alsó részét (a nagyobbat).
  5. Villával jól megszurkáljuk és megszórjuk darált dióval vagy mandulával.
  6. Erre helyezzük a magozott, felezett szilvát szépen sorban, darabonként.
  7. Cukrot és fahéjat szórunk a tetejére, amire jöhet a felső tészta darab.
  8. Ezt ismét megszurkáljuk villával, hogy a bent keletkező gőz szabadon távozhasson.
  9. A süti tetejét megkenjük tojássárgájával és mehet az előmelegített sütőbe.
  10. 200 fokon kb. 30 perc alatt el is készül a lepényünk.
  11. Ha készen van, pihentessük kicsit konyharuha alatt, így lesz igazán finom.
  12. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 38x32x4

Soha életemben nem ettem még ilyen finom lepényt! Ez az egyik nagyon kedves rokonunk receptúrája, aki nyugdíjas korára találta meg az igazi, neki való elfoglaltságot, a sütikészítést. Másodmagával vezet egy szuperszónikus cukrászdát, ahol francia különlegességeket is készítenek.

További receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...