Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény Gréti konyhájából

Szilvás lepény Gréti konyhájából
Szilvás lepény Gréti konyhájából
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha életemben nem ettem még ilyen finom lepényt! Ez az egyik nagyon kedves rokonunk receptúrája, aki nyugdíjas korára találta meg az igazi, neki való elfoglaltságot, a sütikészítést. Másodmagával vezet egy szuperszónikus cukrászdát, ahol francia különlegességeket is készítenek.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Hétvégi ebédek után jólesik egy kis közös sütizés, ha biztosra akarunk menni, elővarázsolunk egy tál szilvás lepényt!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztkupac közepébe mélyedést képezünk, ide reszeljük bele a jól lehűtött margarint, nagylyukú reszelővel.
  2. Majd három kanál tejföllel összedolgozzuk a tésztát, melyet két félbe vágunk (az egyik picit lehet nagyobb, ez lesz az a süti alja).
  3. A tészta azonnal nyújtható, de hűtőben 2-3 napig is eláll.
  4. Egy nagy tepsit kikenünk a margarin papírján maradt résszel, erre helyezzük a lepény alsó részét (a nagyobbat).
  5. Villával jól megszurkáljuk és megszórjuk darált dióval vagy mandulával.
  6. Erre helyezzük a magozott, felezett szilvát szépen sorban, darabonként.
  7. Cukrot és fahéjat szórunk a tetejére, amire jöhet a felső tészta darab.
  8. Ezt ismét megszurkáljuk villával, hogy a bent keletkező gőz szabadon távozhasson.
  9. A süti tetejét megkenjük tojássárgájával és mehet az előmelegített sütőbe.
  10. 200 fokon kb. 30 perc alatt el is készül a lepényünk.
  11. Ha készen van, pihentessük kicsit konyharuha alatt, így lesz igazán finom.

Jó étvágyat hozzá!

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x32x4 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 093
elküldve: 4
receptkönyvben: 145
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
334 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás süti, szilvás édesség, lepény fahéjas szilvával

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sz-es
BackerMan / Sz-es Wed, 2012-09-12 21:13

Szia! Isteni jó lett a süti. Igaz kicsit több cukrot és fahéjat tettem bele mint kellene, de nem rontotta el.
Köszi a receptet.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2012-09-12 21:41

Szia! Nagyon örülök neki. próbáld ki meggyel, nálunk az a legmenőbb változat!
Üdv, Gréti

cilinke-56
cilinke-56 Tue, 2012-09-11 21:40

Kedves Gréti !Csodásan néz ki ez a lepény,szeretném megsütni !Úgy néz ki a képen,mintha kicsit
kifolyós lenne a tölteléke. Lehet,hogy melegen daraboltad ki ? Szerinted érdemes lenne-e valamivel
zselésíteni a szilvát vagy keverni bele egy kevés kekszmorzsát ? Üdv.Cilinke

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2012-09-12 21:40

Kedves Cilinke, ha nálatok nagyobb a türelem mint itt, akkor semmi mást nem kell tennetek, mint várni egy fél órácskát, utána minden tökéletes lesz. Kicsit korábban kellett volna megsütnöm és miközben ebédelünk, szépen hűlt volna a süti...de hát erre már nem jutott ideje. Igazából én is melegen szeretem!
Üdv, Gréti

710
rétesliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
tejföl 3 ek
1 csipet
tojássárgája 1 db
szilva 1.5 kg
dió 10 dkg
cukor 15 dkg
fahéj 0 ízlés szerint