Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szénhidrátcsökkentett tönkölykenyér

Szénhidrátcsökkentett tönkölykenyér
Szénhidrátcsökkentett tönkölykenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta sütöm magam a kenyeret, de szerettem volna szénhidrátcsökkentett változatra váltani, mivel a bolti változatok igen drágák, de ami fontosabb, hogy nem annyira ízletesek és sok bennük a tartósítószer, adalékanyag. Teri konyhája blogon találtam meg ezt a receptet, ami alapján készült el az én változatom a család és most már a barátok nagy örömére (ugyanis mostanában gyakran kérik, hogy nekik is süssek ugyanilyet... :-)).

100 gramm tápértéke:
   kcal: 190.5
   fehérje: 12.07
   szénhidrát: 19.65
   zsír: 5.26

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

Dagasztás

  1. A vizet megmelegítjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. A dagasztógépbe tesszük a sót, "negyedannyi ugyanannyi cukorkoncentrátumot" és az élesztőt. Ráöntjük a langyos vizet.
  3. Belemérjük a liszteket, hozzáadagoljuk a sikért, majd a tetejére szórjuk a magokat.
  4. Dagasztjuk, majd a program lejártát követően kettévágjuk a tésztát, megformázzuk, tetejét bevagdossuk, majd a kenyérformákba tesszük.
  5. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, hogy még keljen (kb 30-50 percet). Mikor már szépen megkelt, vízzel a tetejét lespricceljük, majd az előmelegített sütőbe tesszük.

Sütés

  1. Először 200 fokon sütjük 10 percig, a második 5 percben légkeverésesen.
  2. Második fázisban levesszük a hőfokot 150 fokra, és alsó-felső sütésen sütjük még kb 15-20 percig, amíg szépen meg nem barnul, az utolsó 5 percben lehet ismét légkeverésesre kapcsolni.
  3. Mikor kész, a formákból óvatosan kivesszük, rácsra tesszük hűlni, konyharuhával letakarjuk.
  4. Nylonzacskóban napokig friss marad (már ha nem fogy el 1-2 nap alatt:-)).
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 533
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tönkölykenyér, diétás cipó, fogyókúrás vekni

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Griffike
Szabó Melinda / Griffike Mon, 2015-12-07 19:58

Kedves Andi,

2 x 21 dkg liszt mellé 4 dl folyadékkal nekem nagyon folyós lett a kenyér. Kézzel dagasztottam, és raktam még mellé tönkölylisztet. Biztosan helyesek a megadott adatok?

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Mon, 2015-12-07 20:26

Kedves Melinda,
igen, biztosan helyesek, évek óta e szerint a recept szerint sütöm, ill anyukám is, bár mi soha nem dagasztottuk kézzel, mindig csak géppel. Nem tudom, mi okozhatta, hogy folyós lett, esetleg legközelebb próbáld meg kevesebb vízzel, mindjuk 3,5 dl-el. Remélem, azért nem vette el a kedved az első sikertelen eset, és ízre finom lett végül a kenyér. Andi

Mamokam0129
Mamokam0129 Tue, 2015-06-16 06:42

Kedves Andi! Nincs kenyérsütőgépem, így "dagasztóprogramom" sem. Ha kézzel dagasztom, a hozzávalók sorrendje ugyanaz lesz? Előre is köszönöm a segítségét!

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Tue, 2015-06-16 11:49

Szia, ebben az esetben én felfuttatnám az élesztőt langyos vízben a kevés cukorral, vagy a cukor helyettesítővel, és utana kezdeném el a száraz hozzávalókkal összekeverni, kézzel bedagasztani. Andi

Mamokam0129
Mamokam0129 Tue, 2015-06-16 19:20

Hálásan köszönöm, és külön is a gyors választ! Minden jót kívánok!

Artemisz
Artemisz Tue, 2014-09-02 15:48

Kedves Andi, ha rákattintasz felül a "tápanyag" fülre, más értékeket jelöl... (Nem ellenőriztem egyiket sem, tehát nem állást foglalok, hogy helyes az érték vagy sem, csak jelzem.)

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Tue, 2015-06-16 11:53

Szia, igen, a zero6 liszt egy specialis szénhidrátcsökkentett liszt, a nosalty nem pont ezzel a konkrét alapanyaggal, hanem egy atlagos diabetikus liszt kalóriatartalmával számol. Ezért én a kalóriabazisban szamoltam ki az atlagos kaloria ill tápanyagtartalmat a tényleges alapanyagokkal (amik zárójelben vannak a nosalty választhazó alapanyag mellett) tehát az biztosan helyes. Azért köszönöm az észrevételt. Andi

278
víz 4 dl
diabetikus liszt 21 dkg
tönkölybúza liszt 21 dkg
sikér 2 ek
2 teáskanál
gyümölcscukor 1 teáskanál
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
lenmag 1 ek
napraforgómag 1 ek
szezámmag 1 ek