r
Nosalty Logó

Szegedi halászlé 2. - többféle halból

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Szegedi halászlé 2. - többféle halból
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 490 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2940 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 43 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.2 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    299 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1858.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    1013 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    842.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    1511 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    299 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    453 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    394 micro
Összesen 490 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    348.9 g

Zsír

  • Összesen
    140.6 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    1796 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11153.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    339 mg
  • Kálcium
    677 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    574 mg
  • Foszfor
    6077 mg
  • Nátrium
    3446 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    5054.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    504 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    56 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    159 mg
  • D vitamin:
    9066 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    1793 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    166 micro
  • β-karotin
    2717 micro
  • β-crypt
    501 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2365 micro
Összesen 2940 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    77 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    138 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    39 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 43 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halszeletek kivételével az összes halat vágjuk fel nagyobb darabokra, sózzuk meg, és tegyük fel bő lében főni a zöldségekkel együtt.
  2. Főzzük addig, amíg a hús már elválik a csonttól.
  3. Ezután az alapléből vegyük ki a haldarabokat, távolítsuk el a csontokat, majd paszírozzuk át, és a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
  4. A tűzre visszatéve lassan forraljuk, közben készítsünk paprikaszínt: a zsírt olvasszuk fel egy edényben, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és gyors mozdulatokkal keverjük el benne. A zsír hőmérséklete akkor jó, ha a paprika felhabzik.
  5. A paprikaszínt öntsük az alapléhez, forraljuk, és kóstoljuk a levet, szükség szerint ízesítsük sóval. Ha nem kellőképpen intenzív az íze, szabad hozzáadni egy-két halászlékockát is, de ne felejtsük el, hogy a hozzáadandó halszeletek is ízesítik még.
  6. Ha az alaplével elkészültünk, adjuk hozzá a haltejet, az ikrát, és az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük pontosan tíz percig. Tíz perc elteltével a főzést be kell fejezni. Ellenkező esetben a halhús szétfő, rosszabb esetben szétesik, az étel nem lesz gusztusos.
  7. A halászlét minden esetben még forrón tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 116
  • Össznézettség: 130793
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 06.

Ajánló

Miután a paszírozás révén viszonylag sűrű levet kapunk, nem szoktunk külön betétet adni hozzá, kizárólag a vastag héjú friss házi kenyeret. Valaki azonban a bajai gyufatésztával szereti. Ha tésztát főzünk bele, akkor számolni kell a veszéllyel, hogy esetleg túlságosan besűrűsödik. Célszerű a tésztát külön megfőzni, és külön is tálalni a fogyasztás előtt.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Szegedi halászlé 2. - többféle halból
Kornél 167 recept

Karácsonykor tradíció a családban a halászléfőzés Szentestére. Nagyapám főzte évtizedeken keresztül, amióta nincs köztünk, a feladat rám hárul. Jellegzetesen magyar karácsonyi étel. A gyerekek miatt nem teszünk bele erőspaprikát, ha "felnőtt" halászlét főzök, elmaradhatatlan a cseresznyepaprika.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez korrekt, és igazi szegedi! Én is így készítem.

Fabika

Mivel passzírozzam? Van nagy kerek paradicsompasszírozónk, de fémszita is. Amikor mi próbálkoztunk ( még régen), csomó hús nem ment át a szitán, vagy pedig az apró szálka átment. Ezért szoktuk mindig hatszor meggondolni magunkat, hogy csináljunk-e halászlét, pedig nagyon szeretjük.

Kornél

Kedves Fabika, Én paradicsompasszírozót használok, mégpedig a finom betéttel. Ez apró lyukakból áll, a nagyot nem szeretem, mert azon a kisebb szálkák is át tudnak jutni. Hallottam olyat is, aki botmixerrel nekiesik, és pépesíti az egészet, de az szerintem gányolás. Maradjon csak a klasszikus passzír... Igaz, hogy melós, de megéri. Remélem tudtam segíteni. Üdv.: Kornél

Fabika

Kedves Kornél, köszönöm szépen, akkor mi is a legkisebb lyukúval fogjuk kipróbálni, mert belelkesedtünk:) Üdv: Fabika

Mariello

Ez egy nagyon finom halászlé.Én éppen így csinálom és mindig mindenki megnyalja a 10 ujját is utána.Fabikának segítségül írom,hogy én hogyan oldom meg a szálka mentesítést.Amikor a hús megf?tt a hagymával és ez lehet el?z? nap is,kih?töm,majd minden csontot próbálok kézzel kiszedni.Ami persze pepecsel?s,de megéri.Ezt követ?en a husit és a hagymát én nem préselem hanem botmixerrel pépesítem.Ha a pépesítés alatt recsegne ,került bele nagyobb csont!Ekkor ha kisgyermek is fog enni bel?le ,felhígítom a pépet lével ,jól átkeverem,majd mer?kanállal átszedem a 2/3 részét.A csont az aljára le fog ülepedni és csak azt öntöm ,szitára vagy tészta sz?r?be.Ezen biztosan fenn akad a véletlenül benne felejtett csont! Így kisgyermek is nyugodtan fogyaszthatja.Remélem tudtam segíteni.Jó f?z?cskézést!

Sigi

Szia!Meg szeretném kérdezni,hogy a hagymát milyen formában teszed bele a halászlébe továbbá hogy el?z? este elkészíthetem-e szerinted ?

Kornél

Szia, Majdnem mindegy, mert a halaplével f?zöd együtt, utána pedig amúgy is passzírozod, nincs jelent?sége. A kérdés második részére a válaszom az, hogy megf?zheted az alapot, a halszeleteket pedig mindig frissen, fogyasztás el?tt f?zd bele. Üdv.: K.

Törölt felhasználó

Idén így készítettük el. Elég melós, f?leg a csontok és stb eltávolítása és a passzírozás, de megéri. Ez az igazi számomra :-)!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek