r
Nosalty Logó

Szabolcsi almás máktorta MárkusnéMónikától

NS
Szabolcsi almás máktorta MárkusnéMónikától
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

500
Kalória
11.3g
Fehérje
66.7g
Szénhidrát
21.6g
Zsír
95.2g
Víz
86.3g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
49.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

Összesen 500 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

Összesen 5978 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

Összesen 202 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    737.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    330 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    95.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 500 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.8 g

Zsír

  • Összesen
    258.8 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    1036 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8851 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    3958 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    814 mg
  • Foszfor
    2336 mg
  • Nátrium
    1500 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    800.1 g
  • Cukor
    589 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

Víz

  • Összesen
    1142.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1285 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1243 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    434 micro
  • β-crypt
    88 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    836 micro
Összesen 5978 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 202 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése: A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
  2. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
  3. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12- 14 percig sütjük (de süthetünk 2 db tortát, amit majd 3-3 felé vágunk).
  4. Krém elkészítése: Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
  5. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
  6. Almatöltelék: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, fél citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
  7. Betöltés: Felváltva rétegezzük a krém és almatölteléket. A maradék krémet a tetejére és az oldalára kenjük.
  8. Díszítés: Tetejét párolt almakarikákkal és mákkal díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 14 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Nagyon megtetszett az idei ország tortája, és rögtön a recept után kezdtem böngészni a neten, rá is találtam. Szerencsére! Mivel g-ban vannak megadva a hozzávalók, fogalmam sem volt, mennyi 500 g tojásfehérje. Csak törtem egymás után felfelé őket, és nem igazán akart a mérleg nyelve felfelé haladni, kb 18 tojásnak a fehérjéje volt elegendő. Még szerencse, hogy volt itthol annyi:) De tényleg könnyű tésztájú és a kréme is isteni finom!! Ebből egy 22 cm-es torta lesz. Próbáljátok ki!

További receptek

Epres tejberizstorta

A legpuhább piskótán ülő krémes tejberizs és az őket felül bevonó harsány eperzselé olyan tortát alkotnak, amely méltán megérdemli a klasszikus jelzőt. Születésnapra, de akár egy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek