Mákosguba-torta sült tojáshabbal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mákos guba alap
-
33g kifli93 kcal
-
17g mák88 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
33g tej19 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3 kcal
Vajas vaníliakrém
-
50g tej28 kcal
-
8g tojássárgája27 kcal
-
22 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
3 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
8g porcukor32 kcal
Tojáshab
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3g víz0 kcal
Összesen
683
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mákos guba alap
-
400g kifli1116 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
400g tej224 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Vajas vaníliakrém
-
600g tej336 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
267 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
100g porcukor387 kcal
Tojáshab
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
30g víz0 kcal
Összesen
8218
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mákos guba alap
-
13.2g kifli37 kcal
-
6.6g mák35 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
2.6g tojássárgája9 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
13.2g tej7 kcal
-
6.6g habtejszín19 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Vajas vaníliakrém
-
19.9g tej11 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
2.3g étkezési keményítő9 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
3.3g porcukor13 kcal
Tojáshab
-
5.3g tojásfehérje3 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
1g víz0 kcal
Összesen
272
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 39.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 235 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1027.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 422 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 256 mg
-
Nátrium 249 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 50.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 284 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 166 micro
Összesen
683
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 158.3 g
Zsír
-
Összesen 472 g
-
Telített zsírsav 230 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 83 g
-
Koleszterin 2820 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12333.7 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 277 mg
-
Kálcium 5068 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 837 mg
-
Foszfor 3075 mg
-
Nátrium 2994 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 846.2 g
-
Cukor 553 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 604.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3412 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 438 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 828 micro
-
Kolin: 1645 mg
-
Retinol - A vitamin: 3345 micro
-
α-karotin 69 micro
-
β-karotin 781 micro
-
β-crypt 65 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1995 micro
Összesen
8218
kcal
- 8% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 408.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
272
kcal
Hozzávalók
Mákos guba alap
-
8 db kifli
-
50 g vaj
-
2 citromból nyert citromhéj
-
4 dl tej
-
2 dl habtejszín
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Vajas vaníliakrém
-
6 dl tej
-
5 db tojássárgája
-
70 g étkezési keményítő
-
150 g cukor
-
1 db vanília
-
250 g vaj
-
100 g porcukor
Tojáshab
Elkészítés
Mákos guba alap
- A kifliket érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjanak. Ujjnyi vastag karikákra vágjuk őket. A tojássárgájákat összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet a vajjal és a tejszínnel összemelegítjük, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját, és lassú tűzön főzzük, folyamatosan kevergetve, míg kissé besűrűsödik. Két citrom héját belereszeljük, majd levesszük a tűzről.
- A darált mákot a tejes keverékhez adjuk, és turmixgépben összeturmixoljuk. Ettől még krémesebb lesz. Ezt ráöntjük a kiflikarikákra, és megvárjuk, míg jól magába szívja. Egy 24-26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belehalmozzuk a mákos-kiflis keveréket, és elegyengetve lenyomkodjuk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihülni.
Vajas vaníliakrém
- Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét.
- A maradékot keverőtálba öntjük, és csomómentesre keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, egy vaníliás rúd kikapart belsejével, a tojások sárgájával és a keményítővel (vagy vaníliáspudinggal).
- Dobjuk bele a tejbe a kikapart vaníliarudat. Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, így hőkiegyenlítést végezve a krémen.
- Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a tűzhelyre, és sűrű vaníliakrémet főzünk belőle.
- Folyamatosan kevergessük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
- Pár perc után hirtelen besűrűsödik, és el is készül. Ekkor tegyük át egy közepes keverőtálba, majd fedjük le fóliával, így nem bőrösödik meg a teteje. Hűtsük ki teljesen!
- A vajat a porcukorral jó alaposan habosítsuk ki.
- A kihűlt vaníliakrémet robotgépben kezdjük el keverni, majd apránként adjuk hozzá a cukros-vajas keveréket.
- Egy nagyon selymes, habos krémet kell kapnunk, amit a kihűlt gubaalapra kanalazunk, és spatulával elsimítjuk a tetején.
- Tegyük hűtőbe dermedni 4-5 órára, de egy egész éjszakát is állhat.
Tojáshab
- A cukor feléből és a vízből szirupot főzünk (ez akkor jó, ha már hólyagosan, sűrűn bugyog). Ezzel hőkezeljük a tojást, hogy ne teljesen legyen nyers.
- Eközben a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd mikor már félkemény a habunk, hozzáadjuk a cukor másik felét, és egészen addig verjük, amíg sűrű, habcsókállagú masszát kapunk. Ekkorra a cukor is teljesen elolvad.
- Miután elkészült a szirup, a kemény habba folyamatos keverés mellett óvatosan, vékony sugárban belecsurgatjuk. A végeredmény egy masszív és fényes hab lesz.
- Ezzel a habbal díszítjük a torta tetejét. Lehet rusztikusan vagy habzsákból kinyomkodva, a fantáziánkra van bízva. Lehetőség szerint szakácsfáklyával (konyhai sárkány) kicsit karamellizáljuk meg a fehérjehabot, ettől még finomabb és szebb lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 35 alkalommal
- Receptkönyvben: 503
- Tegnapi nézettség: 29
- 7 napos nézettség: 245
- Össznézettség: 58180
- Feltöltés dátuma: 2021. december 03.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Mákimádók, figyelem! Egy olyan tortát hoztunk nektek, amit ha egyszer elkészítetek, biztosan kötelezően felveszitek a karácsonyi repertoárotokba. A mákos guba az egyik nagy kedvencünk, de ez a torta felülmúlja minden elképzelésünket: szaftos, mákos alapon kényeztetően lágy és selymes vaníliakrém. Látványra csodálatos, elmondhatatlanul finom, és elkészíteni sem bonyolult. Garantáltan sikerünk lesz vele!