r
Nosalty Logó

Mákosguba-torta sült tojáshabbal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Mákosguba-torta sült tojáshabbal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mákos guba alap

Vajas vaníliakrém

Tojáshab

Összesen 683 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mákos guba alap

Vajas vaníliakrém

Tojáshab

Összesen 8218 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mákos guba alap

Vajas vaníliakrém

Tojáshab

Összesen 272 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    235 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1027.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    422 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 683 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    158.3 g

Zsír

  • Összesen
    472 g
  • Telített zsírsav
    230 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    83 g
  • Koleszterin
    2820 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12333.7 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    277 mg
  • Kálcium
    5068 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    837 mg
  • Foszfor
    3075 mg
  • Nátrium
    2994 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    846.2 g
  • Cukor
    553 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    604.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3412 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    438 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    828 micro
  • Kolin:
    1645 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3345 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    781 micro
  • β-crypt
    65 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1995 micro
Összesen 8218 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    168 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

Mákos guba alap

Vajas vaníliakrém

Tojáshab

Elkészítés

Mákos guba alap

  1. A kifliket érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjanak. Ujjnyi vastag karikákra vágjuk őket. A tojássárgájákat összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet a vajjal és a tejszínnel összemelegítjük, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját, és lassú tűzön főzzük, folyamatosan kevergetve, míg kissé besűrűsödik. Két citrom héját belereszeljük, majd levesszük a tűzről.
  2. A darált mákot a tejes keverékhez adjuk, és turmixgépben összeturmixoljuk. Ettől még krémesebb lesz. Ezt ráöntjük a kiflikarikákra, és megvárjuk, míg jól magába szívja. Egy 24-26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belehalmozzuk a mákos-kiflis keveréket, és elegyengetve lenyomkodjuk.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihülni.

Vajas vaníliakrém

  1. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét.
  2. A maradékot keverőtálba öntjük, és csomómentesre keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, egy vaníliás rúd kikapart belsejével, a tojások sárgájával és a keményítővel (vagy vaníliáspudinggal).
  3. Dobjuk bele a tejbe a kikapart vaníliarudat. Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, így hőkiegyenlítést végezve a krémen.
  4. Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a tűzhelyre, és sűrű vaníliakrémet főzünk belőle.
  5. Folyamatosan kevergessük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
  6. Pár perc után hirtelen besűrűsödik, és el is készül. Ekkor tegyük át egy közepes keverőtálba, majd fedjük le fóliával, így nem bőrösödik meg a teteje. Hűtsük ki teljesen!
  7. A vajat a porcukorral jó alaposan habosítsuk ki.
  8. A kihűlt vaníliakrémet robotgépben kezdjük el keverni, majd apránként adjuk hozzá a cukros-vajas keveréket.
  9. Egy nagyon selymes, habos krémet kell kapnunk, amit a kihűlt gubaalapra kanalazunk, és spatulával elsimítjuk a tetején.
  10. Tegyük hűtőbe dermedni 4-5 órára, de egy egész éjszakát is állhat.

Tojáshab

  1. A cukor feléből és a vízből szirupot főzünk (ez akkor jó, ha már hólyagosan, sűrűn bugyog). Ezzel hőkezeljük a tojást, hogy ne teljesen legyen nyers.
  2. Eközben a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd mikor már félkemény a habunk, hozzáadjuk a cukor másik felét, és egészen addig verjük, amíg sűrű, habcsókállagú masszát kapunk. Ekkorra a cukor is teljesen elolvad.
  3. Miután elkészült a szirup, a kemény habba folyamatos keverés mellett óvatosan, vékony sugárban belecsurgatjuk. A végeredmény egy masszív és fényes hab lesz.
  4. Ezzel a habbal díszítjük a torta tetejét. Lehet rusztikusan vagy habzsákból kinyomkodva, a fantáziánkra van bízva. Lehetőség szerint szakácsfáklyával (konyhai sárkány) kicsit karamellizáljuk meg a fehérjehabot, ettől még finomabb és szebb lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 35 alkalommal
  • Receptkönyvben: 503
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 245
  • Össznézettség: 58180
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 03.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
Mákosguba-torta sült tojáshabbal
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Mákimádók, figyelem! Egy olyan tortát hoztunk nektek, amit ha egyszer elkészítetek, biztosan kötelezően felveszitek a karácsonyi repertoárotokba. A mákos guba az egyik nagy kedvencünk, de ez a torta felülmúlja minden elképzelésünket: szaftos, mákos alapon kényeztetően lágy és selymes vaníliakrém. Látványra csodálatos, elmondhatatlanul finom, és elkészíteni sem bonyolult. Garantáltan sikerünk lesz vele!

Hozzávalók

Mákos guba alap

Vajas vaníliakrém

Tojáshab

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...