Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta

Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta
Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám mindig isteni káposztát készített. (Az egyik alkalommal hazalátogató nagybátyám meg is siratta anyukám káposztáját. Azt mondta, hogy ilyen finomat senki nem készít.) A férjem megkért engem, hogy mielőtt az anyósa meghal, feltétlen tanuljam meg a káposztája készítését. Persze nekem nem esik olyan jól, mint az, amit Ő csinált, de a férjem meg van elégedve az eredménnyel.

hozzávalók / 12 adag

Káposzta abálása

  • 3 közepes db káposzta (lapos és könnyű fejű, 3-4 db)
  • 5 l víz (5-6 l)
  • 1 ek (1-1/2 ek)
  • 1 ek ecet (10 %-os)

Töltelék

Főzés

  • 1 gerezd fokhagyma (1-2 gerezd, 40-50 káposztához)
  • 2 dl paradicsomlé (házi főzésű, konzerv pari+só+cukor és kevés bors)
  • 2 dl víz (amikor rajta van a parilé, pont annyi kell, hogy éppen ellepje)

ajánlat

Mivel alkalmanként 160-170 db káposzta készül, így 30-40 db-onként nejlonba csomagolva le szoktam fagyasztani a meg nem főzöttet (1 marék apróra vágott káposztával). Ügyelni kell arra, hogy 1 hónapnál tovább ne legyen a fagyóba, mert akkor szétfagy a rizs, és az élmény már nem az igazi. A képre fagyasztott állapotban került a töltött káposzta, mivel egy fotó feltöltésére van lehetőség.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Káposzta abálása: A vizet felforraljuk, és hozzátesszük a sót és az ecetet.
  2. Egy másik edénybe hideg vizet teszünk (lehet jégkockákat is beletenni, így nehezebben melegszik fel). Amikor forr, alacsony lángra véve belehelyezzük a már torzsájától megszabadított káposztát. Először pár percig a torzsa felőli részét főzzük, majd megfordítjuk, és egy erre a célra alkalmas eszközzel (nagy húsvilla), ahogy szépen engedi, a leveleit levesszük, picit megnyomjuk és ha nem roppan, a hideg vízbe helyezzük. Erre azért van szükség, hogy ne (főljön) puhuljon tovább a levél. Koccsoljuk (levél ereitől megszabadítjuk), és a nagy felsőket három felé, a kisebbeket kettétépjük a levél végétől. Az ereinél szépen hasad.
  3. Töltelék összeállítása: A kiló rizst szűrőn átmossuk, és az összeállító tálban hagyjuk pihenni. A hagymát, fokhagymát, szalonnát és a paprikákat (ha nem akarjuk csípősre, akkor kivágjuk az ereit is) apró kockákra vágjuk. A szalonnát lassú tűzön kiolvasztjuk, majd kanállal rászedjük a rizsre, és hozzáadjuk a "csípős paprikát". A zsiradékban megpároljuk a hagymát, és a végén hozzádobjuk a fokhagymát is. Mielőtt elzárnánk, lassú tűzön hozzáadjuk a pirospaprikát, köménymagot és a borsot. Az egészet még forrón ráöntjük a rizsre. Hozzáadjuk a darált húst, sót és a tojást. Jól összegyúrjuk, és lehet is tölteni, de ha kevés lenne a káposzta, vagy nincs időnk az összes töltésére, akkor nejlonba, a hűtőbe téve másnapig semmi baja nem lesz.
  4. Főzés (25+5 perc): A megfelelő mennyiségű káposztát (30-50 db) egy közepes lábosba tesszük, melynek aljára apró káposztát szórunk (a töltésre alkalmatlan abált káposztát apróra vágjuk és porciózzuk), a töltötteket szépen körbe a szélesebb felével kifelé. A közepébe 2-3 kisebbet helyezünk, és így rétegezzük. Gyönyörű, mint egy virág...
  5. Ráöntjük a paradicsomlét, a vizet, és a négyfelé vágott 1-2 gerezd fokhagymát. Megvárjuk, míg felforr (5 perc), majd a főzési időt innen számoljuk (25 perc), de ekkor már fedő alatt, alacsony lángon főzzük. Elzárjuk a gázt, és a fedőre teszünk 2 vastagabb konyharuhát, így pihentetjük legalább 15 percet.
  6. Asztalra téve, lábasból kínáljuk. Friss kenyeret és tejfölt teszünk hozzá, ki hogy szereti. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 49 774
elküldve: 4
receptkönyvben: 118
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica Cica

Mióta szakács: 2013.02.06.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta ahogy anyukám csinálta, töltött káposzta, szabolcsi töltött káposzta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koncz László
Koncz László Mon, 2017-12-04 15:17

Tisztelt "szabolcsi töltött káposzta" rajongók!Nem véletlenül írtam régebben hogy a szabolcsi töltött káposzta eredeti,több száz éves receptje hatalmas mértékben eltorzult az idők során!Ha a google keresőbe beírjuk a szabolcsi töltött káposztát,több száz-vagy ezer féle leírás közül válogathatunk.Sajnos!!!Ezeknek az eltéréseknek az oka legfőképpen az,hogy szinte mindenki változtatott az eredeti összetevőkön és a hozzávalók arányán.Minden egyes házban pedig fizikailag lehetetlen lett volna egyszerre,egy időben azonos nevű ételt kitalálni!Ez képtelenség!Néhány szabolcsi levéltárban még fellelhető az eredeti recept.Aki nem hiszi,járjon utána!

Koncz László
Koncz László Sun, 2017-06-25 20:01

Annyit még megjegyeznék hogy senki se sértődjön meg,senkit nem áll szándékomban megbántani.A legtöbb ember sajnos már nem ismeri ezt a receptet az általam leírt okok és más egyéb okok miatt.A legtöbb hölgy szülei és már nagyszülei is az eredetitől eltérő módom készítették vagy készítik a töltött káposztát.Bizonyára nagyon finom mindegyik!A hozzászólásom nem arról szól hogy kié a finomabb.Itt arról van szó hogy míg a hortobágyi gulyásleves több száz éves elkészítési módján az ég adta világon semmit de semmit nem változtattak,addig több hiteles,eredeti recepten viszont igen.Így az eredeti szabolcsi töltött káposztáén is sajnos!Ezt az ételt is mint bármilyen más tájjellegű ételt annak idején valaki vagy valakik kitalálták és a szabolcsi nevet adták neki.Szerintem az illető egy jó pár évtizede forog a sírjában,ahogy azt mondani szokták.

Koncz László
Koncz László Sun, 2017-06-25 19:48

Kedves töltött káposzta rajongók!Elég szomorú hogy már a szabolcsiak nagy része sem ismeri azt a több száz éves receptet amitől sajnos teljesen eltértek mára az emberek!Azt az eredeti,hiteles,levéltári iratokban fellelhető receptet ami szerint a ma már réges régen nem élő asszonyok készítették a szabolcsi töltött káposztát!Ez az étel régen sose készült ahány ház annyi szokás alapján!A szabolcsi töltött káposztának is mint például a hortobágyi gulyáslevesnek is csak egy receptje létezik!Több oka van annak hogy eltértek a hiteles recepttől.Például a háborúk okozta nélkülözés miatt nem mindenkinek volt füstölt sonkája vagy füstölt szalonnája.Kukorica sem volt mindenhol.Utóbbit helyettesítették kölessel,hajdinával,rizzsel,zabbal vagy más egyébbel.Ősi magyar,édes paradicsom se volt a nélkülözések idején.Félrehallások is okai voltak az eredeti recepttől való eltérésnek.Az okok között szerepeltek olyan vélemények is,miszerint egy,vagy több asszony azt mondta:"majd én tudom hogy mi kell ebbe az ételbe!"Ennél fogva lehet hogy ő nem tett bele például őrölt piros fűszer paprikát vagy borsot vagy füstölt húst,viszont olyan dolgot rakott bele ami nem oda való,példának okáért kömény magot vagy tojást vagy akár cukrot is.Lehetne még sok példát említeni.Mivel mindenki ismeri a töltött káposzta elkészítési folyamatát,most azt mellőzvén leírom az eredeti,hagyományőrzők által hitelesített szabolcsi töltött káposzta hozzávalóit:Édes káposzta ecetes,sótlan vízben abárolva,leveleire szétszedve.A hús körülbelül harminc százaléka füstölt mangalica sonka és füstölt mangalica szalonna apróra vágva(régen nem létezett húsdaráló,nem volt házi disznónak nevezett disznó).A maradék körülbelül hetven százalék hús füstöletlen mangalica hús(általában dagadó volt)apróra vágva.Nagyobb szemű kukorica dara amit a szabolcsiak tengerinek vagy málénak hívnak.Apróra vágott vörös hagyma mangalica szalonnán pirítva(nem zsíron,nemhogy olajon!)Só,őrölt fekete bors,őrölt piros fűszer paprika.A fazék aljára vagy tetejére vagy mindkét helyre apróra vágott édes káposzta.Víz vagy sós víz a főzéshez,attól függ hogy a füstölt hozzávalók mennyire sósak.Kizárólag ősi magyar édes fajta paradicsomokból(például lila-,ökörszív-,nagyatádi paprika alakú paradicsom) házilag befőzött paradicsomlé(nem bolti megkeseredett sűrített paradicsom és nem a mindenki által ismert savanyú paradicsomból befőzött paradicsomlé!paradicsomlé!),amit az étel elkészülése előtt tíz-tizenöt perccel töltenek rá.Az eredeti recept nem említ fokhagymát,olajat,cukrot,tojást,köménymagot,erős paprikát,tojást,stb.,stb.Minden egyes részlete,azaz hozzávalója nagyon fontos az eredeti szabolcsi töltött káposztának!Csak így kapunk egy semmihez sem hasonlítható ízvilágú,enyhén édes-sós ételt amit semmilyen más töltött káposzta nem tud leutánozni,ami sokak szerint a töltött káposzták közül a legfinomabb.

Azumi
Azumi / Azumi Sat, 2016-12-24 00:40

Mi szabolcsiak sem tojást, sem ecetet sem köményt nem rakunk bele :) Valahol még nem is darált hússal csinálják, hanem vágott hússal :)

chokolate
chokolate Thu, 2014-11-27 14:01

Törzsgyökeres szabolcsi vagyok.Mi nem teszünk bele csípős paprikát ,sem köménymagot,de a többit ugyanígy csináljuk. Ha nincs otthon jó kis szalonna,megteszi a sima olaj is,azon pirítom a hagymát. Egyébként szabolcson belül is ahány ház annyi szokás.Sosem készítettük cserépedénybe de már hallottam róla hogy így is készítik.Alapból a legtöbben így készítik "mifelénk".Pl. a savanyúkáposztás verzió is fenn van mint szabolcsi töltött káposzta,de én sosem találkoztam vele amíg nem ismertem meg a párom aki budapesti. Hát nagy csalódás volt az első karácsonyi töltött káposzta itt. :) De hát én nem ezt szoktam meg,ez is jó,de azért az otthoni hmmmm... Karácsonykor ezzel vár majd édesanyám! Mindig az övé lesz a legjobb ...

Filamér
Filamér Fri, 2014-06-27 20:52

A füstölt paprika szabolcsban őshonos? :-)
Nem vagyok nagy töltöttkáposzta-fan (sőt...) de életem megismételhetlen ízélménye az töltöttkáposzta, amit kisvárdán ettem, egyik barátom édesanyja által elkészítve. Soha többet, sehol, senkitől azt a finomat...
Az a füstölt paprika kicsit megkavart, inkább a spanyol, dél-amerika konyha része, szabolcsban még nem hallottam róla... Viszont a töltött káposztát karcsú cserépedényben sütötték, a tetejére pedig cipót tapasztottak, ami vele sült.... Bár reprodukálhatnám!

AndreaXD
AndreaXD Thu, 2013-10-24 13:44

Jó a recept, de mi tojást nem teszünk bele. Főzéskor a káposzták tetejére egy kistányért szoktunk rakni, ami összetartja.

684
káposzta 3 közepes db
víz 5 l
1 ek
ecet 1 ek
sertéstarja 1 kg
rizs 1 kg
tojás 1 db
füstölt szalonna 25 dkg
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
füstölt pirospaprika 3 kk
0 ízlés szerint
hegyes erős paprika 2 közepes db
fekete bors 1 kk
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
fokhagyma 1 gerezd
paradicsomlé 2 dl
víz 2 dl