r
Nosalty Logó

Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta

NS
Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

  • 1 gerezd fokhagyma (1-2 gerezd, 40-50 káposztához)
  • 2 dl paradicsomlé (házi főzésű, konzerv pari+só+cukor és kevés bors)
  • 2 dl víz (amikor rajta van a parilé, pont annyi kell, hogy éppen ellepje)
684
Kalória
26.2g
Fehérje
86.6g
Szénhidrát
26g
Zsír
827.5g
Víz
85.4g
Koleszterin
10.5g
Élelmi rost
11.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

Összesen 684 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

Összesen 8223 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

Összesen 65 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.2 g

Zsír

  • Összesen
    26 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1141.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    493 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    827.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    129 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    229 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    102 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1506 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 684 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    314 g

Zsír

  • Összesen
    312.3 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1025 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13694.6 g
  • Cink
    53 mg
  • Szelén
    447 mg
  • Kálcium
    1939 mg
  • Vas
    74 mg
  • Magnézium
    994 mg
  • Foszfor
    4253 mg
  • Nátrium
    5914 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1039.6 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    126 mg

Víz

  • Összesen
    9930.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1553 mg
  • D vitamin:
    340 micro
  • K vitamin:
    2752 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    14 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    106 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3996 micro
  • Kolin:
    1298 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    1223 micro
  • β-karotin
    2221 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    18074 micro
  • Lut-zea
    1460 micro
Összesen 8223 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    143 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 65 kcal

Elkészítés

Káposzta abálása

  1. Káposzta abálása: A vizet felforraljuk, és hozzátesszük a sót és az ecetet.
  2. Egy másik edénybe hideg vizet teszünk (lehet jégkockákat is beletenni, így nehezebben melegszik fel). Amikor forr, alacsony lángra véve belehelyezzük a már torzsájától megszabadított káposztát. Először pár percig a torzsa felőli részét főzzük, majd megfordítjuk, és egy erre a célra alkalmas eszközzel (nagy húsvilla), ahogy szépen engedi, a leveleit levesszük, picit megnyomjuk és ha nem roppan, a hideg vízbe helyezzük. Erre azért van szükség, hogy ne (főljön) puhuljon tovább a levél. Koccsoljuk (levél ereitől megszabadítjuk), és a nagy felsőket három felé, a kisebbeket kettétépjük a levél végétől. Az ereinél szépen hasad.
  3. Töltelék összeállítása: A kiló rizst szűrőn átmossuk, és az összeállító tálban hagyjuk pihenni. A hagymát, fokhagymát, szalonnát és a paprikákat (ha nem akarjuk csípősre, akkor kivágjuk az ereit is) apró kockákra vágjuk. A szalonnát lassú tűzön kiolvasztjuk, majd kanállal rászedjük a rizsre, és hozzáadjuk a "csípős paprikát". A zsiradékban megpároljuk a hagymát, és a végén hozzádobjuk a fokhagymát is. Mielőtt elzárnánk, lassú tűzön hozzáadjuk a pirospaprikát, köménymagot és a borsot. Az egészet még forrón ráöntjük a rizsre. Hozzáadjuk a darált húst, sót és a tojást. Jól összegyúrjuk, és lehet is tölteni, de ha kevés lenne a káposzta, vagy nincs időnk az összes töltésére, akkor nejlonba, a hűtőbe téve másnapig semmi baja nem lesz.
  4. Főzés (25+5 perc): A megfelelő mennyiségű káposztát (30-50 db) egy közepes lábosba tesszük, melynek aljára apró káposztát szórunk (a töltésre alkalmatlan abált káposztát apróra vágjuk és porciózzuk), a töltötteket szépen körbe a szélesebb felével kifelé. A közepébe 2-3 kisebbet helyezünk, és így rétegezzük. Gyönyörű, mint egy virág...
  5. Ráöntjük a paradicsomlét, a vizet, és a négyfelé vágott 1-2 gerezd fokhagymát. Megvárjuk, míg felforr (5 perc), majd a főzési időt innen számoljuk (25 perc), de ekkor már fedő alatt, alacsony lángon főzzük. Elzárjuk a gázt, és a fedőre teszünk 2 vastagabb konyharuhát, így pihentetjük legalább 15 percet.
  6. Asztalra téve, lábasból kínáljuk. Friss kenyeret és tejfölt teszünk hozzá, ki hogy szereti. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 30 p

Édesanyám mindig isteni káposztát készített. (Az egyik alkalommal hazalátogató nagybátyám meg is siratta anyukám káposztáját. Azt mondta, hogy ilyen finomat senki nem készít.) A férjem megkért engem, hogy mielőtt az anyósa meghal, feltétlen tanuljam meg a káposztája készítését. Persze nekem nem esik olyan jól, mint az, amit Ő csinált, de a férjem meg van elégedve az eredménnyel.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek