Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus vörösboros marhapörkölt A'la Atya konyhájából

Klasszikus vörösboros marhapörkölt A'la Atya konyhájából
Klasszikus vörösboros marhapörkölt A'la Atya konyhájából
285 perc / előkészület: 45 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahány ház, annyi pörkölt! A tény: érdemes kipróbálni, megkóstolni több félét is, hiszen a zsírban tocsogó, a 2 ujjnyi olajjal a felszínén virgonckodó, a benne nem megfőtt, úszkáló hagymakockás típus csak néhány, melyeket fogyasztottam. 

Igaz, megy a vita pörköltről és paprikásról évszázadok óta... Én kipróbáltam már jó néhány évvel ezelőtt ezt a külön-külön "pörkölős" kezdést. Nekem bevált. Rengeteget főztem már így, hol vörösborosan, hol nem, hol pusztapörköltként, vagy őzhússal, vaddisznóval. Sokan kóstolták, sőt, ették meg az utolsó kanálig. Egy próbát megér, ajánlom minden főzni szeretőnek, akár a konyhában elkészítve, akár bográcsban.

Csak az tud főzni, aki szeret enni!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A vörösboros marhapörkölt mellé túrós csuszát fogyasszunk szalonnapörccel. Kiváló köret, talán a legjobb paprikás ételek mellé, ahogyan a több évig fahordóban érlelt testes, tanninos vörösbor és a házilag készített roppanós kovászos uborka!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Amennyiben bográcsban készítjük, rakjunk tüzet, hogy mire az alapanyagokkal készen leszünk, jó adag parázs maradjon.
  2. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk kockára. Nem szükséges túlságosan aprózni, hiszen úgyis szétfő. Függetlenül attól, hogy bográcsban vagy a konyhában egy nagy lábasban készítjük, a hagymát az olívaolajjal és 1 dl vízzel egy külön edényben tegyük fel párolódni. Pároljuk kb. 45 percet fedő alatt, alacsony lángon.
  3. Amíg a hagyma párolódik, a 2x2 cm méretűre felkockázott marhahúsokat tegyük az üres bográcsba vagy lábasba. Sűrű kevergetés mellett erős tűzön pirítsuk a húst. Tegyük ezt egészen addig, míg a húsok kérget kapnak, és maguktól levet kezdenek engedni. Ekkor tegyük hozzá a párolt hagymát levével együtt. A hús enged annyi levet, hogy ne kelljen felöntenünk. A zöldpaprikát vágjuk félbe, magházát távolítsuk el, és fektessük a húsra. Főzzük így lassú tűzön 1,5 órán át. Ettől kezdve ne keverjük. A bográcsot forgassuk, rázogassuk időnként. Aki lábasban készíti, azért néha keverhet egyet rajta.
  4. 1,5 óra után sózzuk, dobjuk rá a babérlevelet, öntsük rá a vörösbor felét, a paradicsomlevet, és főzzük további 2 órán át.
  5. Az idő elmúltával szórjuk meg a fűszerpaprikával, öntsük hozzá a maradék bort. Főzzük további 15-20 percig, majd tálaljuk kedvenc köretünkkel, friss fehér kenyérrel, és ropogós kovászos uborkával! Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 124 988
elküldve: 10
receptkönyvben: 69
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

A'la Atya

Mióta szakács: 2015.02.10.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – 0 vércsoport
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhapörkölt vörösborral, bográcsos marhapörkölt lábszárból, lábszárpörkölt

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsa1958
rozsa1958 Wed, 2016-01-06 23:14

Mindennel egyetértek a főzésben csak az olívaolajjal nem.Egy hagyományos pörkölt az sertészsírral készül.Az olívaolaj más ízt ad az ételnek ami nem a mi magyaros ízlésünk.Maradjon csak a Görögöknek.Nem tudom miért vesszük át ezeket a rossz szokásokat.Az ő ételeikhez az stimmel a miénkhez közel sem.

aprojoci
aprojoci Mon, 2016-02-15 13:12

Az semmi.. Én hallottam olyan hazaàrulóról, aki burgonyàt is tett bele..

630
marhalábszár 1.5 kg
marhacomb 1.5 kg
vöröshagyma 80 dkg
babérlevél 4 db
4 kávéskanál
fűszerpaprika 3 teáskanál
vörösbor 5 dl
olívaolaj 3 ek
tv paprika 1 közepes db
paradicsomlé 3 dl
víz 1 dl