Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült fagylalt marcipánnal és málnával

Sült fagylalt marcipánnal és málnával
Sült fagylalt marcipánnal és málnával
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokfajta finom édességet ettem már, de ez benne van elsők között. Onnan jött az ötlet, hogy a napokban vanília fagyit ettem meleg málnaöntettel.
Gondoltam, miért is ne? Legyen hideg és meleg együtt...csak egy kicsit másképp.

hozzávalók / 2 adag

A vanília fagyihoz (1 csészényi mennyiség)

A piskótalaphoz

A habokhoz

A marcipánhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vanília fagyihoz a tojást, cukrokat, a sót és a vanília eszenciát kikeverjük (szinte fehér színű legyen), majd hozzáadjuk a tejet, és jól elkeverjük benne.
  2. Beletöltjük a csészébe (6 cm átmérőjű, 5 cm magas, 75 ml űrtartalmú kávéscsésze), s csészénként hozzáadunk 3 szem málnát  (lehet fagyott is, úgyis az egész meg fog fagyni), 2 szem málnát pépesre keverünk, s azt is hozzáadjuk. 
  3. Az egészet egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a csészékre meleg vizet engedünk, kivesszük belőle a fagyikat, kistányérra tesszük, s addig, amíg nincs rá szükség, így fagyasztjuk tovább.
  4. A piskóta a tojást szétválasztjuk, majd a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukrokkal, a sóval, vízzel, citromhéjjal. Ha ez kész, hozzáadjuk a lisztet, és azt is jól elkeverjük benne. Majd széles mozdulatokkal a habot is elkeverjük benne.
  5. Majd egy sütőlappal bélelt tűzálló tálba öntjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Az a lényeg, hogy kb. 1 cm vastag piskótánk legyen.
  6. A habokhoz a  tojás sárgáját 2 tálba osztjuk. Mindkettőhöz hozzáadjuk a cukrot. Az egyikbe tesszük a citromlevet, a másikba pedig a málnaszemeket, s mindkettőt kemény habbá verjük. Amíg nem dolgozunk vele, betesszük a hűtőbe, hogy kemény maradjon.
  7. Amíg a piskóta sül, addig a marcipánt 0,5 cm vastagra nyújtjuk, mert így könnyen formálható. Ha a piskóta kihűlt, egy 8 cm-es pogácsaszaggatóval 2 kört vágunk ki belőle. Mindkettő tetejére a marcipánból kivágunk 1-1 db 6 cm átmérőjű kört egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
  8. Majd a marcipánt újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, s ekkor kivágunk belőle 2 kört a 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
  9. Kivesszük a hűtőből a fagyikat, és egyenként ráhelyezzük a 6 cm átmérőjű marcipán körökre. Majd a tetejükre rakjuk a 8 cm átmérőjű marcipán köröket, s óvatosan lehúzzuk őket úgy, hogy összeérjenek a fagyi alatti marcipán körrel.
  10. Ekkor a sütőt elkezdjük melegíteni 225 fokra.
  11. Kivesszük a hűtőből a kétfajta habot, s habnyomóba, vagy ha az nincs, akkor egy nylon zacskónak kivágjuk az egyik csücskét, s a nylon zacskóba téve elkezdjük a kis tornyunkat bedolgozni habbal úgy, hogy az egészet elfedje, még a piskótát is. Ezt úgy csináljuk, hogy lentről felfelé haladva, kör alakban nyomjuk a habot a toronyra. Körbe-körbe. Alulra tegyük a málnásat, felülre a citromos habot.
  12. Amikor kész, 5 percre betesszük a 225 fokos sütőbe, addig, amíg a fehér hab elkezd barnulni.
  13. Ezután kivesszük, és még melegen fogyasztjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 23X17 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 102
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
kategória: fagyi
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: vaníliafagyi
hasonló kategóriák: sorbet, fagyitorta, házi fagyi, karamellfagyi, fagyikehely, gyümölcsfagyi, parfé

egyéb elnevezések

málnás sült vanília fagyi, sült fagyi marcipánnal, marcipános málnás sült fagylalat

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Tue, 2012-03-06 14:04

225 fokon, már nem nagyon nevezném fagyinak. Esetleg valami sült krémnek...

720
cukor 1 dkg
vaníliás cukor 1 dkg
vanília kivonat 0.5 kávéskanál
tojás 0.5 db
0 ízlés szerint
tej 1 dl
málna 8 g
tojás 1 db
cukor 1 ek
vaníliás cukor 1 ek
0 ízlés szerint
citromhéj 0.5 citromból nyert
finomliszt 1 evőkanál
víz 1 ek
tojássárgája 1 db
cukor 2 ek
citromlé 1 teáskanál
málna 4 g
marcipán 20 dkg