Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stollen

Stollen
Stollen
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Stollen, a karácsony jellegzetes sütije, de természetesen az év minden időszakában  is elkészíthetjük.

Ezzel a recepttel isteni finom stollent alkotunk . Én általában mindjárt kettőt sütök, az egyiket elfogyasztjuk még friss állapotában, mert ahogy sül, az illata megtölti az  otthonunkat. Szinte alig várjuk, hogy már készen legyen, és még melegen elkezdjük enni.

Ami még nagyon praktikus, hogy előre elkészíthetjük, az ünnepek forgatagában előredolgozhatunk.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kandírozott gyümölcsöket nagyon apróra fölvágjuk. Én ezt inkább darabosra összepürésítettem, majd hozzáadjuk a rumot és a mazsolát. Egy kisebb tálba tesszük. Lefóliázzuk, és hideg helyen legalább egy éjszakát tároljuk.
  2. A burgonyát is előre megfőzzük, majd kihűlt állapotban lereszeljük. A vágott mandulát olaj nélkül egy serpenyőben megpirítjuk, majd fölhasználás előtt kihűtjük.
  3. A tészta hozzávalóit (kivéve a kandírozott gyümölcsöket) jól összedagasztjuk, 2 órát letakarva kelesztjük.
  4. Miután lejárt a 2 óra, akkor a mazsolás-rumos keveréket is beledolgozzuk, majd ismét 2 órát pihentetjük.
  5. Pihentetés után lisztezett felületen lazán kicsit megdolgozzuk a tésztát, és kb. 23 cm hosszú 20 cm széles, kicsit ovális formára formázzuk.
  6. A tészta egyik felét a másik oldalára ráhatjuk, kb. a tészta negyed részét szabadon hagyjuk. A fotón ez kb. látszik is. Így alkotjuk meg a stollen formát.
  7. Egy gáztepsi nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belehelyezzük a megformázott tésztánkat. Sütőpapírból duplán kb. 5 cm széles csíkokat vágunk, akkora nagyságúra mint a stollenünk. Tűzőgép segítségével egy szalagot alkotunk, és a tésztát körbefogjuk vele. A tészta nagyon szétterebélyesedik, azért szükséges. Stollenforma használatakor ez a művelet nem szükséges.
  8. Kb. 10 percet pihentetjük újból, és a már előmelegített sütőben megsütjük. 180 fokon ca. 60 perc.
  9. Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, és porcukorral megszórjuk. Kihűlés után jól becsomagoljuk dupla rétegben alufóliába, így egy-két hétig hűvös helyen tárolhatjuk. Jó étvágyat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 957
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.14.
143 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1331
mazsola 100 g
kandírozott narancshéj 100 g
kandírozott citrom 100 g
rum 4 ek
mandula 150 g
burgonya 120 g
vaj 140 g
finomliszt 350 g
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
cukor 40 g
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
tej 80 ml
vaj 60 g
porcukor 60 g