r
Nosalty Logó

Stollen

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
Stollen
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1331 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 5314 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 363 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.3 g

Zsír

  • Összesen
    64.1 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    871.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    386 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    168.4 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    374 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 1331 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.3 g

Zsír

  • Összesen
    256.3 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    790 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3487.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    720 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    564 mg
  • Foszfor
    1545 mg
  • Nátrium
    468 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    673.5 g
  • Cukor
    349 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    301.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1525 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    399 micro
  • Kolin:
    466 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 5314 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 363 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kandírozott gyümölcsöket nagyon apróra fölvágjuk. Én ezt inkább darabosra összepürésítettem, majd hozzáadjuk a rumot és a mazsolát. Egy kisebb tálba tesszük. Lefóliázzuk, és hideg helyen legalább egy éjszakát tároljuk.
  2. A burgonyát is előre megfőzzük, majd kihűlt állapotban lereszeljük. A vágott mandulát olaj nélkül egy serpenyőben megpirítjuk, majd fölhasználás előtt kihűtjük.
  3. A tészta hozzávalóit (kivéve a kandírozott gyümölcsöket) jól összedagasztjuk, 2 órát letakarva kelesztjük.
  4. Miután lejárt a 2 óra, akkor a mazsolás-rumos keveréket is beledolgozzuk, majd ismét 2 órát pihentetjük.
  5. Pihentetés után lisztezett felületen lazán kicsit megdolgozzuk a tésztát, és kb. 23 cm hosszú 20 cm széles, kicsit ovális formára formázzuk.
  6. A tészta egyik felét a másik oldalára ráhatjuk, kb. a tészta negyed részét szabadon hagyjuk. A fotón ez kb. látszik is. Így alkotjuk meg a stollen formát.
  7. Egy gáztepsi nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belehelyezzük a megformázott tésztánkat. Sütőpapírból duplán kb. 5 cm széles csíkokat vágunk, akkora nagyságúra mint a stollenünk. Tűzőgép segítségével egy szalagot alkotunk, és a tésztát körbefogjuk vele. A tészta nagyon szétterebélyesedik, azért szükséges. Stollenforma használatakor ez a művelet nem szükséges.
  8. Kb. 10 percet pihentetjük újból, és a már előmelegített sütőben megsütjük. 180 fokon ca. 60 perc.
  9. Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, és porcukorral megszórjuk. Kihűlés után jól becsomagoljuk dupla rétegben alufóliába, így egy-két hétig hűvös helyen tárolhatjuk. Jó étvágyat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 2968
  • Feltöltés dátuma: 2018. március 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Stollen
Éva házias konyhája 159 recept

Stollen, a karácsony jellegzetes sütije, de természetesen az év minden időszakában  is elkészíthetjük. Ezzel a recepttel isteni finom stollent alkotunk . Én általában mindjárt kettőt sütök, az egyiket elfogyasztjuk még friss állapotában, mert ahogy sül, az illata megtölti az  otthonunkat. Szinte alig várjuk, hogy már készen legyen, és még melegen elkezdjük enni. Ami még nagyon praktikus, hogy előre elkészíthetjük, az ünnepek forgatagában előredolgozhatunk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

6 megkerülhetetlen sztrapacskalelőhely az országban – a palócföldi vendégháztól a...

Juhtúró, szalonna, krumpli, liszt, tojás. Az igazi rajongók máris tudják, hogy ebből a bevásárlólistából csakis a sztrapacska sülhet (főhet) ki. De merre menjünk akkor, ha szeretnénk beülni valahová egy jó sztrapacskára? Ez az étel maga a gasztrodemokrácia: a tálcás étkezdéktől a csárdákig, a gourmet éttermektől a turistaházakig vagy éppen sörözőkig mindenféle konyha szívesen veszi fel az étlapjára. 6 megbízható helyet ajánlunk, ha egy jó sztrapacska a cél!

Nosalty

További cikkek