Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stíriai metélt 2.

Stíriai metélt 2.
Stíriai metélt 2.
105 perc / előkészület: 65 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de  hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrós galuska elkészítése igényel egy kis időt a tésztagyúrás és szaggatás miatt, de a jó hír, hogy a sütés történhet kicsit később, és egy jól időzített pillanatban elkápráztathatjuk a vaníliaillatban úszó finomsággal a család apraját és nagyját. Gyűjtsünk erőt, és gondoljunk arra, hogy milyen gyönyörű lesz, amikor a kifőtt galuskákat beleöntjük a vaníliaszószba. MozaikCsalád Magazin

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

További receptek itt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tepsit kenjük ki margarinnal, és hintsük meg morzsával.
  2. Készítsük el a túrós galuska tésztáját az 1 tojás, az összetört túró, 1 ek tejföl és a liszt, só összegyúrásával. Először a tojást és a túrót keverjük össze, majd kanalanként adagolva keverjük hozzá a lisztet. Olyan keménységű anyagot gyúrjunk össze, amit ki tudunk nyújtani.
  3. Nyújtsuk ki 1 cm vastagra a meggyúrt tésztát. Az sem gond, ha a kinyújtott tészta úgy alaktalan, ahogy van.
  4. A kinyújtott tésztát vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra. Ha szükséges, lisztezzük be, hogy könnyebben lehessen kezelni.
  5. A csíkokat vágjuk 1- 1,5 cm széles még apróbb csíkokra, majd ezek után hívjuk csak galuskának. Érdemes ismét meglisztezni.
  6. Lobogó forró, sós vízbe tegyük bele megfőni a galuskákat. Érdemes tempósan, de összeragadás nélkül beletenni, hogy egyszerre főjenek meg. Finoman kavargassuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Addig kell főzni, amíg a víz tetejére nem jönnek. Ez 5-10 perc között szokott megtörténni.
  7. Ha megfőtt, szűrjük le, és friss vízzel mossuk át.
  8. Készítsük el a vaníliaszószt: a 3 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére két közepes keverőedényben.
  9. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá (edény fordítás - hab ki nem csúszás próba).
  10. A tojássárgáját keverjük össze a  galuskányi szeletekre vágott margarinnal, 2 ek kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a maradék tejföllel, amíg egy szép homogén, de folyós szószt kapunk.
  11. A vaníliás cukros, tojásos szószt szépen, finoman öntsük bele a tojásfehérjébe.
  12. Óvatos kavarásokkal keverjük össze a fehérjét és a szószt. Akkor van kész, amikor a szósz már homogén, de még habos, könnyű.
  13. A galuskákat kisebb adagokban keverjük bele a habos, vaníliás szószba.
  14. Amikor készen vagyunk, a galuskás, vaníliaszószos masszát öntsük bele a tepsibe, és süssük ki. A sütésre szánjunk 30-40 percet, de érdemes sütés közben leellenőrizni, milyen fázisban tart, míg véglegesen kivesszük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18x26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 50 456
elküldve: 9
receptkönyvben: 573
elkészítve: 11/23
Facebookon megjelent: 1

szakács

MozaikCsalád

Mióta szakács: 2010.03.21.
2 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Tiroli túrós galuska vaníliaszószban

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eva P
Eva P Sun, 2017-11-05 00:44

Tökéletes recept, az egész család szerette - nagyon köszönjük!

cristin
cristin Tue, 2013-02-05 17:34

Ez a recept tökéletes, már többször elkészítettem és mindenkinek ajánlom, aki eddig tartott a stíriai metélt elkészítésétől! Azt is megemlíteném, hogy a receptleírás nagyon egyértelmű és élvezetes.Még többszöri elolvasás után is mosolygok miközben olvasom.

pheobe16
pheobe16 Mon, 2012-01-09 18:52

Kedves MozaikCsalád!
Elkészítettem a sütit, nekem annyi kérdésem lenne, lehet hogy én nem vettem észre de a hozzávalóknál 3 ek cukor van de a receptben csak 2 ek cukrot írtál amit a tojássárgájához kell keverni. Nekem nem lett elég édes, az az 1 ek a tésztából hiányzik esetleg?
Egyébként nagyon finom lett csak után kellet porcukroznunk :)

Köszi!

babe28
babe28 Mon, 2011-11-07 22:58

Végre egy szuper recept!!! Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm!!!

ejiku
Maria. / ejiku Mon, 2010-08-30 11:59

Kedves MozaikCsalád!
Ma elkészítettem ebédre a Stíriai metélt 2.-ot.Isteni finom,és ami a lényeg gyorsan meg volt.Az elokészulethez oda írtad hogy 65 perc,de nekem kb 30 percet tartott elokészítenem(gyúrás/fozés).Tobbszo is elfogom készíteni,nagyon finom.
Koszonm ejiku.

700
tehéntúró 50 dkg
finomliszt 20 dkg
tojás 4 db
margarin 4 dkg
napraforgó olaj 1 teáskanál
zsemlemorzsa 1 ek
tejföl 3 dl
cukor 3 ek
1 késhegynyi