r
Nosalty Logó

Stíriai metélt 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Stíriai metélt 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 704 kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2812 kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1567.1 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    188.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    252 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 704 kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    133.7 g

Zsír

  • Összesen
    150.2 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    897 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6268.4 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    861 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    1806 mg
  • Nátrium
    924 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    752.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1009 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    654 mg
  • Retinol - A vitamin:
    980 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    319 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 2812 kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    480.3 g
  • Cink
    100 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    46 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 216 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tepsit kenjük ki margarinnal, és hintsük meg morzsával.
  2. Készítsük el a túrós galuska tésztáját az 1 tojás, az összetört túró, 1 ek tejföl és a liszt, só összegyúrásával. Először a tojást és a túrót keverjük össze, majd kanalanként adagolva keverjük hozzá a lisztet. Olyan keménységű anyagot gyúrjunk össze, amit ki tudunk nyújtani.
  3. Nyújtsuk ki 1 cm vastagra a meggyúrt tésztát. Az sem gond, ha a kinyújtott tészta úgy alaktalan, ahogy van.
  4. A kinyújtott tésztát vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra. Ha szükséges, lisztezzük be, hogy könnyebben lehessen kezelni.
  5. A csíkokat vágjuk 1- 1,5 cm széles még apróbb csíkokra, majd ezek után hívjuk csak galuskának. Érdemes ismét meglisztezni.
  6. Lobogó forró, sós vízbe tegyük bele megfőni a galuskákat. Érdemes tempósan, de összeragadás nélkül beletenni, hogy egyszerre főjenek meg. Finoman kavargassuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Addig kell főzni, amíg a víz tetejére nem jönnek. Ez 5-10 perc között szokott megtörténni.
  7. Ha megfőtt, szűrjük le, és friss vízzel mossuk át.
  8. Készítsük el a vaníliaszószt: a 3 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére két közepes keverőedényben.
  9. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá (edény fordítás - hab ki nem csúszás próba).
  10. A tojássárgáját keverjük össze a galuskányi szeletekre vágott margarinnal, 2 ek kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a maradék tejföllel, amíg egy szép homogén, de folyós szószt kapunk.
  11. A vaníliás cukros, tojásos szószt szépen, finoman öntsük bele a tojásfehérjébe.
  12. Óvatos kavarásokkal keverjük össze a fehérjét és a szószt. Akkor van kész, amikor a szósz már homogén, de még habos, könnyű.
  13. A galuskákat kisebb adagokban keverjük bele a habos, vaníliás szószba.
  14. Amikor készen vagyunk, a galuskás, vaníliaszószos masszát öntsük bele a tepsibe, és süssük ki. A sütésre szánjunk 30-40 percet, de érdemes sütés közben leellenőrizni, milyen fázisban tart, míg véglegesen kivesszük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18x26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 326
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 59643
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 29.

Ajánló

További receptek itt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

 A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de  hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrós galuska elkészítése igényel egy kis időt a tésztagyúrás és szaggatás miatt, de a jó hír, hogy a sütés történhet kicsit később, és egy jól időzített pillanatban elkápráztathatjuk a vaníliaillatban úszó finomsággal a család apraját és nagyját. Gyűjtsünk erőt, és gondoljunk arra, hogy milyen gyönyörű lesz, amikor a kifőtt galuskákat beleöntjük a vaníliaszószba. MozaikCsalád Magazin

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!