r
Nosalty Logó

Stíriai metélt 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Stíriai metélt 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 704 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2812 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 216 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1567.1 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    188.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    252 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 704 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    133.7 g

Zsír

  • Összesen
    150.2 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    897 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6268.4 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    861 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    1806 mg
  • Nátrium
    924 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    752.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1009 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    654 mg
  • Retinol - A vitamin:
    980 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    319 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 2812 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    480.3 g
  • Cink
    100 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    46 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 216 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tepsit kenjük ki margarinnal, és hintsük meg morzsával.
  2. Készítsük el a túrós galuska tésztáját az 1 tojás, az összetört túró, 1 ek tejföl és a liszt, só összegyúrásával. Először a tojást és a túrót keverjük össze, majd kanalanként adagolva keverjük hozzá a lisztet. Olyan keménységű anyagot gyúrjunk össze, amit ki tudunk nyújtani.
  3. Nyújtsuk ki 1 cm vastagra a meggyúrt tésztát. Az sem gond, ha a kinyújtott tészta úgy alaktalan, ahogy van.
  4. A kinyújtott tésztát vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra. Ha szükséges, lisztezzük be, hogy könnyebben lehessen kezelni.
  5. A csíkokat vágjuk 1- 1,5 cm széles még apróbb csíkokra, majd ezek után hívjuk csak galuskának. Érdemes ismét meglisztezni.
  6. Lobogó forró, sós vízbe tegyük bele megfőni a galuskákat. Érdemes tempósan, de összeragadás nélkül beletenni, hogy egyszerre főjenek meg. Finoman kavargassuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Addig kell főzni, amíg a víz tetejére nem jönnek. Ez 5-10 perc között szokott megtörténni.
  7. Ha megfőtt, szűrjük le, és friss vízzel mossuk át.
  8. Készítsük el a vaníliaszószt: a 3 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére két közepes keverőedényben.
  9. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá (edény fordítás - hab ki nem csúszás próba).
  10. A tojássárgáját keverjük össze a galuskányi szeletekre vágott margarinnal, 2 ek kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a maradék tejföllel, amíg egy szép homogén, de folyós szószt kapunk.
  11. A vaníliás cukros, tojásos szószt szépen, finoman öntsük bele a tojásfehérjébe.
  12. Óvatos kavarásokkal keverjük össze a fehérjét és a szószt. Akkor van kész, amikor a szósz már homogén, de még habos, könnyű.
  13. A galuskákat kisebb adagokban keverjük bele a habos, vaníliás szószba.
  14. Amikor készen vagyunk, a galuskás, vaníliaszószos masszát öntsük bele a tepsibe, és süssük ki. A sütésre szánjunk 30-40 percet, de érdemes sütés közben leellenőrizni, milyen fázisban tart, míg véglegesen kivesszük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18x26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 322
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 58794
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 29.

Ajánló

További receptek itt.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

 A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de  hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrós galuska elkészítése igényel egy kis időt a tésztagyúrás és szaggatás miatt, de a jó hír, hogy a sütés történhet kicsit később, és egy jól időzített pillanatban elkápráztathatjuk a vaníliaillatban úszó finomsággal a család apraját és nagyját. Gyűjtsünk erőt, és gondoljunk arra, hogy milyen gyönyörű lesz, amikor a kifőtt galuskákat beleöntjük a vaníliaszószba. MozaikCsalád Magazin

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek