Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spirálos holdsütemény

Spirálos holdsütemény
Spirálos holdsütemény
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy MONDOCON-os sütisütő versenyre készülve találtam meg Annie (houseofannie.com/author/annie/) oldalán, és végül ezzel is neveztem, igaz kissé átalakítva, tekintve hogy Pandan eszenciát nem igazán találtam kicsiny országunkban, és rendelni csak ezért nem akartam. Illetve egyébb saját szájízre igazításokat tettem, de a kostológárda nem bánta a módosításokat. A tészta nyitja a liszt. Ha nem jó minőségű lisztet használunk, nem lesz szép recés a széle. Én 3 féle aromát/színezéket használtam a tésztákhoz a vanília aroma mellett: Dió aroma, mandula aroma, és piros színezék. A dió és a mandula kellemes ízt adott még a tésztának, szóval megérte kísérletezni!

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

  • 500 g édesburgonya (vagy lila burgonya)
  • 0.5 dl tej
  • 56 g vaj
  • 1 teáskanál cukor (attól függ, milyen édes a krumpli, illetve hogy mi milyen édesre szeretnénk)
  • 0.5 tk

A vizes tésztához

Az olajos tésztához

  • 180 g sütemény finomliszt
  • 1 csipet
  • 90 g dióolaj (de bármilyen jobb minőségű olaj megteszi)
  • 0.5 teáskanál vaníliaaroma (vagy Pandan esszencia)
  • 10 csepp ételfesték (ha Pandan esszenciát használunk, erre nincs szükség)
Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelék elkészítése:
  1. A krumplikat megfőzzük, majd alaposan összetörjük.
  2. Belekeverjük a vajat, a cukrot, és a kevés tejet, hogy finom formálható pasztát kapjunk
  3. 20 golyót formálunk belőle, és félretesszük hűlni.

A tészták elkészítése:

  1. A vizes tésztához a sót, a lisztet, és a cukrot összedolgozzuk, majd beledaraboljuk a vajat, és kézzel, vagy egy kanállal jól eldolgozzuk, hozzáadjuk a vizet, és addig gyúrjuk, esetelgesen plusz liszt hozzáadásával, amíg egy puha, egyáltalán nem ragadós tésztát kapunk. Belcsomagoljuk, és félretesszük kb 20 percre pihenni.
  2. Az olajos tésztához a lisztet és a sót összekeverjük, egy kis mélyedést nyomunk bele, majd beletesszük az olajat, és az aromákat. Óvatosan elkeverjük, amíg egy kézhez egyeltalán nem ragadó hasonló állagú tésztát nem kapunk (azért fontos, mert így a tésztát nyújtáskor egyforma vastagok lesznek a spirálban). Vigyázzunk, hogy ne dolgozzuk túl! Végül ezt is tegyük félre 20 percre.
  3. A tésztákból 10-10 golyót formálunk, és félretesszük.
  4. Egy vizes tésztagolyót szétnyomkodunk, és a közepébe behelyezzük az olajos tésztagolyót. Beburkoljuk vele, majd hosszában kinyújtjuk.
  5. A végét megfogva óvatosan feltekerjük, elfordítjuk, és újra kinyújtjuk, majd ezt is feltekerjük.
  6. Egy éles késsel vágjuk ketté a feltekert tésztát (ne hosszában!).
  7. A vágott féllel lefelé fordítva nyújtsuk ki és helyezzük rá az édesburgonya tölteléket, majd laza mozdulattal hajtogassuk köré a tésztát. Fordítsuk meg, alul kicsit nyomkodjuk össze és helyezzük az előkészített tepsire (az elkészítésről videó a youtube-n).
  8. Ugyanez a művelet vonatkozik az összes többi golyóra is. Végeredményként 20 db szép, spirálos sütit kapunk, amit már csak ki kell sütni.
  9. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb 20-30 percig sütjük. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 9 107
elküldve: 1
receptkönyvben: 40
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Sagastrina

Mióta szakács: 2010.10.19.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

édesburgonyás teasütemény, spirálos süti, színezett apróütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yvycsajszi
yvycsajszi / yvycsajszi Fri, 2014-01-24 09:40

Szia!
Megírnád, hogy milyen néven találok rá az elkészítési bemutatóra a youtubon? Sajnos egyáltalán nem értem a hajtogatás-nyújtás mikéntjét, és szeretném megsütni ezt a sütit. Köszi! Yvy

916
édesburgonya 500 g
tej 0.5 dl
vaj 56 g
cukor 1 teáskanál
0.5 tk
finomliszt 200 g
porcukor 30 g
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
vaj 80 g
víz 80 ml
finomliszt 180 g
1 csipet
dióolaj 90 g
vaníliaaroma 0.5 teáskanál
ételfesték 10 csepp