r
Nosalty Logó

Spagetti fokhagymával, olívaolajjal és chilipaprikával

Olasz Gasztronómiai Világhét
Spagetti fokhagymával, olívaolajjal és chilipaprikával
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

fokhagymakrém

spaghetti

611
Kalória
12.2g
Fehérje
69.4g
Szénhidrát
31.4g
Zsír
12.9g
Víz
-
Koleszterin
3g
Élelmi rost
2.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

fokhagymakrém

spaghetti

Összesen 611 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

fokhagymakrém

spaghetti

Összesen 2441 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

fokhagymakrém

spaghetti

Összesen 437 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    372 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    69.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    12.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 611 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    125.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1488.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    198 mg
  • Foszfor
    722 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    277.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    51.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    854 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 2441 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    9.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    153 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 437 kcal

Elkészítés

fokhagymakrém

  1. Egy kis lábasban vizet forralunk, majd beletesszük a fokhagymagerezdeket. Kb. 30 másodpercet forraljuk, majd kiszedjük a gerezdeket és kiöntjük a vizet. Tiszta vizet öntünk bele, amiben újabb 30 másodpercet forraljuk, majd az egészet megismételjük harmadszorra is.
  2. Az így megpuhult, de még aromdús fokhagymát kevés alaplével és olívaolajjal összeturmixoljuk.

spaghetti

  1. A spaghettit forrásban lévő, sós vízben al dentére főzzük. (Egy liter vízhez kb. 6g sót számoljunk).
  2. Közben egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, majd rádobjuk a finomra aprított fokhagymát és chilipaprikát és enyhén megpirítjuk.
  3. Amikor barnulni kezdene a fokhagyma, ráöntünk pár kanállal a tészta főzővizéből (vagy akár fehérbort is használhatunk). Ízlés szerint sózzuk.
  4. Amikor már al dente a tészta, hozzáadjuk az aprított petrezselymet a fokhagymás alaphoz, majd mehet bele a leszűrt spagetti is.
  5. Egy-két percet még összefőzzük így a spagettit a fokhagymás szósszal, majd adunk hozzá keveset a fokhagymaszószból is. Ha esetleg nem elég krémes a tészta, adjunk hozzá még egy keveset a tészta főzővizéből.
  6. A kész spagettit tálaljuk azon melegében, petrezselyemmel, chilivel és olívaolajjal díszítve a tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

A kilencedik Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából Alessandro Manfredini főzött egy villámgyors, ám ízekben gazdag, tradicionális tésztaspecialitást. A Spaghetti aglio olio e peperoncino elkészítéséhez csak tészta, olívaolaj, fokhagyma és chili szükséges, így bármikor nekiállhatunk, hiszen biztosan minden megtalálható hozzá a konyhánkban. Parmezánnal tálalni szigorúan tilos - ha mégis vágyunk a ropogós textúrára, egy kevés pirított zsemlemorzsával szórjuk meg közvetlenül a tálalás előtt.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...