Sós karamelles csokitorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Sandrine
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
11 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
20g tej11 kcal
-
75 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A csokoládékrémhez
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
10g mascarpone40 kcal
-
5g vaj36 kcal
A karamellkrémhez
-
1g sóvirág0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
2g víz0 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
10g mascarpone40 kcal
A trüffelgolyóhoz
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
5g habtejszín15 kcal
-
5g vajkaramella20 kcal
A forma kikenéséhez
-
1g vaj10 kcal
-
2g finomliszt5 kcal
Összesen
666
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
114 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g tej112 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A csokoládékrémhez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
100g mascarpone404 kcal
-
50g vaj359 kcal
A karamellkrémhez
-
6g sóvirág0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
24g víz0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g mascarpone404 kcal
A trüffelgolyóhoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
50g vajkaramella196 kcal
A forma kikenéséhez
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
Összesen
6661
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
14.7g finomliszt53 kcal
-
2.9g cukrozatlan kakaópor7 kcal
-
8.8g cukor34 kcal
-
6.5g tojás8 kcal
-
11.7g tej7 kcal
-
44 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A csokoládékrémhez
-
5.9g étcsokoládé32 kcal
-
5.9g mascarpone24 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
A karamellkrémhez
-
0.4g sóvirág0 kcal
-
8.8g cukor34 kcal
-
1.4g víz0 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
5.9g mascarpone24 kcal
A trüffelgolyóhoz
-
5.9g étcsokoládé32 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
2.9g habtejszín9 kcal
-
2.9g vajkaramella11 kcal
A forma kikenéséhez
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
Összesen
391
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 557.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.9 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
666
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.6 g
Zsír
-
Összesen 402.3 g
-
Telített zsírsav 157 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 789 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5572.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 579 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 618 mg
-
Foszfor 1327 mg
-
Nátrium 2861 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 708.9 g
-
Cukor 447 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 193.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1434 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 358 mg
-
Retinol - A vitamin: 1406 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 344 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 616 micro
Összesen
6661
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 327 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
391
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
15 dkg cukor
-
2 dl tej
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 ek sütőpor
A csokoládékrémhez
-
10 dkg étcsokoládé
-
5 dkg vaj
A karamellkrémhez
-
15 dkg cukor
-
3 ek víz
-
5 dkg vaj
-
10 dkg mascarpone
A trüffelgolyóhoz
-
10 dkg étcsokoládé
-
5 dkg vaj
-
0.5 dl habtejszín
A forma kikenéséhez
-
1 ek vaj
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálban kézi mixerrel keverjük simára. Öntsük egy (kivajazott-kilisztezett) kapcsos tortaformába, és tűpróbáig süssük. Hagyjuk kihűlni.
- A csokoládékrémhez a csokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, majd belekeverjük a krémsajtot (mascarponét).
- A karamellkrémhez a cukorból és a vízből sötét karamellt készítünk. Mikor kész, belekeverjük a vajat. Melegítsük, míg felolvad a krém, majd hozzákeverjük a mascarponét és a sót is. (Utána már nem szabad melegíteni!) Mindkét krémet hagyjuk kihűlni és szilárdulni.
- Mikor már elég szilárd, de még kenhető mindkét krém, kézi mixerrel keverjük át, hogy megfelelő állagot kapjunk.
- Vágjuk ketté a tortalapot, az alsó részét vastagon megkenjük a karamellkrémmel, helyezzük rá a másik tortalapot, erre kerüljön a csokoládékrém. Egyenletesen simítsuk el a tortán a krémet, a szélét is vonjuk be vele. Fogyasztásig tegyük hűtőbe a süteményt.
- A trüffelgolyóhoz a csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük hozzá a puha vajat és a megmelegített tejszínt. Simítsuk lapos edénybe és tegyük a hűtőbe dermedni.
- Vizes kézzel formáljunk golyókat belőle, és hempergessük tört karamellbe. Ezzel díszítsük a tortát.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 6119
- Feltöltés dátuma: 2012. május 29.
Ajánló
A tört karamellt én úgy csináltam, hogy 10 dkg cukrot két-három evőkanál vízzel karamellizáltam. A forró karamellt egy felfordított, leolajozott sütőlemezre folyattam vékony rétegben. Mikor megszilárdult, óvatosan felszedtem róla az üvegszerű karamellt, és mozsárban összetörtem.
Receptjellemzők
Sandrine
57 recept
Az egyik gasztro-magazin 2011-es téli számában találtam ezt a receptet, és azonnal megtetszett. Vrábel Kriszta (Dolce Vita) a recept szerzője. Szokás szerint egy kicsit átalakítottam, de alapvetően egy nagyon különleges, ünnepi torta lett a végeredmény. Édesanyám 45. születésnapja alkalmából készült, és nagy sikert aratott. Ő ugyanis (mint én) imádja a karamellt, ha sós, akkor meg pláne. Próbáljátok ki.