r
Nosalty Logó

Soparnik

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Soparnik
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 813 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3252 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 143 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    32.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3123.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    357 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    2150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    332.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    621 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1678 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    72 micro
  • β-karotin
    6854 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19143 micro
Összesen 813 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    91.3 g

Zsír

  • Összesen
    129.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12494.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    1427 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    742 mg
  • Foszfor
    1478 mg
  • Nátrium
    8600 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    436.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1329.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2486 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    307 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    6713 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    290 micro
  • β-karotin
    27416 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76571 micro
Összesen 3252 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    551.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    380 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    296 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    1210 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3380 micro
Összesen 143 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A mángoldleveleket megmossuk, kivágjuk alul a vastag szárrészt, erre nem lesz szükségünk. (Érdemes eltenni zöldségleveshez, mert nagyon finom ízt ad neki.) A leveleket egymásra rakjuk, és csíkokra vágjuk, mint a szélesmetéltet. Berakjuk egy tálba.
  2. A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, és bedobjuk a mángoldhoz, megsózzuk, megborsozzuk, és rálöttyintünk 2 ek olívaolajat, és lazán összekeverjük.
  3. Egy gáztepsit kilisztezünk, és a sütőt előmelegítjük.
  4. A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákavarjuk a sót.
  5. Belerakjuk az olívaolajat, és 2,5 dl vizet. Összedolgozzuk. Egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha azt látjuk, nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis vizet (nekem 3 dl vizet vett fel a liszt).
  6. Amikor megvagyunk, lisztezett deszkára tegyük a tésztát, és vágjuk két egyforma részre.
  7. Az egyik részt tegyük a deszkára, s nyújtsuk ki lisztezett nyújtófával kör alakra, kb. 32-34 cm átmérőre. Tegyük a tepsibe a nyújtófa segítségével.
  8. Terítsük rá egyenletesen a mángoldos keveréket, a szélén hagyjunk körbe üresen egy kb. 2 cm-es sávot.
  9. A mángoldos keverékre pedig morzsoljuk rá szabálytalanul a feta sajtot.
  10. A másik darab tésztát a nyújtótáblán nyújtsuk ki kb.30 cm-es átmérőjű körré,és fedjük be vele az előző töltelékes tésztalapot. Az alsó tészta szélét hajtsuk a felsőre, és egy kicsit befelé tekerve dolgozzuk szépen körben össze, hogy ne nyíljon szét majd. Tegyük az előmelegítettsütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.
  11. Amint kész, vegyük ki, és kenjük meg a tetejét egyenletesen az olívaolaj és a reszelt fokhagyma keverékével.
  12. Szeleteljük mint a pizzát, és ehetjük is!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35x40
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 323
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 43979
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 16.

Ajánló

Nagyon finom, könnyű, vitamindús eledel, mely ráadásul gyorsan elkészíthető. Érdemes egy pohár frissen csavart narancslevet rá inni, mint minden mángold- és spenótételhez, hogy a benne levő vitaminok jobban hasznosuljanak. Na meg azért is, mert finom! :) pH besorolás: enyhén savasít (ha nincs benne sajt)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mr. Smith gyerekként élt néhány évet Horvátországban. Ezért előszeretettel olvasgat horvát receptoldalakat, ezt is egy ilyenről szerezte. Ez a töltött lepényszerűség dalmát eredetű, de a gyökere egészen Törökországig nyúlik. Fontos alkotóeleme a mángold, mely Horvátországban igen kedvelt növény, hozzáteszem, nagyon helyesen. Egészséges, tele mindenféle vitaminnal és ásványi anyagokkal. Lágyabb ízű, mint a spenót, ráadásul nyugodtan felcserélhetőek is. Ezt még a gyerekek is szívesebben megeszik, példa rá Junior. Ő úgy fogalmazta ezt meg: Olyan egyszerűek az ízek, és pont ezért finom. :) Az eredeti recept feta sajtot nem tesz bele, de úgy gondoltam, ezzel nem ronthatjuk el nagyon. Mivel nagyon meleg van mostanság, szívesebben fogyasztunk hús nélküli ételeket (sűrűn gondoltam közben AzEszter -re...:)), mégis szerencsésebbnek találtam a sajt-kiegészítést, hogy egy kissé tartalmasabb legyen az estebédünk.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek