Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás-zöldséges kocsonya

Sonkás-zöldséges kocsonya
Sonkás-zöldséges kocsonya
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet még édesanyám készítette gyerekkoromban, amikor valamilyen családi vagy egyéb ünnep volt. Mindig nagy sikere volt. És nagyon örülök neki, hogy még ezt meg tudta nekem tanítani, mert amikor elkészítem mindig eszembe jut, hogy milyen jó volt még akkor, amikor Ő készítette el a családnak. Azt az ízt egyébként soha nem tudom eltalálni, amit Ő csinált, pedig nagyon jó lenne egy kicsit felidézni a gyerekkorom...

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 5 l vizet rakjunk fel főni. Ha felforrt a vizünk, tegyük bele a leveskockákat és a zöldségeket, lehet fagyasztott is.
  2. Ha megfőtt a zöldségünk, akkor szedjük ki a "levesből" tegyük egy tányérba. A levesbe tegyük bele a 3 tasak étkezési zselatint, de már ne főzzük tovább, csak alaposan kavarjuk el, hogy a zselatin ne maradjon csomós benne. Ezt az egészet tegyük félre, és hagyuk langyosra hűlni.
  3. Amíg a levesünk pihen egy kicsit, elkészítjük a sonkatekercseket. Közben főzzük keményre a tojásokat, majd pucoljuk meg, és karikázzuk fel.
  4. Keverjük össze a túrót, a tormát, a cukrot, a majonézt és a tejfölt. Majd fogjuk a sonkaszeleteket, és kb. egy evőkanálnyi mennyiséget rakunk bele, majd feltekerjük. Az összes sonkát megtöltjük a krémmel.
  5. Ha már langyosra hűlt a leves, akkor fogunk bármilyen alakú tálat vagy jénait (én konkrétan őzgerinc formában készítettem), de bármilyen megteszi, és az aljára szedünk a levesből kb. 0,5 cm vastagon, és betesszük a hűtőbe dermedni.
  6. Ha megdermedt a kocsonyánk, akkor zöldséget teszünk rá, de vigyázzunk, ne tegyük túl sűrűn, mert a legvégén a tálaláskor szétesik majd ez a rész. Úgyhogy csak ritkán tegyük a zöldségeket, és szintén szedjünk rá a levesből úgy, hogy jól ellepje a zöldségünket. Visszatesszük a hűtőbe, hogy ez a réteg is megdermedjen.
  7. Majd a tojásszeleteket tesszük rá, szintén szedünk rá a levesből úgy, hogy jól ellepje, és vissza a hűtőbe, míg ez is meg nem dermed.
  8. Végül jön az utolsó réteg, amibe a sonkatekercseket tesszük. Ezek mehetnek szorosan egymás mellé, ki hogy szeretné tenni, és erre is szedünk a levesből szintén úgy, hogy jól ellepje, és vissza a hűtőbe. Ha rendesen megdermedt, szeleteljük és tálalhatjuk is. Csak hidegen, mint minden kocsonyát. 
  9. Ezt a mennyiséget én két formában szoktam egyszerre készíteni, aki csak egy őzgerincformában szeretné elkészíteni, az felezze meg az összes hozzávalót, és úgy készítse el. Azért megjegyzem, ez az a kocsonya, ami mindig elfogy, és nem marad meg belőle soha semmi, és mindig kevés.:-))
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 112
elküldve: 5
receptkönyvben: 59
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

erikamama

Mióta szakács: 2012.05.16.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kocsonya zöldségekkel, sonkás kocsonya, kocsonya őzgerinc formában

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

erikamama
erikamama / erikamama Wed, 2012-07-18 22:17

Kedves olka75! Örülök, hogy tetszik a recept. Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz. További szép napot!

319
sonka 25 dkg
tehéntúró 250 g
torma 2 ek
cukor 1 ek
majonéz 5 ek
tejföl 2 ek
főtt tojás 4 db
zöldségkeverék 10 dkg
zselatin 60 g
leveskocka 4 db