r
Nosalty Logó

Sonkás-padlizsános pizza

Gonoszka1
Sonkás-padlizsános pizza
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

1080
Kalória
39.9g
Fehérje
116.6g
Szénhidrátok
50g
Zsír
339.3g
Víz
59.3g
Koleszterin
11g
Rost
11.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 1080 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 2161 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.9 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2420.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    445 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    495 mg
  • Nátrium
    1327 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    339.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5753 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 1080 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.9 g

Zsír

  • Összesen
    100.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4840.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    890 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    173 mg
  • Foszfor
    989 mg
  • Nátrium
    2655 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    233.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    678.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    525 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    11506 micro
  • Lut-zea
    229 micro
Összesen 2161 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    976 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 182 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához egy edénybe beleöntünk 1,5 dl meleg vizet. Hozzátesszük az 1,5 ek olívaolajat, a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk pár perc alatt.
  2. Közben egy tálba tesszük a lisztet, a sót, az oregánót, és a bazsalikomot. Összekeverjük és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt.
  3. Villával kezdjük összedolgozni, majd kézzel folytatjuk. Kb 5 perc dagasztás után egy nagyon jó, könnyen kezelhető, finom tésztát kapunk. A tészta nem ragad a kezünkre, és a tál is szinte tiszta. Ekkor a tálat kikenjük 1 ek olívaolajjal. Beletesszük a tésztát, és a tetejét is alaposan bekenjük 1 ek olívaolajjal. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Ha letelt a kelesztési idő, és duplájára nőtt a tészta, akkor újra átgyúrjuk. (Ha nem azonnal használjuk fel, akkor tegyük vissza a tésztát a tálba, és a tetejét kenjük le 1 ek olívaolajjal. Letakarva 2-3 napig a hűtőben eltartható.) Ha két kisebb pizzát akarunk, akkor vágjuk ketté a tésztát, formázzuk labdává, takarjuk le, és kelesszük még langyos helyen 15-20 percet.
  5. Ezután nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát. (Ha egy pizzát készítünk akkor kb 36 cm-es lesz belőle.)
  6. A feltéthez a padlizsán két végét vágjuk le, mossuk meg, és szeleteljük fel. (Ha a magok sötétebbek, akkor szeletenként sózzuk be, és állítva hagyjuk, hogy a keserű leve kicsepegjen. Ez kb 1óra.) A padlizsánt olívaolajon süssük meg, minden újabb adag előtt 1 ek olívaolajat tegyünk a serpenyőbe.
  7. A sűrített paradicsomot, a pizzakrémet, a cukrot, az oregánót, a bazsalikomot keverjük össze. A sonkát vágjuk szeletekre, a mozzarellát reszeljük le.
  8. A tésztára kenjük rá egyenletesen a paradicsomos krémet, de a szélétől 0,5-1 cm-t hagyjunk el. Erre tegyük a sonka szeleteket, és a padlizsánkarikákat. Szórjuk meg a mozzarella sajttal.
  9. A sütőt melegítsük elő a legnagyobb fokozaton. (Nekem ez 280 fok.) Ha jó forró a sütő, akkor tegyük be a pizzát, és kb 12-14 perc alatt süssük meg. Azért kb 10 perc után már figyeljünk oda, hogy ne égjen meg. (Mi azt szeretjük, ha a sajt aranybarnára sül, így én 14 percig sütöttem.)
  10. Forrón tálaljuk a vékonytésztás, nagyon finom pizzát. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 perc
  • Sütés ideje: 29 perc
  • Sütés hőfoka: 280 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x38

Szeretjük a pizzát, és  rendszeresen szoktam sütni, csak a feltéten szoktam változtatni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ugyanolyan feltéttel nem sütök pizzát máskor is, de szeretek variálni vele. Mindenkinek nagyon szokott ízleni a pizzám, mondhatni, hogy oda vannak érte. A múltkor, amikor készítettem spenótos-tonhalas pizzát, a Húgom azt mondta, hogy ha marad belőle azt viszi, mert annyira finom.  Én általában dupla adagot szoktam készíteni a pizzatésztából, azaz két kb 36 cm-est, bár igaz a kerek forma még mindig kifog rajtam. Pedig nem csak kézzel húzom, hanem nyújtófával is rásegítek. De hát sajnos nem vagyok olasz pizzakészítő. A sütésnél azért írtam 29 percet, mert a padlizsán megsütése kb 15 perc volt. Persze a feltéteket a kelesztés ideje alatt szoktam elkészíteni, így az az idő nem pluszként jelenik meg.

További receptek

Római pizzatészta

Olaszországban sem ugyanolyan a pizza mindenütt: Rómában például sokkal levegősebb, ropogósabb, enyhén magasabb tésztájú lepényeket sütnek, amiket utána ollóval vágnak szögletes ...

Lakos Benedek

Nápolyi pizzatészta

Az eredeti nápolyi pizza arról híres, hogy széle levegős és pufi, míg a belső része tökéletesen átsült és vékony. Elláthatjuk a kedvenc feltéteinkkel, bár érdemes szerényebbre ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...