Macesz

Macesz

Leírás

Héberül macá, magyarul macesz, pászka és laska néven is említik. Az egyiptomi kivonulás emlékére rendezett ünnepen, a peszahkor (húsvét) nyolc, Izraelben pedig hét napon át kovásztalan kenyeret esznek a vallásos zsidók. A hagyomány szerint ez volt ugyanis a "szegénység kenyere". Egyiptomban a rabszolgaság utolsó hónapjaiban már az asszonyoknak is dolgozniuk kellett, nem jutott idejük kenyérdagasztásra. A nyers tésztát reggel lapos kövekre nyújtották, és a Nap melege sütötte meg azt. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Egy másik, a Bibliában is rögzített hagyomány szerint, mikor Mózes kivezette népét Egyiptomból, olyan gyorsan kellett távozniuk, hogy nem maradt idő a kenyérdagasztásra. Az újszövetségi evangéliumokban szereplő utolsó vacsorán Jézus is kovásztalan kenyeret evett, ez az ostya őse.Kizárlólag víz és liszt felhasználásával készül. Bármilyen diéta idális kiegészítője. Könnyen emészthető, elősegíti a szervezet tisztulását.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

12 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!