Macesz

Macesz

Leírás

Héberül macá, magyarul macesz, pászka és laska néven is említik. Az egyiptomi kivonulás emlékére rendezett ünnepen, a peszahkor (húsvét) nyolc, Izraelben pedig hét napon át kovásztalan kenyeret esznek a vallásos zsidók. A hagyomány szerint ez volt ugyanis a "szegénység kenyere". Egyiptomban a rabszolgaság utolsó hónapjaiban már az asszonyoknak is dolgozniuk kellett, nem jutott idejük kenyérdagasztásra. A nyers tésztát reggel lapos kövekre nyújtották, és a Nap melege sütötte meg azt. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Egy másik, a Bibliában is rögzített hagyomány szerint, mikor Mózes kivezette népét Egyiptomból, olyan gyorsan kellett távozniuk, hogy nem maradt idő a kenyérdagasztásra. Az újszövetségi evangéliumokban szereplő utolsó vacsorán Jézus is kovásztalan kenyeret evett, ez az ostya őse.Kizárlólag víz és liszt felhasználásával készül. Bármilyen diéta idális kiegészítője. Könnyen emészthető, elősegíti a szervezet tisztulását.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Macesz

fehérjetartalom

10 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

60 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

macesz?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

10 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

rost

2 g

cukor

4 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek