Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói galuska torta

Somlói galuska torta
Somlói galuska torta
95 perc / előkészület: 45 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem egyik kedvenc desszertje a somlói galuska, amit most születésnapi tortaként készítettem el neki. Bár az elkészítése elég időigényes, a végeredmény és az általa kiváltott hatásért már megérte belevágni. :)

hozzávalók / 8 adag

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

ajánlat

A rumos szirupot és a csokiöntetet a tortához nem használtuk fel teljesen, de hogy semmi se vesszen kárba, gyermekeimet megleptem egy-egy bögre forró csokival,  a férjemmel pedig rumos sziruppal ízesített teát kortyolgattunk. Senki sem panaszkodott. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tortalapok elkészítése: a tojásfehérjét habbá verjük, majd mixerrel fokozatosan belekeverjük a cukrot és a tojássárgáját. A lisztet már mixer nélkül, óvatosan keverjük el (a diósnál a diót, a kakaósnál pedig a kakaót is). Egyenként sütőpapírral bélelt formába tesszük, és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  2. Vaníliás krém elkészítése: a tejet felforraljuk, majd beletesszük a vanília aromát. Külön edényben összedolgozzuk a tojásságráját a cukorral és a liszttel, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Végül gőz fölött 4-5 perc alatt sűrű krémmé főzzük.
  3. Szirup elkészítése: a vizet és a cukrot összeforraljuk, majd beletesszük a reszelt citromhéjat, és még pár percig forraljuk. Tűzről levéve beltesszük a mazsolát is, és ha kihűlt, a rumot is.
  4. Csokiöntet elkészítése: a hozzávalókat összefőzzük, és hagyjuk visszahűlni.
  5. Összeállítása: a tortaforma aljára a kakaós tésztalap kerül. Erre öntünk egy kis rumos szirupot, rászórjuk a vagdalt vagy darált diót, majd rákenjük a vaníliás krém egy részét. Erre kerül a diós tészta, itt ugyanígy rétegezünk, majd a sima piskóta lap tetejére is kerül a rumos szirupból és vaníliás krémből (a dióból már nem). A vaníliás krém utolsó részével a torta oldalát fedjük be. Legvégül a torta tetejét megszórjuk egy kis kakaóporral, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Tálalás: a tortaszeleteket tejszínhabbal és a csokiöntettel kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 41 167
elküldve: 24
receptkönyvben: 297
elkészítve: 11/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Saron

Mióta szakács: 2012.02.28.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

torta somlói galuskából, somlói galuska, mazsolás somlói

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Saron
Saron / Saron Thu, 2012-03-22 23:59

Én nem vagyok egy nagy somlói galuska rajongó, de ebből a tortából még én is több szeletet ettem. :) Remélem ízleni fog!

863
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
dió 3 dkg
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
vaníliaaroma 3 teáskanál
cukor 22 dkg
tej 7 dl
tojássárgája 6 db
finomliszt 12 dkg
víz 2.5 dl
cukor 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 10 dkg
rum 1.5 dl
víz 1.5 dl
csokoládé 15 dkg
cukor 10 dkg
dió 1 marék
habtejszín 2 dl
cukrozatlan kakaópor 3 dkg