r
Nosalty Logó

Somlói galuska torta

NS
Somlói galuska torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

863
Kalória
18.7g
Fehérje
122g
Szénhidrát
30.1g
Zsír
134.2g
Víz
394.6g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
91.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Összesen 6897 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A sima piskóta tortalaphoz

A diós piskóta tortalaphoz

A kakaós piskóta tortalaphoz

A vaníliás krémhez

A rumos sziruphoz

A csokiöntethez

Az összeállításhoz és a tálaláshoz

Összesen 212 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.7 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    808.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    325 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    122 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    134.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    214 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    452 micro
Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    149.4 g

Zsír

  • Összesen
    240.5 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    3156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6469.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    295 mg
  • Kálcium
    1646 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    670 mg
  • Foszfor
    2598 mg
  • Nátrium
    1194 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    975.8 g
  • Cukor
    735 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    1073.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1716 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    665 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    2359 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1690 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3612 micro
Összesen 6897 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 212 kcal

Elkészítés

A sima piskóta tortalaphoz

  1. A tortalapok elkészítése: a tojásfehérjét habbá verjük, majd mixerrel fokozatosan belekeverjük a cukrot ésa tojássárgáját. A lisztet már mixer nélkül, óvatosan keverjük el (a diósnál a diót, a kakaósnál pedig a kakaót is). Egyenként sütőpapírral bélelt formába tesszük, és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  2. Vaníliás krém elkészítése: a tejet felforraljuk, majd beletesszük a vanília aromát. Külön edényben összedolgozzuk a tojásságráját a cukorral és a liszttel, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Végül gőz fölött 4-5 perc alatt sűrű krémmé főzzük.
  3. Szirup elkészítése: a vizet és a cukrot összeforraljuk, majd beletesszük a reszelt citromhéjat, és még pár percig forraljuk. Tűzről levéve beltesszük a mazsolát is, és ha kihűlt, a rumot is.
  4. Csokiöntet elkészítése: a hozzávalókat összefőzzük, és hagyjuk visszahűlni.
  5. Összeállítása: a tortaforma aljára a kakaós tésztalap kerül. Erre öntünk egy kis rumos szirupot, rászórjuk a vagdalt vagy darált diót, majd rákenjük a vaníliás krém egy részét. Erre kerül a diós tészta, itt ugyanígy rétegezünk, majd a sima piskóta lap tetejére is kerül a rumos szirupból és vaníliás krémből (a dióból már nem). A vaníliás krém utolsó részével a torta oldalát fedjük be. Legvégül a torta tetejét megszórjuk egy kis kakaóporral, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Tálalás: a tortaszeleteket tejszínhabbal és a csokiöntettel kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26

Férjem egyik kedvenc desszertje a somlói galuska, amit most születésnapi tortaként készítettem el neki. Bár az elkészítése elég időigényes, a végeredmény és az általa kiváltott hatásért már megérte belevágni. :)

Nosalty stories

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...