Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös-burgonyás kenyér

Sütőtökös-burgonyás kenyér
Sütőtökös-burgonyás kenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Burgonyás kenyér sütésére készülődve támadt az az ötletem, hogy mi lenne, ha a főzésre váró burgonya mellé, hámozott, kockára vágott sütőtök is kerülne. Kipróbáltam, és egy örömteli élménnyel lettem gazdagabb.
A sütőtök édeskés íze, zamata miatt tejjel dagasztottam a kenyeret, de kevés joghurt is került a tésztába. Már sülés közben is finoman érezni lehetett a sütőtök és kisebb mértékben a burgonya illatát. Az összetevői az ízében is megmutatkoztak, és ez a gyönyörű napságra szín...teljesen magával ragadott: ). Bevallom, szerelem lett belőle.

Az első próbálkozás óta szinte minden héten készül valami ebből a tésztából. Az egyik alkalommal sütőtökös bucikat készítettem. Egy másik alkalommal a kinyújtott tésztát aszalt paradicsommal szórtam meg, és hosszúkás alakúra formáztam. Ez utóbbi receptje következik.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Magában, vajjal vagy pirítósként fogyasztva egyaránt finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kisebb fazékba tesszük a kockára vágott burgonyát és sütőtököt, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, és puhára főzzük.
  2. A langyos tejbe keverjük a cukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  3. Villával vagy burgonyatörővel még melegen megtörjük a főtt burgonyát és sütőtököt, majd langyosra hűtjük.
  4. Hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt és a joghurtot. Lisztet a sóval együtt a sütőtökös keverékhez adjuk, majd bedagasztjuk a tésztát. (Ha ragad, kevés lisztet adunk hozzá.)
  5. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd ketté osztjuk a tésztát. Lisztezett felületen mindkettőt egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megszórjuk a felaprított aszalt paradicsommal.
  6. A hosszanti oldala mentén középre hajtjuk a tészta 1/3 részét, majd ráhajtjuk a másik oldal felőli 1/3 részt.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kenyereket, 15-20 percig pihentetjük, majd éles késsel vagy pengével rézsútosan bevagdossuk. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 554
elküldve: 9
receptkönyvben: 74
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

sütőtökös-krumplis kenyér, sütőtökös kenyér aszalt paradicsommal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Mon, 2012-10-29 23:50

Kedves Tündér!
Nem tudom mit ronthattam el, de nekem nem lett ilyen levegős pedig még sütőport is tettem bele. Igaz legalább 10 dkg lisztet vett még fel. És úgy érzem nem is sült át rendesen, pedig vagy egy órán át sült. Volna valami ötleted? Köszönettel
Timi

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Fri, 2011-11-11 16:58

Lina! Köszönöm, hogy szóltál, a sütőpor véletlenül maradt ebben a receptben. Kivettem. (De ettől függetlenül vannak olyan tészták - nálam is találsz többet - amely élesztőt és sütőport is tartalmaz. A sütőpor tovább lazít a tésztán. Könnyebb lesz.)

Lina01
Lina01 Fri, 2011-11-11 09:32

A hozzávalók között nem szerepel a sütőpor. Ha élesztős, miért kell bele sütőpor is?

764
finomliszt 70 dkg
sütőtök 30 dkg
burgonya 15 dkg
élesztő 2 dkg
tej 1 dl
joghurt 1 dl
1.5 teáskanál
cukor 1 teáskanál
szárított paradicsom 5 dkg