r
Nosalty Logó

Simit - a török streetfood

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Simit - a török streetfood
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 353 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 2123 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 216 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1122.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 353 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.3 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6732.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    650 mg
  • Nátrium
    5468 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    389.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    460.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    225 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2123 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    686.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    558 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 216 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

  • 2 dl víz (akkor, ha nincs otthon pekmez, ami kapható szinte mindegyik török élelmiszerboltban )
  • 2 ek szezámmag (én ezúttal lenmagot használtam)

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a megmelegített tejben a cukorral 10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót, olajat és az élesztőt. Elkezdjük dagasztani, közben a vizet folyamatosan öntjük hozzá. Kb. 15 percig dagasztjuk kézzel (vagy a kézi mixer dagasztó funkciójával), amíg teljesen sima és ruganyos nem lesz a tészta. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és tegyük félre pihenni 15-20 percre.
  3. Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre. Minden 6 gombócot osszunk 2 további részre, amikből sodorjunk kb. 35-40 cm-es rudakat. Fektessük egymást mellé őket, egyik végüket nyomjuk össze, a két rudat pedig fonjuk össze, és formáljuk kör formára.
  4. A sütőt melegítsük elő 250°C-ra.
  5. Öntsünk pekmezt vagy vizet egy kisebb mély tányérba, a szezámmagot pedig egy másikba. Minden simit karikát merítsünk meg a vízben, majd hempergessük meg az előzetesen megpirított szezámmagban, végül helyezzük sütőpapírra őket.
  6. Kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
  7. A legjobb frissen enni a simitet, amikor kivesszük a sütőből, de le is lehet fagyasztani és amikor szeretnénk megint friss simitet enni, elég csak elővenni a fagyasztóból, majd néhány perc alatt felmelegíteni a sütőben.
  8. Afiyet olsun!
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 79
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10305
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A simit az egyik legnépszerűbb utcán megvehető étel Törökországban. Kör alakú kenyér, szezámmaggal borítva, gyakran magában eszik, de sokszor reggelire dzsemmel vagy joghurttal fogyasztják. Leginkább utcai árusoknál kapható (szinte a város minden sarkán található egy simitárus, főként Isztambulban), akik vagy mozgó kocsikból árulják, vagy a fejünkön cipelt tálcáról. Nagyon sokféle simit létezik, amelyek legalább olyan finomak mint az isztambuli fajtájuk. A gazdag választék néha a különböző hozzávalók, néha a sütési technika vagy a különleges formájának a következménye. A török kultúrában az emberek általában a simit mellé teát isznak, de sokan ayrannal (török enyhén sós joghurtital) fogyasztják. A kedvenc reggelizőhelyem Törökországban, ami egyben az egyik legnépszerűbb helynek is számít a helyiek között, az a Simit Sarayı. Simit Sarayı (jelentése: Simit Palota) egy gyorsétterem, ahol egész nap frissen sütött különböző simit termékek, sütemények és pékáruk kaphatók. Például sima simit, simit sajttal, paradicsommal, olíva bogyóval, sucuk-kal (török kolbász) töltve, börek, açma, poğaça (pogácsa), wrap-ek, pita szendvicsek és természetesen édességek is, mint a baklava, sütlaç (török sült rizspuding), muffinok és egyéb sütemények.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?