Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Simit - a török streetfood

Simit - a török streetfood
Simit - a török streetfood
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A simit az egyik legnépszerűbb utcán megvehető étel Törökországban. Kör alakú kenyér, szezámmaggal borítva, gyakran magában eszik, de sokszor reggelire dzsemmel vagy joghurttal fogyasztják. Leginkább utcai árusoknál kapható (szinte a város minden sarkán található egy simitárus, főként Isztambulban), akik vagy mozgó kocsikból árulják, vagy a fejünkön cipelt tálcáról. Nagyon sokféle simit létezik, amelyek legalább olyan finomak mint az isztambuli fajtájuk. A gazdag választék néha a különböző hozzávalók, néha a sütési technika vagy a különleges formájának a következménye. A török kultúrában az emberek általában a simit mellé teát isznak, de sokan ayrannal (török enyhén sós joghurtital) fogyasztják. A kedvenc reggelizőhelyem Törökországban, ami egyben az egyik legnépszerűbb helynek is számít a helyiek között, az a Simit Sarayı. Simit Sarayı (jelentése: Simit Palota) egy gyorsétterem, ahol egész nap frissen sütött különböző simit termékek, sütemények és pékáruk kaphatók. Például sima simit, simit sajttal, paradicsommal, olíva bogyóval, sucuk-kal (török kolbász) töltve, börek, açma, poğaça (pogácsa), wrap-ek, pita szendvicsek és természetesen édességek is, mint a baklava, sütlaç (török sült rizspuding), muffinok és egyéb sütemények.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

  • 2 dl víz (akkor, ha nincs otthon pekmez, ami kapható szinte mindegyik török élelmiszerboltban )
  • 2 ek szezámmag (én ezúttal lenmagot használtam)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a megmelegített tejben a cukorral 10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót, olajat és az élesztőt. Elkezdjük dagasztani, közben a vizet folyamatosan öntjük hozzá. Kb. 15 percig dagasztjuk kézzel (vagy a kézi mixer dagasztó funkciójával), amíg teljesen sima és ruganyos nem lesz a tészta. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és tegyük félre pihenni 15-20 percre. 
  3. Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre. Minden 6 gombócot osszunk 2 további részre, amikből sodorjunk kb. 35-40 cm-es rudakat. Fektessük egymást mellé őket, egyik végüket nyomjuk össze, a két rudat pedig fonjuk össze, és formáljuk kör formára.
  4. A sütőt melegítsük elő 250°C-ra.
  5. Öntsünk pekmezt vagy vizet egy kisebb mély tányérba, a szezámmagot pedig egy másikba. Minden simit karikát merítsünk meg a vízben, majd hempergessük meg az előzetesen megpirított szezámmagban, végül helyezzük sütőpapírra őket.
  6. Kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
  7. A legjobb frissen enni a simitet, amikor kivesszük a sütőből, de le is lehet fagyasztani és amikor szeretnénk megint friss simitet enni, elég csak elővenni a fagyasztóból, majd néhány perc alatt felmelegíteni a sütőben.
  8. Afiyet olsun!

 

  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 004
elküldve: 1
receptkönyvben: 90
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
fogás: egyéb fogás
konyhatitkok: gourmet
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lenmagos simit, szezámmagos simit, török kenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

353
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 3.5 g
tej 0.25 dl
cukor 0.5 teáskanál
napraforgó olaj 0.25 dl
víz 2 dl
2 tk
víz 2 dl
szezámmag 2 ek