r
Nosalty Logó

Sertéssült pirított darával és meggymártással

NapsütötteVidékünkön
Sertéssült pirított darával és meggymártással
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Sertéssült

Pirított dara

Meggymártás

1245
Kalória
60.2g
Fehérje
126.7g
Szénhidrát
52.3g
Zsír
353.7g
Víz
191.8g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
14.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Sertéssült

Pirított dara

Meggymártás

Összesen 1245 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Sertéssült

Pirított dara

Meggymártás

Összesen 4986 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Sertéssült

Pirított dara

Meggymártás

Összesen 139 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1109.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    665 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    126.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    353.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 1245 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    240.7 g

Zsír

  • Összesen
    209.2 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    767 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4439 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    369 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    341 mg
  • Foszfor
    2659 mg
  • Nátrium
    807 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    506.9 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    1415 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    249 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    226 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    762 mg
  • Retinol - A vitamin:
    244 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 4986 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    125 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

Sertéssült

  1. A sertéscombot előkészítjük a felhasználáshoz. Minden oldalát sózzuk, a fűszerekkel bedörzsöljük. Tepsibe tesszük, alá némi zsírt kanalazunk, mellé a négy részre vágott vöröshagymát tesszük.
  2. Előmelegített, 150 fokos sütőben, alufóliával vagy a tepsi fedelével lefedve 180 perc alatt készre sütjük. Ha a tepsi fedelét használjuk, ügyeljünk, mert a sertéscomb sütés közben összeugrik, magasabb lesz, ez a fedőt felnyomhatja, több levegő jut a tepsibe, így a comb nem tud megfelelően párolódni.
  3. Ha a sertéssült elkészült, kihűtjük, szép szeleteket vágunk belőle.

Pirított dara

  1. A búzadarát egy lábosban az olajon kezdjük pirítani. Hozzáadjuk a sót. Addig pirítjuk, amíg kellően barna színt kap. Ez 11 perc ekkora mennyiség mellett. Ezalatt folyamatosan kevergetjük, másként leégne.
  2. Ha átpirult a dara, kétszeres mennyiségű vízzel öntjük fel, és folyamatosan keverjük 7 percen keresztül. Ha a dara átfőtt, fedőt teszünk a lábasra, és néha megkeverjük. Amire kihűl, a dara morzsáira válik.

Meggymártás

  1. A meggybefőttet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és a fűszereket, majd felforraljuk.
  2. A lisztet alaposan kikeverjük a tejföllel, majd a meggy levéből keverünk hozzá 2 merőkanállal. A habarást a forró meggyhez adjuk, és alaposan elkeverjük, majd újraforraljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 180 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A menzáról jól ismert fogás, ami sokak kedvence. A meggybefőtt súlya a levével együtt értendő. Ha friss meggyből készítjük a mártást, annyi vízzel öntjük fel a főzéskor, amennyi épp ellepi. A dara készítésénél ügyeljünk arra, hogy a lehető legjobban barnítsuk meg a szemeket, csak így fog morzsáira válni. Sertéscombból válasszuk azt, amiből majd a legszebb szeleteket tudjuk vágni.

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Top Receptek