Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Serpenyős torta

Serpenyős torta
Serpenyős torta
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem az én nagyim tortája, nagyon idős szomszédomnak vittem át ünnepek alkalmával sütijeinkből, s amikor gyermekeim születtek, ezt a receptet adta át elmesélve, hogy az ő neje csak új receptekért rajong, a régieket kiunta. Így receptjeit olyanoknak osztogatja, akik el is készítik örömmel és 2 apróságom mellett kevés pepecseléssel, gyorsan krémes sütim is lehessen. Igaza volt, fel sem fogtam milyen gyorsan tüntetnek el mindent, ami nemcsak ebéd mellé készűl. Számomra egyszerű és nagyszerű egyben.

hozzávalók / 6 adag

A lapokhoz

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Nyugodtan lehet a krémjébe 100 g darált diót (mandulát) kavarni, esetleg tojással is dúsítani (1 felvert tojás hozzáadása a 8-ik lépésnél).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lapok elkészítése: A cukrot habosra kavarjuk a tojásban, majd hozzáöntjük az olajat és végül a tejet.
  2. Kb 130 g lisztet mérünk hozzá, aminek közepében mélyedést készítünk és ide borítjuk a szódabikarbónát, amit felpezsdítünk a citromlével vagy ecettel.
  3. Csomómentesre kavarjuk, dörzsöljük egy fakanállal, s ha kéri, liszttel pótoljuk, míg gyúrnivalóvá válik (ne legyen kemény tészta belőle!) Könnyű, lágy, és nem ragadós állagú tésztát kell kapnunk. Nem kell sokat gyúrni, csak míg simára összeállt.
  4. Elosztjuk egyenlő 6 részbe, liszttel hintett deszkán egyenlő köralakúra nyújtjuk ki őket (amekkora serpenyőnk).
  5. Olajjal éppencsak megkent serpenyőben hirtelen átsütjük (mint a palacsintát), s vigyázunk ne áztassuk el olajban, sőt jó minőségű serpenyőben olaj sem szükséges! Nyugodtan egymásra szedegethetjük ki őket.
  6. Krém készítése: A liszthez lassan adagoljuk a tejet, először csirizes állagú lesz, ne adjunk hozzá többet, míg jól el nem kavartuk, csomómentesre. Majd lassanként hozzákavarjuk a többi tejet is.
  7. A kristálycukrot hőálló edényben el kezdjük olvasztani, ha a fakanálra ragadtak fel cukordarabok, ezt kiskanállal mindig visszasegítjük az olvadni indult cukorba, s ekkor már állandó kavaragatást igényel. Amikor szép baracksárga színe van, (nem kell teljesen megolvadjon), felöntjük az 50 ml vízzel - külön kihangsúlyozom, vigyázzunk a hirtelen felszabaduló gőzzel- ugyanakkor folyamatosan kavarnunk kell tovább, mert a cukor megdermedhet. További kavargatással főzzük pár percet, míg szirupossá válik.
  8. Hozzáöntjük a lisztes tejet, és pépesre főzzük.
  9. Kihűlésekor csomómentesre kavarjuk benne a margarint.
  10. Összeállítása: Minden lapot megkenünk a krémmel, hagyunk annyi krémet, hogy tetejét is éppen megkenjük, amit díszíthetünk bármivel (jelen képen darált mandula és dióval hintve). De nyugodtan lehet kis citromlével elkevert olvasztott cukrot is ráönteni, akár hideg glazurt. Másnapig hűvösen tartjuk (igényli az időt, a lapok megpuhulásáért).
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 890
elküldve: 3
receptkönyvben: 227
elkészítve: 3/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

serpenyőben készített torta, krémes torta, karamellkrémes torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Yve
Yve / Yve Thu, 2013-04-25 11:44

Kedves Kicsizsiraf! Jo otletado vagy, magam is valami gyors edessegre ohajtoztam ma...Koszi!
Sok sikert!

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-04-03 17:28

Kedves Lolli!
Orulok, hogy elnyerte tetszesedet a kis serpenyos torta; remelem izeben is elegedett leszel. Sok sikert es kivanok oromteli unneplest!
Udv, Yve

Lolli
Lolli / Lolli Thu, 2012-03-22 14:38

Kedves Yve!
Nagyon tetszik a recept, imádom az ilyen hagyományosan készíthető ételeket, süteményeket! Biztosan el fogom készíteni!
Kellemes napot!
Üdv, Lolli

1040
tej 5 ek
cukor 5 ek
napraforgó olaj 5 ek
tojás 1 db
szódabikarbóna 1 kk
ecet 1 kk
finomliszt 130 g
cukor 250 g
víz 50 ml
finomliszt 6 púpozott ek
tej 30 ek
margarin 250 g
dió 10 dkg
mandula 5 dkg
kókuszreszelék 10 dkg
színes cukorka 2 ek